Před deseti lety se tehdejší vedení radnice Prahy 3 rozhodlo, že základní školu na Havlíčkově náměstí zruší a budova se předělá na kanceláře pro městský úřad. Radnice chtěla všechny úředníky sestěhovat na jedno místo, aby v případě návštěvy některého z úřadů měli občané vše na jednom místě. Plánovaná rekonstrukce byla odhadována na desítky milionů korun. Ani po deseti letech se k tomuto záměru radnice neodhodlala a budova ve finále zůstala deset let prázdná a nevyužívaná.

Nová výstavba, více dětí

Na červnovém jednání zastupitelstva současné vedení radnice odhlasovalo zastavení projektu přestavby ZŠ na úřad a rozhodlo se navrátit jí původní účel. K tomuto kroku radnice přistoupila především na základě demografické studie, která předpokládá, že v roce 2050 bude žít ve spádovém území kolem 95 000 obyvatel. To je o 18 000 obyvatel více než nyní.

V období 2020-2050 postupně poroste počet dětí ve školním věku (6 - 14 let), které budou bydlet na území Prahy 3. První výrazný nárůst počtu dětí se očekává už v roce 2025 a zejména v roce 2027. Za růstem počtu obyvatel může především masivní výstavba a také plánovaná nová čtvrť na místě Nákladového nádraží Žižkov (NNŽ).

„Rekonstrukce stávající školní budovy na Havlíčkově náměstí je nejrychlejším řešením, kterým je možné stabilizovat kapacitu základních škol na Praze 3,“ vysvětluje Štěpán Štrébl (Piráti), místostarosta pro školství Prahy 3. „Už teď víme, že na území NNŽ budou potřeba 2 celé nové velké základní školy a ZŠ s poloviční kapacitou právě někde na západním Žižkově, tedy v oblasti Havlíčkova náměstí. Počítáme tedy se všemi třemi stavbami,“ doplnil Matěj Michalk Žaloudek (Zelení), předseda Výboru pro územní rozvoj.

Opozice nápad nepodpořila

„Podařilo se zastavit projekt přestavby školy na úřad a zároveň zastupitelé uložili městské radě vyhlásit výběrové řízení na přípravu projektu obnovy školy. Jde o projekt za stovky milionů korun, protože budova by se měla dle loni vypracované studie rozšířit i na sousední pozemek, kde vznikne potřebné zázemí. To staré škole vždycky chybělo,“ sdělil starosta Prahy 3 Jiří Ptáček (TOP 09).

Jelikož je rekonstrukce školy projekt dlouhodobějšího rázu, jeho realizace tak bude patrně až na dalším vedení radnice Prahy 3. „Z tohoto důvodu jsem chtěl pro záměr získat i kolegy z řad opozice. Ještě před zasedáním jsem se s některými z nich osobně sešel, abych jim projekt představil. Samotnému hlasování navíc předcházela zhruba půldruhé hodiny dlouhá debata. Pro nakonec hlasovala jen koalice, ostatní byli proti či se zdrželi,“ sdělil Ptáček.

Pomůže i magistrát

Záměr má i podporu z pražského magistrátu. „Podařilo se nám z magistrátu už nyní získat dotaci na vypracování projektové dokumentace ve výši 20 milionů korun. Věřím že se magistrát bude finančně podílet i na stavbě samotné, což by se v případě přestavby na úřad rozhodně nestalo a vše by musela radnice financovat z vlastních zdrojů,“ uzavřel starosta.

Fotogalerie
10 fotografií