Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Lovec bouřek Lukáš Gallo zachytil rozzlobené nebe nad Českými Budějovicemi: Při focení šlo o život!

Autor: K. Beránková, V. Hradská - 
23. června 2021
10:58

Vedro a dusno minulých dní je minulostí. Vyhnala ho studená fronta doprovázená lijáky. Okamžik, kdy se nad České Budějovice přihnala bouře, zachytil fotograf Lukáš Gallo.

Prudká změna počasí přinesla fantastické, ale i děsivé scenérie. „Blýskalo se na celém horizontu jako na diskotéce. Byla to parádní podívaná. Fotil jsem asi pětadvacet minut, pak už šlo o život,“ popsal Blesku zkušený lovec bouřek Lukáš Gallo okamžik, kdy zachytil příchod čela bouře nad České Budějovice.

20 minut focení

Dechberoucí snímek vyfotil dvacet minut po druhé hodině ranní. „Ta bouřka byla mimořádně agresivní. Já se normálně nebojím, ale když to prásklo asi půl kilometru ode mě, mazal jsem domů,“ řekl fotograf.

Bouřlivé počasí bude pokračovat i v nejbližších dnech. Další vlna doprovázená opět silnými dešti přijde v noci na zítřek. Bouřky se objeví i v pátek a místy i o víkendu, ale to už spíše výjimečně. Teploty zůstanou i přes uplakané počasí relativně vysoko, okolo pětadvaceti stupňů.

Jak se rodí bouřka?

Bouřky se v noci na včerejšek tvořily na čele vlnící se studené fronty. Ta vytlačovala horký vzduch, který stoupal vzhůru a rychle se ochlazoval. Z něj se pak tvořily charakteristické bouřkové mraky se širokou horní částí ve tvaru kovadliny. Vlhkost v něm kondenzovala a měnila se v kapky nebo ledové krystalky. V mraku se také tvořily elektrické výboje, které nejprve »přeskakují« jen uvnitř oblaku, než vznikne výboj směrem k zemi.

Jak bude?

Dnes: oblačno až zataženo, bouřky. Den 23 až 27 °C, na Moravě 29 °C.

Zítra: oblačno až zataženo, občas déšť, místy bouřky. Noc 15 až 19, den 22 až 26 °C. Pátek: oblačno, na většině území občasný déšť i bouřky. Noc 13 až 17 °C, den 20 až 24 °C.

Sobota: oblačno až polojasno, místy přeháňky. Noc 12 až 16 °C, den 21 až 25 °C.

Neděle: polojasno. Noc 10 až 14 °C,  den 24 až 28 °C.

Video  Prudké lijáky v Šilheřovicích na Opavsku po sobě zanechaly spoušť.  - Markéta Machallová
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi