Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Radil poslednímu císaři, rozděloval státy a žil s beduíny. Před 153 lety se narodil Alois Musil

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
30. června 2021
05:10

Pro odborníky je nepochopitelné, že v českých učebnicích dějepisu není ani zmínka o světově významném badateli, spisovateli, diplomatovi a tajném agentovi Aloisi Musilovi. Římskokatolický kněz se narodil 30. června 1868 na Moravě do chudé rodiny, ale svojí pílí a znalostmi se stal významným rádcem posledního habsburského císaře Karla I. O Musilově životě mezi beduíny nebo jeho činnosti během 1. sv. promluvil v Blesk Podcast spisovatel Pavel Žďárský.  

Budoucí kněz a přítel muslimů se narodil v Rychtářově u Vyškova na zadlužený statek do silně věřící katolické rodiny. Alois byl nejstarším z 5 dětí a již od mala na něm bylo patrné, že má bystrou hlavu. Jedinou možností, jak by se mu mohlo dostat dobrého vzdělání, bylo stát se knězem. Když nastoupil na gymnázium v Kroměříži, neměl oproti ostatním spolužákům natolik dobré znalosti, a dostal proto ultimátum, že pokud se do několika měsíců nezlepší, bude muset odejít. Po dvou měsících byl nejlepším žákem z celé třídy. 

Na gymnáziu se definitivně rozhodl pro kněžskou kariéru, vystudoval Bohosloveckou fakultu v Olomouci a v roce 1891 byl vysvěcený na kněze. „Když se později dozvěděl, že v Jeruzalémě tamější dominikánský řád otevřel školu biblických studií, tak zahořel touhou dostat se do prostředí, kde se zrodila tři monoteistická náboženství. Říkal, že tam musí být důvod, pramen toho monoteismu. Pravděpodobně v těch širých pouštích,“ vyprávěl o důležitém momentu Žďárský s tím, že do Jeruzaléma skutečně Alois Musil dojel, ale jakmile cestoval se spolužáky po starých vyšlapaných stezkách v poušti, uvědomil si, že zde nic neznámého neuvidí. „Největší tajemství se budou skrývat v oblastech, které nejsou příliš probádané, prozkoumané, zmapované,“ dodal Žďárský.

Ztracený poklad v poušti

Mladý kněz se proto vydal pátrat na vlastní pěst a v roce 1898 jej zajal kmen Banú Sachr. Obral jej o vše, včetně oblečení. Musila zachránila jeho všímavost, neboť postřehl, že významný šejch má zraněné ucho a to mu dokázal ošetřit. Podle Žďárského si tím získal jeho přízeň, později přátelství a ještě později se Alois Musil dokonce stal členem tohoto kmene, který jej doprovázel na výpravách po poušti. Ve stejném roce pak Musil objevil důležitou památku - zámek Ksajr Amra pocházející z 8. století. Uvnitř objevil něco do té doby nevídaného! Fresky, na nichž byly zobrazeny ukázky řemesel, lovecké scény, ale hlavně mužské i obnažené ženské postavy, zvířata. Vůbec poprvé tedy dokázal, že i v islámské ikonografii se objevovaly osoby.

Bohužel Alois Musil nestihl svůj nález včas zdokumentovat, poněvadž musel velmi rychle prchat před nájezdníky konkurenčního kmene Ruwala. Když se se svými neúplnými zjištěními podělil ve Vídni, považovali jej vědci za blázna. Až později jim dokázal, že měl pravdu. A získal si díky tomu ve vědecké obci světové renomé. Beduíni českého kněze postupně přijali a vážili si ho. Pro Musila bylo totiž důležité dokonale ovládat jejich řeč, proto se naučil 35 dialektů arabštiny. Zároveň nikterak neopovrhoval jejich kulturou a zvyky. Dokonce se s nimi modlil a Boha označoval jako Alláh, což znamená jediný Bůh a nijak to podle Musila neodporovalo křesťanské představě Boha. O Musilově důležitosti v arabském světě podle Žďárského svědčí i to, že když zaútočil některý kmen na jeho výpravu, dávali si útočníci velký pozor, aby právě "Músu ar Rueili" nezranili. Velký dobrodruh se na území Saudské Arábie ve 20. letech 20. století již nepodíval a nedokončil kulturní a obchodní sepjetí, které plánoval pro Československo a Araby. Dne 12. dubna 1944 ve věku 75 let v odlehlých Otrybech u Českého Šternberka zemřel.

Jak Alois Musil pomáhal Britům určit hranice Egypta, které platí dodnes, jak se stal důvěrníkem posledního císařského páru Habsbursko-Lotrinského rodu, a proč bylo pro Tomáše Garrigua Masaryka důležité, aby Alois Musil vyučoval a působil v Českoslovesku, prozradil Pavel Žďárský v Blesk Podcast:

Video Blesk Podcast: Před 153 lety se narodil Alois Musil. Radil poslednímu císaři a žil s beduíny - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi