Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babišův „nový kůň“ o sblížení s ODS a křesle ve vládě: Nikdy neříkej nikdy, tvrdí Vondrák

Autor: Dagmar Machotová - 
24. června 2021
05:15

Do letošních sněmovních voleb už nechtěl kandidovat, ale nakonec povede kandidátku hnutí ANO za Moravskoslezský kraj. Hejtmana Ivo Vondráka premiér Andrej Babiš prý nepřemlouval a ani mu nenabídl žádné atraktivní posty v příští vládě, pokud by ji sestavovalo hnutí současného premiéra. Proč změnil názor? 

Pane hejtmane, proč jste se nakonec rozhodl kandidovat jako lídr ANO v Moravskoslezském kraji? Jak vás přemluvil pan premiér?

Já bych úplně neřekl, že přemluvil. Ono to souviselo s tím, že jsme nenašli nikoho jiného. Já jsem měl nějaký návrh, dokonce jsme toho člověka oslovili, ale nakonec jsem do toho znovu šel já. Tady bych chtěl říct, že oproti tomu co napsal web Seznam Zprávy, se nejednalo o žádnou tajnou schůzku. Potkali jsme se normálně ve Sněmovně a viděla nás u toho spousta lidí.

Vašemu rozhodnutí tedy předcházela schůzka s premiérem a šéfem hnutí Andrejem Babišem, o čem jste mluvili?

Bavili jsme se o tom, jaké jsou moje představy, jak by to mělo fungovat dál. Nechci mluvit o detailech té schůzky, ale nakonec jsme se dohodli na tom, že do toho půjdu, protože to vnímám jako i jakousi povinnost naším krajem přispět k výsledkům parlamentních voleb.

Takže ta schůzka nebyla utajená a pan premiér za vámi nejel do Ostravy…

On do Ostravy nakonec jel, ale chtěl se jenom podívat, jak očkujeme v podnicích. Protože to je taková nová cesta, jak přimět lidi k očkování.

A dal vám například nějaké záruky, že s vámi počítá v případné budoucí vládě, pokud ji ANO bude sestavovat? Nebo minimálně v týmu, který ji bude zkoušet dojednat?

Ne, tohle nepadlo.

Podle článku, který vyšel na webu Seznam Zprávy, vám měl premiér nabídnout premiérské křeslo, pokud by se hledal náhradník za Andreje Babiše. Bylo to tak?

Mně to neřekl, tohle musím vyloučit. Tohle mi pan premiér nikdy neřekl.

Vy sám, pokud by ANO sestavovalo příští vládu, máte ambice na nějaký vyšší post?

Já se řídím heslem „nikdy neříkej nikdy“, ale na druhou stranu je práce pro kraj hodně zajímavá. Jde o to, co by to bylo za pozici, ale jak jsem řekl, zatím nic takového nepadlo.

Ptám se i kvůli tomu, že jste v minulosti kritizoval ANO za to, jak nadbíhá levicovým voličům, zatímco vy jste hnutí viděl usazené od středu doprava. Ten kritický pohled máte stále?

Ten mám stále, ale ten je částečně determinován tím, kdo je naším koaličním partnerem. Tím neříkám, že je sociální demokracie špatný koaliční partner, ale jejich cíle a vize jsou dány jinak, než jak je vnímá já.

Premiér Babiš v minulosti ANO líčil jako tzv. all-catch party, hnutí, které by mělo být zajímavé pro každého. Proč je tento koncept podle vás chybný?

Já neříkám, že je chybný, jen říkám, že b v tom měl být aspekt pravicové politiky a ten se podle mého názoru v posledních letech vytratil. Tak trochu jsme upustili od podpory podnikatelů, tak trochu jsme se vykašlali na střední třídu, na druhou stranu jsme hodně pomohli učitelům. Mělo by to být nějakým způsobem vyvážené. To vnímám, že bychom měli oživit.

Zpět možnému volebnímu vyjednávání. Představa, že by si Andrej Babiš a třeba lídr koalice SPOLU Petr Fiala padli po sečtení hlasů kolem krku, je hodně sci-fi. Vy byste přitom spolupráci zejména s ODS, kterou Babiš už v minulosti neúspěšně dojednával, viděl rád. Jaký máte recept?

Moje osobní zkušenost je v tomto směru pozitivní. To období, které je před námi a na kterém se pandemie hodně podepsala, bude vyžadovat obezřetnou fiskální politiku. Nelze jednoduše všem pomoci, bez rozdílu. Je třeba se říct, kdo si tu pomoc zaslouží a kdo ne. To samozřejmě nahrává pravicové koalici.

Můžou tomu pomoci vaše vztahy s profesorem Fialou? Jak moc dobře se znáte?

Ano, my se známe. Dlouhá léta jsme spolu seděli v České konferenci rektorů. Netvrdím, že jsem ideální vyjednávač, ale do případného vyjednávání bych chtěl vnést svoji zkušenost.

Dokážete si představit situaci, že by hnutí ANO sice bylo ve vládě, ale Andrej Babiš neseděl na žádném z důležitých postů? Bylo by něco takového reálné?

To je samozřejmě především na rozhodnutí pana Babiše, protože on je předseda hnutí. Myslím si, že to varianta je, dokonce se o tom už mluvilo. Ale pořád říkám, že to je na něm.

Jak se vám nyní spolupracuje s Andrejem Babišem?

Jsou věci, na které máme jiný názor a jsou věci, na kterých se shodneme. On je svým způsobem dost specifický člověk, který vlastnil velké impérium. V tom je politika trochu komplikovaná, protože je v ní víc vyjednávání a kompromisů. Rozhodně mezi námi není žádný antagonismus.

Ještě k vaší kandidatuře. Kvůli kumulaci funkcí čelili v minulosti kritice zejména hejtmani z řad ČSSD. Vy na více židlích sedíte, proč si myslíte, že je to přínosné?

Vzhledem k tomu, že jsem poměrně drtivě vyhrál krajské volby, tak lidé uznal, že není důležité to, na kolika židlích sedíte, ale co děláte. Myslím, že se v tom dají nalézt nějaké synergie, ale na rovinu říkám to, co tvrdím už dlouho, že jednací řád sněmovny je málo efektivní.

Jak to myslíte?

Jednací řád není nastaven k věcné diskusi a často vnímám, že sezení ve Sněmovně jako spálenou energii. Souhlasím s tím, že demokracie je o diskusi, ale dost často nemám pocit, že by se ve Sněmovně diskutovalo. Stává se, že se tam vedou monology, které jsou dlouhé, obstrukční a nemá to ten kýžený cíl. Vnímám velmi negativně a diskriminačně, že existují přednostní práva, která mohou zablokovat jednání Sněmovny a nedají Vám ani možnost se bránit vůči osobním útokům.

Je tohle třeba jeden z těch důvodů proč jste už nechtěl kandidovat do Sněmovny?

Ano, je to jeden z nich.

A setkáváte se se situacemi, kdy musíte poslanecký nebo hejtmanský post kvůli tomu druhému nějak zanedbat?

Ani ne. Sám zhodnotím, co považuji za zbytečné ve Sněmovně a tím se vracím k tomu, o čem jsem před chvílí mluvil.

Premiér Babiš zmiňoval, že nechce opakovat chyby loňského léta. Když si zavzpomínám, loni v létě se Česko tvářilo, že má covid za sebou, vy jste v kraji měli ale problém s horníky.

Naštěstí ten problém nebyl nijak fatální a neměl větší dopad. Na druhou stranu nám pomohl reagovat na ty další vlny, které potom přišly. Musím říct, že rozdíl práce před covidem a v covidu byl zásadní. Většina práce šla na úkor volného času.

Teď to skutečně vypadá, že se epidemie daří držet pod kontrolou. Budete se přesto na letošní podzim nějak připravovat?

Musíme připravit očkování mimo očkovací centra. Podle názoru celé řady odborníků proběhne ještě třetí očkovací vlna, ke které nás donutí nové mutace. A pořád musíme myslet na to, že mutace jsou velmi rizikové.

denisz ( 26. června 2021 17:05 )

Hejtman Ivo Vondrák má dobré nápady pro budoucí vládu. To by byl
premiér, jistě zkušenější než inteligentní ale dost bláznivý Bartoš.
Sblížení ANO s ODS by byla výhra, obě strany mají vztah k podnikatelské
sféře. Také jim jako prvním nabídli možnost vytvoření vlády. ODS
předpojatost to odmítla. Není divu, teď by byli vláčeni nenávisti.
ANO bylo přinuceno spolupracovat s ČSSD a odklonilo se doleva.
Dnešní ODS si už zabarikádovala dveře k ANO desítkami prohlášeními
o Babišovi a také zvláště v koalici SPOLU s TOP09 zatvrzelou Pekarovou,
co už svolala mnoho tiskovek na téma Babiš, vždy brutálně negativní.

PetPet ( 25. června 2021 00:43 )

PetPet ( 25. června 2021 00:42 )

Eli to je Andrej Babiš. Ve složce stb bureš.

sarina ( 24. června 2021 21:42 )

Já ho nevolila, ale VOLIT BUDU jedině BABIŠE.

sarina ( 24. června 2021 19:43 )

Máš pravdu protože i tak je zase první a předběhl SPOJENÉ FEŤÁKY a jenom ANO samotné!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa