Astronomické léto odstartovalo v pondělí 21. června v 5:32 hodin, kdy Slunce vstoupilo do znamení Raka. Začátek astronomického léta byl nejteplejší od roku 2000. Podle meteoroložky Dagmar Honsové bude léto v plné síle pokračovat. 

Nebeské představení můžeme sledovat z Karlova mostu a dochází k němu vždy v první letní den, který je nejdelší v roce. Slunce má procházet lucernou velké věže nad hrobem svatého Václava, pak menší gotickou vížkou na hrobem svatého Vojtěcha a zapadat do míst, kde jsou uloženy ostatky svatého Víta a českých králů. 

„Císař Karel IV. jako velký mystik miloval, když měly věci řád. Českého krále fascinovaly symboly. Když se rozhodl, že z Prahy udělá centrum světa, začal budovat úplně nové město. Město, které podléhalo vesmírnému řádu,“ uvádí David Černý na svém portálu Miluju Prahu.

Podle pověsti šlo o záměr Karla IV., který nechal chrám úmyslně projektovat tak, aby v nejdelší den roku slunce zapadalo nad hroby světců, králů a jednou i nad jeho. Žádné důkazy o tom však neexistují. Katedrála byla navíc definitivně dostavěna až v roce 1929 a původní návrh se pochopitelně mnohokrát změnil. 

Senzace bez podkladu

Architekt Petr Kučera novodobou legendu o Pražském mysteriu vyvrací, podle něj jde jen o náhodu. „Považuji to za líbivou historku, která fakticky poněkud pokulhává. Chrám měl původně vypadat jinak, než vypadá. Pražské mystérium je populární vábnička pro turisty. Je to spíš náhoda než záměr. Nelze ale vyloučit, že tomu tak nebylo. Jen k tomu nejsou žádné faktické důkazy. Stavebně historický vývoj katedrály tomu nenapovídá. Minimálně právě katedrála nebyla v té době zdaleka dostavená a tak jak vypadá teď, tak určitě vypadat neměla. Nemohl to být tedy původní záměr,“ řekl pro Blesk.cz Kučera.

Jako každý rok, i letos přilákal výjimečný západ slunce na Karlův most ke Staroměstské mostecké věži desítky lidí, kteří se přišli pokochat. Byla mezi nimi i řada fotografů, kteří se rozhodli mystické představení zvěčnit. Vyvedené počasí dovedlo dechberoucí zážitek k dokonalosti. 
Video
Video se připravuje ...

Takhle se Praha probouzí do prvního letního dne! Pohled z Petřínské rozhledny. (2020) 

Fotogalerie
54 fotografií