Starostka Renáta Zajíčková (ODS) je dlouhodobě kritizována jak opozicí, tak i veřejností, že za nedostatečnou kapacitu ve školských zařízeních na Praze nese z velké části zodpovědnost. Zájíčková je kromě funkce starostky i majitelkou soukromého gymnázia mezinárodních a veřejných vztahů (GMVV), které v současné chvíli jako jednu ze svých objektů budovu na Plzeňské ulici. Zde přitom do roku 2011 fungovala běžná základní škola.

Gymnázium uvolní třídy pro základku

Veřejnost kritizuje starostku ze střetu zájmů a požaduje po ní, aby soukromé gymnázium uvolnilo objekt pro potřeby základního vzdělání. Po dlouhodobém nátlaku veřejnosti v nedávné době proběhlo jednání mezi ředitelkou GMVV Hanou Třebickou a ředitelem ZŠ Nepomucká, že v případě potřeby gymnázium uvolní 3 třídy, které bude moci ZŠ Nepomucká využívat.

Na mimořádném zastupitelstvu bylo také schváleno, že bude upravena smlouva mezi soukromým gymnáziem a městkou částí a pronájem se od 30. září zúží právě o zmiňované tři třídy. „Myslím, že jasně ukazujeme, že problém nepřehlížíme a snažíme se najít co nejlepší řešení pro naše děti,“ řekla na zasedání starostka Zajíčková.

Směna pozemků s magistrátem

Tato řešení jsou ale pouze krátkodobého rázu. MČ musí najít dlouhodobé řešení, tedy postavit školu novou v co nejkratším časovém horizontu. V řešení je několik variant, v současné době se zdá, že nejvíce schůdná je varianta stavby školy V Cibulkách – Na Výši, zde však musí dojít ke směně pozemků s magistrátem.

„Oblast se nám zdá jako nejvhodnější, protože je přímo uprostřed cibuleckého kopce. I kolegové z magistrátu jsou tomuto řešení nakloněni. Návrh předložím na magistrátní majetkové komisi, která proběhne v srpnu,“ řekl na zasedání Pavel Světlík (Praha Sobě) z iniciativy Košíře bez školy a zároveň zastupitel magistrátu hl. m. Prahy.

Další kapacitu poskytne areál Tellus

Ještě než se škola postaví, chce radnice vyjednat s developerem YIT možnost pronajmout si část volného areálu Tellus, který zmiňovaný developer vlastní. Z předběžných jednání s developerem je možné získat budovu do pronájmu zhruba do roku 2026, v té době by měla stát už nová škola Na Výši. Po roce 2026 půjde areál k zemi a YIT zde postaví byty.

„Hledali jsme takový prostor v lokalitě Cibulek, do kterého by bylo možné dočasně přesunout děti z MŠ Naskové během její rekonstrukce a zároveň umístit nové třídy pro prvňáčky, než se v Košířích postaví nová škola. Kromě samotné lokality pro nás bylo stěžejní, aby nový prostor měl i tělocvičnu, která tolik chybí nedaleké škole v Beníškové, a kterou by děti mohly využívat. Všechny tyto možnosti nabízí areál Tellus v ulici Naskové, a to za velmi výhodných podmínek,“ přibližuje starostka MČ Praha 5 Renáta Zajíčková.

Postaví školu developer?

Rodiče se pokusili oslovit developera napřímo s dotazem, zda by nemohl v rámci projektu postavit i školu. „K mému úžasu se mi pan Lokaj nevysmál do tváře, ale řekl, že by takováto varianta byla možná, pokud se jim to vyplatí a pokud bude konzistentní jednání ze strany městské části,“ napsala do facebookové skupiny iniciativy Košíře bez školy Barbora S.

Na mimořádném zastupitelstvu byl schvalován i návrh Josefa Cuhry (KDU-ČSL), který předkládal, aby radnice v jednáních s developerem o možnosti výstavby školy, které započali rodiče, pokračovala a prověřila možnost realizace, jeho návrh však byl smeten ze stolu.

„Jednak se musím přiznat, že nevidím možnost, kde by ta škola stála a podle mých informací se pan Lokaj (Marek Lokaj, šéf české pobočky YIT) vyjádřil ve smyslu, že pokud by v rámci developerského projektu školu stavěli, byla by to škola soukromá, tudíž by se náš problém nijak nevyřešil,“ řekl Tomáš Homola (STAN), radní pro investice a strategický rozvoj.

Na nejbližší roky se tedy kapacity našly, podle demografických studií však vzroste počet obyvatel Prahy až o 20 tisíc a to především rozsáhlou výstavbou nejen na Cibulkách, ale také vznikem nové čtvrtě Smíchov City. Podle plánů by tak další školy měly vzniknout právě ve zmiňované nové čtvrti či na Barrandově.

Fotogalerie
12 fotografií