Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Smrt Stanislava (†45) v Teplicích už má mezinárodní rozměr! Rada Evropy chce vyšetřování, zabývá se jí premiér i zástupkyně ombudsmana

Aktualizováno -
23. června 2021
16:16
Autor: ČTK, yks - 
23. června 2021
15:18

Případ smrti Roma Stanislava (†45) v Teplicích po policejním zákroku získal už mezinárodní rozměr. Rada Evropy vyzvala k nezávislému vyšetření incidentu. Na místo tragédie dorazily stovky lidí, aby mrtvému vyjádřili úctu zapálením svíčky. K neštěstí se vyjádřil i český premiér a zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková.

V Teplicích v sobotu zemřel v sanitce muž, proti němuž předtím zasahovala policie. Stanislav (†45) podle ní demoloval auta a napadal i policisty, kteří se ho snažili zpacifikovat. Zákrok byl zaznamenán na video a rozbouřil vášně. Muž je srovnáván s Američanem Georgem Floydem.

Srovnávají ho s Floydem

Na sociálních sítích se objevilo amatérské video z policejního zásahu. Je z něj patrné, že se muž vzpíral a křičel a policisté proti němu použili donucovací prostředky. Podle serveru Romea.cz zasahující policista několik minut klečel zadrženému Romovi na krku. 

Video  Zatýkání bezdomovce v Teplicích: Muž po zákroku zemřel  - Facebook - Zdenek Zitka
Video se připravuje ...

Policie se proti srovnávání svého zákroku se světoznámou kauzou brání a zveřejnila video, zachycující Stanislavovo chování před zadržením, spolu se závěry lékařů o příčině jeho smrti. Uvedla, že soudní pitva vyloučila souvislost úmrtí s policejním zákrokem a muž byl zřejmě pod vlivem drog. Lékař už dříve uvedl, že příčinou smrti zřejmě bylo předávkování drogami.

Politici stojí za policií

K případu se vyjádřil i český premiér Andrej Babiš (ANO). „Pokud někdo ničí auta, je agresivní, a jednoho policistu dokonce pokouše, tak nemůže čekat, že s ním budou zacházet v rukavičkách. Soudní pitva navíc jasně dokázala, že nezemřel kvůli zákroku policie. Je to smutné, ale normální slušný člověk se jen těžko dostane do podobné situace. Děkuji teplickým policistům za jejich práci, neměli to jednoduché,“ napsal na facebooku.

Video  Zásah policie v Teplicích: Předcházelo mu běsnění muže  - Policie ČR
Video se připravuje ...

Na stranu policie se již dříve postavil také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Ten v pondělí večer na twitteru napsal, že zasahující policisté mají jeho plnou podporu. „Pokud někdo pod vlivem návykových látek porušuje zákon, musí počítat s tím, že policie zasáhne. Hlavně díky práci policistů a policistek jsme v první desítce nejbezpečnějších zemí světa," napsal Hamáček.

Svou podporu mužům zákona potvrdil i ve středu. „Celá věc je v šetření odboru vnitřní kontroly policie, nicméně za mě platí mé prohlášení a vyjádření podpory zasahujícím policistům," uvedl. Na doplňující dotaz, zda se případu věnuje zvýšená pozornost, odpověděl, že se vede standardní šetření.

Rada Evropy chce nezávislé vyšetřování

Případ si získal pozornost Rady Evropy a ta vyzvala k bezodkladnému, důkladnému a nezávislému vyšetření tragédie. Uvedl to ve středu v tiskovém prohlášení mluvčí generálního tajemníka Rady Evropy. Podle Rady jsou záběry z incidentu znepokojující a vyvolávají mnoho otázek.

Na místě tragédie vznikl improvizovaný pomníček, který navštívily stovky lidí z blízkého okolí i ze zahraničí. Mnozí sem přišli zapálit svíčku, nechybí ani Stanislavova fotografie. Stanislav prý v poslední době zřejmě spal venku, nicméně snažil se sehnat si práci. Podle slov jeho příbuzného se v supermarketu zaučoval na místo ochranky.

Incident prověří zástupkyně ombudsmana

Policejní zásah chce prověřit i zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková. „Po zhlédnutí videa z teplického zákroku a po přečtení všech dostupných informací jsem se rozhodla využít své kompetence a své působnosti, kterou mám na základě zákona o veřejném ochránci práv v oblasti Policie České republiky, a rozhodla jsem se, že zahájím šetření z vlastní iniciativy. Šetření bude zaměřeno na přiměřenost použití donucovacích prostředků při tom teplickém zákroku," uvedla Šimůnková pro romskou internetovou televizi Romea.

Případ začne prověřovat v nejbližších dnech. Kdy budou známé výsledky, bude podle ní také záležet na tom, jak rychle policie poskytne příslušné materiály. „Mohou to být týdny, mohou to být i měsíce. Já jsem vázána povinností mlčenlivosti do doby skončení toho případu a prošetření celé věci, ale pokusím se, aby to bylo co nejrychleji,“ dodala Šimůnková.

Video  Pietní místo v Teplicích  - Helena Lacinová
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání