Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel veterán Tomáš Lom (†96). Zažil bitvu o Británii, loni vrátil Zemanovi pamětní list

Aktualizováno -
23. června 2021
16:03
Autor: ČTK - 
23. června 2021
15:25

Ve věku 96 let ve středu ráno zemřel válečný veterán Tomáš Lom, který byl za druhé světové války spolu s dalšími Čechy a Slováky příslušníkem britského královského letectva (RAF). Informoval o tom Deník N a ČTK to potvrdila rodina. Poslední rozloučení se uskuteční v úzkém rodinném kruhu. Soustrast vyjádřil ministr obrany Lubomír Metnar, poslanci na dnešní schůzi uctili Lomovu památku minutou ticha.

Lom sloužil v Británii u 311. československé bombardovací perutě. Vzhledem ke svému mládí se do bojů zapojil až na konci války.

V osobě generála Tomáše Loma přišla naše země o jednoho z posledních veteránů RAF. Čest jeho památce a upřímnou soustrast pozůstalým,“ napsal na twitteru Metnar.

Lomovi loni v květnu udělil prezident Miloš Zeman pamětní list k výročí osvobození Československa, letec jej ale vrátil. Zdůvodnil to tím, že Zeman se chová vlastizrádně ve prospěch protivníků České republiky. Lom tehdy ČTK řekl, že byl vychován v duchu masarykovské tradice, aby bojoval za Československo a za pravdu, a vadí mu, že Zeman „podlézá“ Číně a Rusku.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček uvedl, že pamětní list je vyjádřením úcty prezidenta veteránům a že Lom prezidentovi křivdí.

Tomáš Lom (vpravo) s bratrem Valtrem v Anglii v roce 1975 Tomáš Lom (vpravo) s bratrem Valtrem v Anglii v roce 1975 | Archiv Tomáše Loma/ Paměť národa

Letkami na Západě prošlo 2500 Čechoslováků

Tomáš Lom byl jedním z mála ještě žijících Čechoslováků, kteří zažili bitvu o Británii v řadách RAF. Ministerstvo obrany na webu uvádí, že se narodil jako Tomáš Löwenstein do židovské rodiny v Praze. Po útěku před nacisty se v Londýně přidal k československým vojákům v řadách Královského letectva, sotva oslavil 18. narozeniny. Působil jako radista.

V RAF postupně vznikly jedna bombardovací a tři československé stíhací perutě. Leteckými jednotkami na Západě prošlo dva a půl tisíce Čechoslováků, ať už jako létající či pozemní personál. Přes pět stovek jich přišlo o život.

pitomik007 ( 23. června 2021 18:17 )

Všichni hrdinové si zaslouží stejnou úctu.

pitomik007 ( 23. června 2021 18:11 )

vrácení

pitomik007 ( 23. června 2021 18:11 )

Pán Bůh ho potrestal za to vrácední.

wenzel trousil ( 23. června 2021 16:44 )

TY, dokud budes myslet pWdeli tak ztebe nic jineho jak Scheise nevypadne,..Tudom?

wenzel trousil ( 23. června 2021 16:43 )

Co mas proti Zidum? Pak se div, ze nechapes "Zacotomas"! Tenhle Zid nasadil "Svuj zivot" pro svou vlast? Tim, ze se pridal ktem co CR zradili v Mnichove a "Vlast" nabidli Hitlerovi? Fakt?

Zobrazit celou diskusi