Název projektu mluví za vše. Jmenuje se po článku 30.2. Úmluvy OSN o právech osob se zdravotním postižením. Zaručuje jim příležitost se rozvíjet a využívat své tvůrčí, umělecké a intelektuální schopnosti. Proto teď Barvolam zahájil pro lidi s nálepkou „mentální postižení“ nebo „autismus“ provoz nového ateliéru.

Umělci tady mohou tvořit, mají přístup ke kvalitním výtvarným potřebám a podporuje je tým „art facilitators“. To znamená, že jim radí a pomáhají specialisté v rámci moderního přístupu k umělcům s jinakostmi. V některých západních zemích běžná praxe, v českém prostředí spíše novinka. Projekt chce přístup vyzkoušet „u nás“ a na základě zkušeností připravit metodický manuál pro další zájemce.  Malovat může každý, jak osoba s nálekou "mentální postižení", tak profesionál. „I když se tím vystudovaný profesionál živí, není to samo o sobě něco jako nadhodnota. V umění se vždy jedná o věci tvůrčí a ty jsou vždy individuální. Tvůrce bez vzdělání může být zcela na stejné úrovni jako tvůrce s takzvaným výtvarným školením,“ popisuje situaci jeden ze tří zakládajících členů spolku, umělec Mirek Kaufman.

Terapie malováním

Netradiční aktivitu, kterou projekt mimo jiné zahrnuje, je Jamming. Slovo se běžně používá pro skupinové neorganizované „džemování“ – improvizované hraní na hudební nástroje. V malování to funguje v podstatě stejně. „Je to neuvěřitelně svěží metoda, která umožňuje všem zúčastněným bez rozdílu profese nebo dispozic malovat spolu na jedno velké plátno,“ říká Kaufman.

Jamming má ale také terapeutické účinky. Tvůrčí prvek je na prvním místě a terapie se při malování dostaví automaticky. „Když se do něčeho podobného zapojíte, tak jste součástí společného procesu a ten je vždy nějakým způsobem terapeutický,“ vysvětluje umělec.

Neuroatypická umělkyně o malování

Šárka Hojáková (34) je jednou z umělkyň Barvolamu. Na videu speciálně vytvořeném pro spolek vypráví, jaké místo zaujímá v jejím životě umění. „Uvolňovala jsem se tím. Posledních deset let chodím do ateliéru,“ vypráví. Do studia chodí ráda, protože tam potkává další lidi. „Je to prostě dobře, že to tady máme!“ Nejradši prý maluje přírodu. „Krajinky maluji, protože ráda chodím do přírody. Vždycky si všimnu něčeho zajímavého.“ Jejím přáním je mít vlastní výstavu. „To je takový můj sen, prezentace vlastního díla.“

Zlaté dědictví

Původní myšlenka na práci s neuroatypickými umělci pochází od Otty Kouwena. Pionýrský umělec se staral o skupinu lidí s nálepkou "mentální postižení" a pořádal s nimi pravidelná umělecká setkání. K Ottovi se přidal Mirek Kaufman. Roku 2014 spolu propracovali projekt Jamming. Do třetice přišla Alma Lily Rayner a na jaře 2016 založili spolek Barvolam jako nástupnickou organizaci zaniklé Výtvarné dílny Inventura. Ta byla prvním projektem v České republice podporujícím tyto umělce s nálepkou.„Založili jsme spolek jako vyjádření potřeby oficiálně zastřešit naši aktivitu a povýšit tak předchozí setkávání na nezávislé bázi. Zkrátka aby tu byla struktura, o kterou se můžeme opřít. Aby spolek předvedl veřejnosti, za čím si stojí,“ doplňuje Kaufman. Cílem spolku je neustále ukazovat veřejnosti, že lidé s nějakým hendikepem mohou být v tvůrčím smyslu stejně důležití jako kdokoli jiný, kdo nemá žádné problémy v mentálním rozměru.

Na vlastní oči, na vlastní kůži

Krajinky Šárky Hojákové a mnoho dalších děl od jiných umělců můžete vidět do začátku července na adrese Školská 28, Praha 1. Obrazy je dokonce možné si zakoupit.

Na pravidelných výtvarných workshopech pro veřejnost pod názvem „Jamming – malování bez bariér“ si zase zkusíte s ostatními jak s nálepkou „mentální postižení“ tak bez ní namalovat společné dílo.