Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Kanadu sužuje vlna veder: Policie eviduje stovky mrtvých, teplota stoupla na 49,5 °C

Aktualizováno -
30. června 2021
07:57
Autor: ČTK, for - 
29. června 2021
08:20

Kanadská policie zaznamenala v okolí Vancouveru přes stovku náhlých úmrtí, která podle ní souvisejí s bezprecedentní vlnou veder v zemi. Vysoké teploty panují především na jihozápadě země. Kanadská meteorologická služba v úterý naměřila nový teplotní rekord - v obci Lytton teplota dosáhla 49,5 stupně Celsia. Před zdravotními komplikacemi kvůli horku varovalo také kanadské ministerstvo životního prostředí, informovala dnes agentura AFP.

Kanadská policie dnes uvedla, že ve Vancouveru a okolních městech zaznamenala od pátku, kdy začala vlna veder, 134 náhlých úmrtí. „Vancouver nikdy nezažil takové vedro a desítky lidí bohužel zemřely,“ uvedl policejní mluvčí. Nárůst úmrtí od pátku potvrdily i zdravotnické úřady. Mezi lidmi, kteří náhle zemřeli, je hodně seniorů a osob s předchozími zdravotními problémy, kteří patří mezi rizikové skupiny. V obvyklých dnech jsou náhlých úmrtí jednotky.

Náhlá úmrtí zaznamenaly úřady také na severozápadě USA, kde rovněž panují velmi vysoké teploty.

Před zdravotními problémy souvisejícími s vysokými teplotami varovalo kanadské ministerstvo životního prostředí. Podle ministerstva situaci zhoršuje to, že vysoké teploty přetrvávají i v noci. Podle premiéra kanadského státu Britská Kolumbie, kde se Vancouver nachází, Johna Horgana je tento týden nejteplejším, jaký kdy obyvatelé státu zažili.

Podle meteorologů extrémní teploty souvisejí se změnami klimatu. „Vlny veder jsou častější a intenzivnější, protože koncentrace skleníkových plynů v atmosféře vede k růstu teplot na celém světě,“ uvedla Světová meteorologická organizace (WMO).

Kanada se potýká s rekordními teplotami

Kanada zaznamenala v úterý nový teplotní rekord, když v obci Lytton severovýchodně od Vancouveru vystoupala rtuť teploměru na 49,5 stupně Celsia. Teplotní rekordy tento týden padaly také na severozápadě USA, například ve městech Portland a Seattle. Kvůli vlně veder musel být přerušen v USA a Kanadě provoz škol, podniků či očkovacích center. Některé oblasti ve Spojených státech hlásily kvůli vysokému odběru výpadky v dodávkách elektrického proudu.

V místních obchodech došly přenosné klimatizační jednotky a ventilátory, města proto otevřela pro občany klimatizovaná chladicí centra, kam si mohou přijít od veder dočasně odpočinout.

V Portlandu, který je nejlidnatějším městem amerického státu Oregon, se již v neděli dostala teplota přes 44 stupňů Celsia, v pondělí odpoledne na tamním letišti naměřili 46,1 stupně Celsia. Seattle ve státě Washington zaregistroval v pondělí teplotu 41,6 stupně. V obou případech se jedná o nejvyšší hodnoty od roku 1940, kdy se začaly vést záznamy.

V Seattlu je přitom průměrná teplota v červnu 19 stupňů Celsia. „Když je 21 stupňů, tak je pěkný den, všichni jsou venku v kraťasech a tričkách, ale tohle už je absurdní,“ řekl AFP jeden z místních obyvatel. Dodal, že si připadá, jako by byl na poušti.

Vleklá vlna veder po celý týden

„Vleklá a nebezpečná historická vlna veder bude pokračovat celý tento týden,“ uvedly kanadské vládní úřady, které vydaly varování pro provincie Britská Kolumbie a Alberta a také pro část provincie Saskatchewan, část Severozápadního území a Yukonu.

Vzhledem k vysokým teplotám spojeným s intenzivním suchem již v USA vypuklo také několik požárů. Ohnisko nazvané „Lava Fire“ na pomezí Kalifornie a Oregonu se například rozšířilo již na plochu asi 600 hektarů, hasiči jej mají zatím pod kontrolou jen asi z 20 procent. Úřady již nařídily evakuaci asi 10 000 místních obyvatel a uzavřely téměř 50kilometrový úsek mezistátní silnice. Region je rovněž znám pěstováním marihuany, podle místních médií tam nyní oheň ohrožuje několik tisíc polí s konopím.

koliaska ( 31. ledna 2022 15:38 )

A co jsem se tak dívala, tak teď tam mají úplně opačný extrém. Chudáci kanaďani. Jinak my si vedra minulé léto dost užili i tady u nás. Hlavně v červenci to bylo příšerné. Nakonec jsme si ale řekli dost a pořídili jsme si domů klimatizaci. Nechali jsme si ji udělat od https://www.shop-klima­tiza­ce.cz­/kli­mati­zace-s-montazi/ Ti nám ji dokonce i namontovali, což bylo super.

Zobrazit celou diskusi