Červené maso

Sem se řadí hovězí, skopové, vepřové, ale do skupiny patří také kachní, husí či zvěřina. Než hupsnete do peřin, tak byste neměli toto maso jíst, protože si tělo během spánku nemusí poradit s trávením množství proteinů.

Čokoláda

Dát si čokoládu před spaním není dobré ani pro trávení, ani pro spánek. Čokoláda obsahuje kofein. Navíc kvůli cukru nabudíte na krátkou chvíli tělo, a to před spaním opravdu nepotřebujete.

Ostrá jídla

Pokud máte problémy s usínáním, vzdejte se večer ostrých jídel. Během dřímoty se proces trávení zpomaluje, na trávení kořeněných těžkých jídel tělo vydává obrovské úsilí.

Tučná jídla

Pro dobrý spánek je moudré se vyhnout tučným potravinám, neboť po jejich konzumaci naše tělo může začít špatně trávit, a navíc je za rohem i žaludeční nevolnost. Omezte i chipsy, sušenky a jiné pochutiny s vysokým obsahem tuku.

Káva

Pokud se chcete vyspat, rozhodně si nedávejte před ulehnutím do peřin kávu v žádné formě. Zase ten kofein... Podobně se vyhněte i povzbuzujícím nápojům.

Pozor na ovoce i zeleninu

Květák nebo brokolice sice obsahují protein, který reguluje spánek, podílí se na tvorbě serotoninu – hormonu podporujícího spánek, ale obsahují také vlákninu, jež je těžko stravitelná. Na večer se vyhněte i pomerančům a malinám, jsou podle odborníků náročné na trávení. To samé platí o celeru i třešních.

Zelený čaj

Byť je zelený čaj ohromný pomocník například během spalování tuků, obsahuje ale také značné množství kofeinu. A ten spánek oddaluje. Úplně nevhodný je černý čaj, který obsahuje ještě větší množství kofeinu. Před spaním tedy volte raději jen čaje bylinné.

Pozor si dejte i na alkohol

Po požití alkoholu sice usnete, ale spánek nebude dostatečně kvalitní, a pokud toho vypijete víc, probudíte se ráno vyčerpaní. Dochází k předčasnému probuzení a zkrácení celkové doby spánku, navíc významně narušuje snovou fázi nutnou k regeneraci.

VIDEO: Zdají se kojencům sny? A proč se ve spánku smějí?

Video
Video se připravuje ...

Zdají se kojencům sny? A proč se ve spánku smějí? Science Nature Page / titulky Adam Balažovič