Záměr vybudovat na Žižkově rozvlněné věže představil developer přede dvěma lety, podle původní představy tu mělo vzniknout asi 1000 bytů.  „Zásadní výhrady, které zazněly, jsou bohužel nepřekonatelné. Pozorovací mise UNESCO vydala specifické požadavky k této zóně poté, co byl tento projekt už prezentován,“ řekl majitel společnosti Dušan Kunovský.

Stávající komunikační věž bývalého Telecomu měří 96 metrů. Nejnižší z plánovaných věží měla mít kolem 80 metrů, prostřední zhruba 90 metrů, nejvyšší neměla přesáhnout 100 metrů.

UNESCO ale požaduje, aby nové stavby nepřesahovaly okolní nástavbu. Nová výstavba tak může mít maximálně 54 metrů. „Ty stavby není možné snižovat, protože by zcela ztratily proporce, takže celý koncept se musí přepracovat,“ řekl Kunovský. Na projektu bude nadále pracovat ateliér Evy Jiřičné a architekta Petra Vágnera. Podle Šťastného už vznikají nové návrhy konceptu celého projektu. „Bude jiný, ale bude opět velmi silný,“ řekl si majitel společnosti.

Vzniknou nájemní byty

Prostor by se měl řešit formou městských bloků s velkým množstvím zeleně, v křižovatce ulic Olšanská a Jana Želivského má nově vzniknout park s vodní plochou a uměleckým dílem. Developer také vyhověl požadavků městské části. „Velká část bytů v této lokalitě budou cenově dostupné nájemní byty,“ uvedl Kunovský.

Věže by se mohly postavit jinde

Dodal také, že původně plánované rozvlněné věže vnímá společnost jako velmi unikátní nejen z architektonického, ale i technologického hlediska a lze ho přenést na jiné místo. Poznamenal, že Praha je na výškové stavby velmi citlivá, ale jsou zóny, kde by se věže postavit daly. Uvažuje se i o přesunu do jiného města, Central Group už dostal nabídky ke koupi pozemků v Praze nebo Bratislavě. „Pokud bychom se ani tam nedohodli, budeme hledat dále v zahraničí,“ dodal Kunovský.

Postaví Stonožku

Společnost také oznámila, že Eva Jiřičná a Petr Vágner pracují na budově s vertikálním parkem v plánované čtvrti Westpoint na Praze 6, která by Central Group mohla začít stavět již v roce 2024. Mělo by se jednat o stavbu, která bude v podstatě vstupní bránou do nové čtvrti.

Budova by podle architektky Jiřičné měla být zelená. Kromě ekologického aspektu podle ní taková stavba velmi zpříjemní bydlení lidem, kteří nemají například vlastní zahradu. „Každý byt v budově má balkon, jsou udělané tak, aby nestínily jeden druhému,“ řekla. Podobným směrem by se podle ní měla ubírat výstavba v celé čtvrti, kde by měla zeleň nejen zachovat, ale i přidávat. Zeleň by se podle ní měla udržovat pomocí centrálního zavlažování. Budova působí podle jejího kolegy Petra Vágnera velmi organicky. „Dostala pracovní návrh Stonožka,“ doplnil.

Čtvrť Westpoint je jeden z velkých projektů společnosti Central Group, která vznikne na místě bývalého průmyslového areálu na rozloze 155 000 metrů čtverečních. Celkem by tu mělo vzniknout více než 2 200 nových bytů v městských blocích, které podle Dušana Kunovského respektují tradiční uspořádání domů v Praze. Koncepci čtvrti navrhl architekt Jakub Cígler. Eva Jiřičná a Petr Vágner budou hlavními architekty celé lokality a celkem zde k navrhnou osm domů.

Developer tu také postaví pro městskou část čtyři mateřské školky za 135 milionů korun, které dostane Praha 6. Kromě toho Central Group na Prahu 6 převede pozemek na novou základní školu, pro kterou připravuje návrh architekt Jakub Cígler a developer připraví i projekt. „Také vyřizujeme stavební povolení, takže městská dostane kompletně zasíťovaný připravený pozemek,“ doplnil Dušan Kunovský.

Fotogalerie
24 fotografií