Předmětem řešení budou vstupy do areálu, jednotlivá korsa a náměstí, prostory mezi halami a mobiliář. Požadujeme, aby řešení respektovalo historickou podobu tržnice, ale zároveň reflektovalo nejmodernější přístupy ke krajinářské architektuře, včetně ohledu na potřeby spojené se změnou klimatu,“ uvedl náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Po vyhlášení výsledků soutěže se bude vítězný návrh podle magistrátu uskutečňovat několik let v koordinaci s plánovanými rekonstrukcemi budov. Město předpokládá, že rekonstrukce veřejných prostranství vyjde řádově na stovky milionů korun.

Město podle Vyhnánka chce, aby byl areál co nejzelenější a využíval dešťovou vodu. Účastníci soutěže také budou muset brát v potaz památkovou ochranu areálu. Tématem budou také nové vstupy především z Argentinské ulice, v jejíž blízkosti se do budoucna počítá s výstavbou nové městské čtvrti Praha-Bubny.

Úpravy podle informací města čeká i vstup z Jateční ulice u výdejny e-shopu Alza, včetně řešení nyní nevyhovující dopravní situace. Přestavba by se měla týkat i hlavního vstupu z nábřeží, u kterého by měla ústit nová pěší lávka mezi Holešovicemi a Karlínem, kterou chce město začít stavět letos.

Porota

Soutěž bude dvoukolová, porota v říjnu vybere z došlých návrhů pět, které postoupí do druhého kola. Soutěž město vyhlásilo v souladu s pravidly České komory architektů a jejím organizátorem je kancelář CCEA MOBA. V čele poroty bude architektka a urbanistka Gabu Heindl z vídeňského ateliéru Gabu Heindl Architektur. Dalšími členy poroty budou původem francouzský architekt Régis Guignard a Irakli Eristavi ze slovenského atelieru zerozero. Za české architekty v porotě zasednou Štěpánka Šmídová, Marek Obtulovič, Jiří Žid a Jiří Kotal.

Areál původně pražských jatek byl založen v roce 1895. Jako jatka fungoval do 80. let minulého století, kdy se začal měnit na tržnici. Areál byl v roce 1993 prohlášen kulturní památkou.

Fotogalerie
10 fotografií