Pravý stav zdraví herce, na něhož jeho zesnulá »Popelka« zásadně volala doma Pepíku, znala jen hrstka vskutku nejbližších. Dva roky se na veřejnosti neukázal. Naposledy se Josef Abrhám objevil na veřejnosti v březnu 2019 na pohřbu kamaráda a kolegy Stanislava Zindulky (†86) a vypadal tehdy ještě plný sil. Jenže to jsou už dva roky. Proslýchalo se sice, že je dnes plně odkázaný na invalidní vozík a že jej sužují problémy neurologického rázu, nikdo však netušil, k jak velké změně k němu postupem času došlo.

Pohled na zdrceného vdovce při pátečním pohřbu jeho životní lásky Libuše Šafránkové všechny okolo notně vyvedl z míry a domů pak odcházeli s velkým strachem o jeho další osud a život. Nešťastný Abrhám byl totiž jen stínem slavného a charismatického primáře Blažeje z Nemocnice na kraji města, či okouzlujícího podvodníčka Dalibora Vrány z komedie Vrchní, prchni!. Vypadal velice drobný, pohublý, propadlé tváře porostlé hustým bílým plnovousem měl propadlé, v očích smutek a prázdno.

VIDEO: Poslední cesta Libuše Šafránkové (†68): Potlesk při vynášení rakve

Video
Video se připravuje ...

Poslední cesta Libuše Šafránkové (†68): Potlesk při vynášení rakve ČTK

Na to, že s Abrhámem není něco v pořádku, upozorňoval už v minulých měsících jeho kamarád, nyní také vdovec, Jan Kačer (84). A bohužel, nelhal… „Pepík je na tom blbě, já to tušil. Nemluvili jsme spolu, jen se na mě díval a držel mi ruku,“ svěřil Blesku po pohřbu Kačer, jenž v sobotu 26. června pohřbil svou manželku Ninu Divíškovou (†84). Tu po dlouhá léta sužovala Alzheimerova choroba a její konec uspíšila náhlá smrt kamarádky Šafránkové.

O Abrháma projevila jisté obavy i herečka Eva Hrušková (69). „Dělá mi starosti, nevypadal vůbec dobře. Snad má dobrou péči...“ spínala ruce první z filmových Popelek. Na pohřbu Libušky zavzpomínala na její životní krédo: „Vždycky říkala - musí to jít, a půjde to. Svět není jen zalitý sluncem, vypadá to takhle,“ nechala se slyšet Hrušková.

Když pohřební vůz v pátek odvážel rakev s ostatky slavné Popelky z kostela sv. Anežky, Abrhám seděl na vozíku pod kostelními schody a s nepřítomným výrazem hleděl do země. V tu chvíli se k němu sesypaly desítky přátel, kteří mu kondolovali a hladili ho po ramenou a po tvářích. Abrhám neplakal, jeho smutný výraz ale hovořil za vše. Do písmene ztělesňoval vzkaz ze stuhy na věnci ve tvaru srdce, který ležel před Libuščinou před rakví: „Chybíš mi moc.“

Statečný herec pak dokonce zvládl i pozdější kar v nedaleké hospodě, kam ho početná ochranka v deštivém odpoledni převezla autem, zatímco ostatní hosté šli pěšky. „Chtěl být s celou rodinou, i když se vůbec necítil dobře,“ řekl deníku Aha! jeden z hostů, který si nepřál být jmenován.

Fotogalerie
61 fotografií