Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Maláčová tlačí minimální mzdu 18 tisíc, podnikatelé nesouhlasí. Částku „rozsekne“ vláda

Autor: ČTK - 
21. června 2021
15:03

Tripartita se neshodla na tom, jak by se měla od ledna zvýšit minimální mzda. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) navrhuje přidání o 2800 korun na 18 000 korun, tedy o 18 procent. Odbory to podporují. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a podnikatelé s navrhovanou částkou nesouhlasí. Rozhodne vláda. Po tripartitním jednání to řekli ministryně a zástupci odborů a zaměstnavatelů. V Česku je zhruba 5,4 milionu zaměstnanců. Za minimální mzdu podle podkladů ministerstva práce pracuje asi 139 000 z nich.

„Pracujeme jen s jednou variantou navýšení minimální mzdy,“ uvedla Maláčová. Její úřad návrhy s dalšími částkami zatím nepřipravuje. Čeká na připomínky. Ty mohou ministerstva, podnikatelé a další instituce posílat do 13. července.

Odbory nárůst z letošních 15 200 na 18 000 korun podporují. Upozorňují na to, že se nejnižší čistý výdělek v Česku pohybuje pod hranicí příjmové chudoby. Ta člověku hrozí, pokud nemá ani 60 procent mediánu čistého příjmu. Tato hranice loni pro jednotlivce činila 13 640 korun za měsíc. Pro letošek je částka vyšší.

Zaměstnavatelé poukazují na to, že se zvlášť malé a střední podniky dosud nevzpamatovaly z dopadů covidové epidemie. „S navrhovaným navýšením nemůžeme souhlasit, 18 procent neodpovídá žádným ekonomickým parametrům. Je potřeba vycházet z ekonomické situace ČR a podniků,“ uvedl šéf Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů Jan Wiesner. Podle něj by navýšení mělo být nejvýš o inflaci. Ta se nyní pohybuje kolem tří procent. Ministerstvo financí pro letošek očekává průměrnou míru 2,5 procenta.

Hrozba inflační spirály

Podle Schillerové po nedohodě v tripartitě rozhodne o navýšení vláda. „Podporuji, aby rostla minimální mzda. Nepodporuji, aby rostla tak, jak navrhuje ministerstvo práce,“ řekla ministryně financí. Dodala, že se minimální výdělky vyplácejí hlavně v oborech a profesích, které pandemie postihla nejvíc. Zmínila ubytování a pohostinství.

S minimální mzdou se zvedají i zaručené mzdy, které se vyplácejí v osmi stupních podle odbornosti, odpovědnosti a složitosti práce. Pohybuje se od minimální mzdy do jejího dvojnásobku. Podle návrhu by se tedy vyplácely od 18.000 do 36.000 korun. „U nás minimální mzda není až takový problém, problém jsou zaručené mzdy,“ míní Schillerová. Podle ní by výrazné navýšení mohlo vést k propouštění lidí s nižším výdělkem. Podle Maláčové naopak stát vybere víc na daních a odvodech a vyšší výdělky podpoří ekonomiku, protože lidé budou víc utrácet. Někteří ekonomové naopak varují před zdražováním a roztáčením inflační spirály.

Mzdové náklady pracovníka s minimálním výdělkem by se po navrhovaném navýšení minimální mzdy příští rok zvedly o 44 957 korun. Zaměstnavatele by to podle podkladů k nařízení stálo o 16,08 miliardy korun víc a stát a veřejný sektor o 1,3 miliardy víc.

Video  Rektorka Nerudová: Na důchody bude vždycky. Co ale jiné věci? Krize musí být impulsem k reformě  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

jajas ( 22. června 2021 18:07 )

Nevím, kdo z nás je, když už to tak nazýváš, arogantní. Ty, která nabádáš lidi, aby začali podnikat nebo já, který si myslí, že do podnikání nikdo nikoho nenutí, zvlášť, když si podnikatelé neustále stěžují na všechno možné a s téměř ničím nesouhlasí? Každý si dělejme co kdo chce. Myslím, že každá z těchto skupin lidí (podnikatelé nebo zaměstnanci) nebudou spokojeni nikdy, každá práce má něco pro a něco proti, ale nabádat lidi, ať si zkusí podnikat....to je fakt blbost. Když je to tak těžké, tak toho nechej, ne? Stejně tak zaměstnanci mohou zkusit podnikat, každopádně je to na každém z nás, jak se bude živit, protože všichi to mají stejně, prostě se uživit za důstojných podmínek. A ty nám u obou skupin pracujících chybí.

anna1234 ( 22. června 2021 15:01 )

.. já naopak vím co je to dělat sama na sebe, proto jsem ti napsala co jsem ti napsala. Jsi jenom arogantní člověk, který neumí nic jiného než nadávat.

PetPet ( 22. června 2021 13:41 )

Někdo je musí zarazit do ještě většího propadu, už tak se noví budou roky brodit v tom co dnešní vláda s BABIŠEM ZMRSKLA NA OSTUDU SVĚTA, patříme mezi nejzadluženější tři, na chvostu.

PetPet ( 22. června 2021 13:39 )

Nu a je s odpovědí včoudu. Navíc to Ludra okopírovala a čísla někde změnila k obrazu svému.

jajas ( 22. června 2021 13:30 )

Firma si na sebe vydělá, pokud ti, co u ní nakupují mají na její předražené ceny. A na ty nebudou mít, protože platy (a to opět především u podnikatelů) jsou minimální...takže takové perpetuum mobile, chytračko, kapišto?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa