Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Mnohokrát jsem dostala za vyučenou.“ Maláčová slaví čtyřicátiny, co chystá a co má za sebou?

Autor: ČTK, Dagmar Machotová - 
22. června 2021
13:10

Sociálnědemokratická politička Jana Maláčová oslaví ve čtvrtek 24. června čtyřicátiny. Téměř tři roky je Maláčová ministryní práce a sociálních věcí a patří k nejvýraznějším sociálnědemokratických ministrům koaliční vlády Andreje Babiše (ANO). Pro své mnohé návrhy na zvyšování státních příspěvků například na sociální, důchodové či mzdové výdaje bývá často kritizována pravicovou opozicí i řadou odborníků, vysloužila si i přezdívku Venezuela. Pro Blesk Zprávy promluvila o své volební kandidatuře, ale i dalších plánech.

Ve čtvrtek máte narozeniny, kdybyste se ohlédla zpět, udělala byste v životě něco jinak?  

Člověk se učí za pochodu. Já jsem do politiky spadla nečekaně, neplánovala jsem politickou kariéru. Za poslední tři roky jsem dostala mnohokrát za vyučenou, beru to s pokorou. Snažím se funkci ministryně práce a sociálních věcí plnit svědomitě, pomáhat, kde to jde. To je moje role.  

Co byste si teď přála nejvíc?  

Přeji si zdraví pro sebe a svou rodinu. A pak bych chtěla prosadit spravedlivé důchody. A pak nás čeká spousta dalších úkolů. Proto potřebujeme rozumné politiky. Takové, co se umí dohodnout, a hlavně pracovat ve prospěch lidí.

Jste jedničkou pražské kandidátky letošních voleb, kde jste nahradila Tomáše Petříčka. Když pominu Patrika Nachera (ANO), utkáte se v Praze převážně s ženami. Vnímáte to jako výhodu nebo naopak?  

Proces nominací ještě nedoběhl. Nikdo nemá nic jisté, rozhodne předsednictvo strany v polovině července. Ohledně převahy žen v Praze, beru to jako fakt. Pokud by došlo k souboji žen, bude to příležitost akcentovat témata, která trápí zejména ženy. O to by to mohlo být zajímavější nebo odlišné oproti těm klasickým politickým soubojům.  

Můžete být konkrétnější, co máte na mysli?  

Za mě jsou to určitě nižší mzdy žen, víte, že kvůli péči o děti mají ženy nižší mzdy a platy v průměrně o 21 procent. To považuji za obrovskou nespravedlnost. Víte, kolik každé rodině uniká peněz, když žena, sestra, maminka či dcera vydělávají o pětinu méně, než by měly? Nižší mzdy se pak promítají i do důchodů. Ženy mají průměrně o tři tisíce nižší důchody.

Proto chci prosadit 500 korun za každé vychované dítě jako bonus k důchodu. Ve většině měst je stále problém dostat místo v jeslích nebo školkách. V červenci bude schválen zákon o jeslích, který to má změnit. Každý, kdo má doma školáka, ví, kolik stojí kroužky pro děti nebo tábory o prázdninách. Stát by měl ještě více podporovat pracující rodiny s dětmi a já to dělám.   

Video  Epicentrum - Jana Maláčová  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Kde vidíte svoji pozici v rámci sociální demokracie po letošních sněmovních volbách?  

Funkce teď neřeším. Chci dotáhnout svoji práce ministryně – chybí ještě spravedlivé důchody, jesle a pomoc pěstounům a Klokankům v rámci sociálně-právní ochrany dětí. Pak chci jezdit po naší zemi a být co nejvíce s lidmi. Ukázat jim, že vše, co jsme slíbili, jsme také splnili. Ve vládě jsme odvedli obrovský kus práce. Všechno dobré, co vzešlo z této vlády, tak je z velké části práce ministrů sociální demokracie.  

To zní skoro tak, že všechno špatné je z dílny hnutí ANO…

To ne, ale je jasné, že když se pan Babiš chlubí navýšením rodičovské, elektronickou neschopenkou, pomocí samoživitelkám nebo tím, jak skvěle zafungoval program Antivirus, tak by měl férově říct, že to zařídila Jana Maláčová z ČSSD.    

Ať už důchodová reforma nebo zvýšení minimální mzdy, ani u jednoho návrhu nemáte podporu svého koaličního partnera ANO. Jaký signál to podle vás vysílá směrem k voličům?  

Jsme v naprosto standardní situaci, já jsem u svých návrhů nikdy neměla na začátku podporu koaličního partnera, a přesto jsem ty věci prosadila. Prostě věřím, že kolegy jako vždy přesvědčím. Argumenty jsou na mojí straně. Bylo toho hodně, co se nám podařilo prosadit, důležitý je výsledek.    

Pořád vidíte šanci na prosazení důchodové reformy do voleb jako reálnou?  

Ano, ve středu proběhne první čtení valorizace důchodů o 300 Kč a my, sociální demokraté, načteme spravedlivé důchody jako pozměňovací návrhy do tohoto zákona. Ať rozhodne Sněmovna. Důchodová reforma musí být věc, na které se všichni shodnou. A když se rozhlédnu, tak tu shodu vidím. Pro dřívější odchod náročných profesí do penze jsou téměř všichni. Velkou podporu má i takzvané výchovné – to je ten bonus 500 korun za každé vychované dítě. Diskutujeme o tom už roky, ať poslanci konečně rozhodnou hlasováním.

Kdybyste měla zhodnotit ten rok a čtvrt s covidem, v kontextu čísel, počtu mrtvých a nakažených covidem, jak to z vašeho pohledu Česká republika, resp. vláda zvládla? Dalo by se něco udělat lépe?  

Hodnocení vlády nechám na lidech. Za mě je důležité, že Ministerstvo práce a sociálních věcí fungovalo bezvadně. Ať už je to Antivirus, elektronická neschopenka, krizové ošetřovné, Izolačka…Úřady práce i sociálka zvládly obrovský nápor práce i v těch nejtěžších týdnech pandemie a nezkolabovaly. Chci všem kolegům a kolegyním poděkovat. Odvedli velký kus práce a lidé vidí, že jsme jako resort obstáli.

Co považujete za svůj největší úspěch v této vládě?  

Nejvíce jsem asi ráda za náhradní výživné, protože se o něm 15 let jenom mluvilo a konečně od července bude platit. Je to jasný signál, že se společnost nezapomene na děti, které měly tu smůlu, že se na ně jeden z rodičů vykašlal. Za modernizační projekty považuji elektronickou neschopenku a Antivirus i nově schválený Kurzarbeit.

Video  Jana Maláčová o ČSSD  - Blesk
Video se připravuje ...

Jana Maláčová se do druhé Babišovy vlády dostala měsíc po jejím jmenování, koncem července 2018. V kabinetu nahradila ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD), který rezignoval kvůli podezření z plagiátorství v bakalářské práci. Maláčovou, která v té době na ministerstvu práce vedla odbor rodinné politiky a politiky stárnutí, do vlády navrhl předseda ČSSD Jan Hamáček.

Po jmenování do čela ministerstva uvedla, že se chce soustředit na zvýšení platů ve veřejné sféře a minimální mzdy, na návrhy v oblasti podpory rodin či politiku zaměstnanosti. Ve vládě Maláčová připravila a prosazuje kromě jiného  důchodovou reformu, zvýšení minimální mzdy, navýšení rodičovského příspěvku, zavedení náhradního výživného nebo zrušení karenční doby u nemocenské.

Během pandemie covid-19 prosazovala řadu opatření ke snížení dopadu různých vládních protiepidemických omezení, např. program ochrany zaměstnanosti Antivirus nebo příspěvek zaměstnancům v karanténě.

Jedním z nejdůležitějších úkolů ministerstva vedeného Maláčovou je důchodová reforma. Ministryně svou reformu představila loni v prosinci. Tvoří ji tři důchodové novely. První počítá se zavedením minimální penze ve výši 28 procent průměrné mzdy, druhá s dřívější penzí pro pracovníky v náročných profesích a třetí s bonusem 500 korun za vychované dítě.

Proti ní se ostře vymezuje ministerstvo financí, podle kterého navrhované změny zhoršují udržitelnost systému penzí a neřeší příjmy na důchody. Podle Maláčové se návrh důchodové reformy dá při dobré vůli schválit ještě do podzimních voleb. Naopak vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) už před několika měsíci prohlásila, že tento kabinet komplexní důchodovou reformu nepředloží a na přijetí změn není do voleb už dost času.

Maláčová se dostala do rozporu se Schillerovou několikrát, například kvůli snaze dále zvyšovat minimální mzdu. Nesouhlas s některými jejími návrhy vyjádřil i premiér Babiš.

Velkou pozornost vyvolala loni v říjnu Česká televize odvysíláním slov ministryně pořízených mimo kameru po skončení rozhovoru. "To je bordel, co ten Babiš udělal. A teďkon to všichni musíme slíznout. To je debil, pardon, s prominutím," řekla Maláčová v záznamu. Maláčová to poté vysvětlila, že se vyjádřila v emocích.

Podle médií si Maláčová od pravicových politiků za svou údajnou "rozhazovačnost" vysloužila přezdívku "Venezuela", která odkazuje na bankrotující jihoamerickou zemi s autoritářským levicovým režimem. Týdeníku Reflex k tomu loni řekla, že přezdívka jí nevadí, ale vadí jí, že se "pravice nedokáže vyrovnat s tím, že levice je přirozenou součástí politického spektra". "Já se snažím prosazovat společnost, kdy lidé dostanou za práci zaplaceno tak, aby z toho mohli rozumně, důstojně vyžít. Jsme jedna z nejbohatších zemí světa, proto rovněž chci, aby fungovaly kvalitní veřejné služby. A jestli tomu budeme říkat socialismus, nebo ne, to už nechám na ostatních," řekla loni v únoru pro Reflex.

Jana Maláčová se narodila ve Stodu u Plzně. Vystudovala magisterský obor politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a obor politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole. Pracovala například jako analytička fondů EU na ministerstvu pro místní rozvoj, zástupkyně Kanceláře Senátu při Evropském parlamentu a vedoucí oddělení institucionální komunikace EU na Úřadu vlády. Před jmenováním do vlády byla tři roky ředitelkou odboru rodinné politiky a politiky stárnutí na MPSV.

Do ČSSD Maláčová vstoupila v roce 2008, od sjezdu v březnu 2019 je místopředsedkyní strany. Nedávno se stala jedničkou pražské kandidátky sociální demokracie pro letošní sněmovní volby. V čele kandidátky nahradila bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Zprávy o úmyslu nahradit Petříčka na kandidátce se objevily poté, co tehdejší ministr neuspěl s kandidaturou na šéfa ČSSD proti Hamáčkovi. Hamáček odvolal krátce po dubnovém sjezdu Petříčka z čela diplomacie. Petříček nyní opustil i kandidátku ČSSD s tím, že byla narušena její demokratická tvorba.

Maláčová se také angažuje v Oranžovém klubu, což je sdružení sociálnědemokratických žen, které usiluje o spravedlivé zastoupení žen ve veřejném životě. V letech 2016 až 2017 byla členkou správní rady Česko-německého fondu budoucnosti. Je vdaná, jejím manželem je ekonom Aleš Chmelař, nyní náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce evropské. Mají spolu jednoho syna.

 

plusplus ( 24. června 2021 16:58 )

VY JSTE ALE HLUPÁK AŽ NA TO ŽE PRÁVĚ PROŠEL

VY MÁTE IQ TYKVE NAVÝŠENÍ DŮCHODOŮ JE TAK 1% Z CELKOVÉHO DLUHU

NAŠE DĚTI PŘEDEVŠÍM BUDOU SPLÁCET PODPROU OSVČ 280 MILIARD A 140 MILIARD VÝPADEK DANÍ DÍKY ODS A TOP09 A 160 MILIARD CÍRKEVNÍCH RESTITUCÍ ZA ODS A KALOUSKA TAKŽE 280+140+160 NAVÝŠENÍ DŮCHODŮ JE 9 AŽ 10 MLD.

ingmarie ( 23. června 2021 15:46 )

Nejlepší nápad paní Maláčové je kandidovat v Praze a ještě s Matějem Stropnickým.Díky tomu už o ní nikdy neuslyšíme a bude klid . Socani by měli šanci ještě tak s Petříčkem ale s tímto dvojčetem pana Hamáčka určitě ne

ingmarie ( 23. června 2021 15:46 )

Nejlepší nápad paní Maláčové je kandidovat v Praze a ještě s Matějem Stropnickým.Díky tomu už o ní nikdy neuslyšíme a bude klid . Socani by měli šanci ještě tak s Petříčkem ale s tímto dvojčetem pana Hamáčka určitě ne

elIaella ( 23. června 2021 14:52 )

Kdyby měla holčičku Gustu - Fučíková, Husák je hrozné.

elIaella ( 23. června 2021 14:23 )

Je to věc vás rodičů, jméno Gusta pro chlapečka pokud je to po prarodiči, tak chápu ale nedala bych Gusta.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa