Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Vojtěch varoval před úplným rozvolněním: Indická mutace na nás dopadne, je to otázka času

Autor: simao, ČTK - 
16. června 2021
11:43

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) dnes ve Sněmovně varoval před rozšířením indické mutace v Česku. Podle něj k němu dojde, ať chceme, nebo ne. Označil to pouze za otázku času. Varoval proto před přílišným rozvolněním. Část opozice neprosadila, aby poslanci jednali o konci pandemického stavu.

„Já v tomto druhém svém působení na Ministerstvu zdravotnictví mám celou řadu deja vu, a toto je jedno z opravdu velkých deja vu. Myslím si, že už zbývá akorát oslava na Karlově mostě, tak, abychom si tedy řekli, že vše je za námi. A že teď už budou jenom světlé zítřky, takže úplně přesná debata byla před rokem, naprosto přesná, naprosto přesný tlak, naprosto přesná atmosféra, a víme, co se stalo v září, víme, co se stalo v říjnu, víme, jak kolegové z opozice tvrdě kritizovali vládu, jak situaci podcenila, rozvolnila příliš brzy atd.,“ bouřil ve Sněmovně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Takže prosím, neopakujme stejné chyby, jak se říká v jednom filmu, stejné chyby, stejné známky. Prostě toto je jednoznačný fakt. Podívejte se, co se děje ve Velké Británii, jakým způsobem narůstá počet případů indické mutace. A to nás čeká, jestli chceme nebo ne, taktéž. Je to pouze otázka času,“ varoval.

Sněmovní kluby ANO, ČSSD a KSČM dnes vetovaly snahu ODS podpořenou TOP 09 i KDU-ČSL, aby dolní komora odpoledne jednala o zrušení stavu pandemické pohotovosti. Proti takovému kroku se vyslovil právě Vojtěch a zdrženliví byli k návrhu občanských demokratů také Piráti, kteří žádali podklady.

„Když se podíváme na čísla, nastal pravý čas k tomu, aby Poslanecká sněmovna zrušila stav pandemické pohotovosti,“ zdůvodňoval návrh předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura s poukazem na klesající počet lidí nově nakažených koronavirem. Podle šéfa poslanců TOP 09 Vlastimila Válka důvody zvážit ukončení pandemické pohotovosti existují.

„Režimová opatření udržet musíme,“ reagoval ministr zdravotnictví. „Myslím si, že pokud se bavíme o těch režimových opatřeních, dneska nemáme uzavřené žádné provozy, víme, že nemůžeme uzavírat provozy v tomto současném stavu, ale pokud se bavíme o režimových opatřeních, tak ta prostě udržet musíme, abychom tu situaci měli pod kontrolou. Pokud řekneme, že teď všechno rušíme, ano, já za to ale určitě nepřebírám odpovědnost a bude to odpovědnost kolegů z opozičních lavic,“ pokračoval Vojtěch.

„Buďme rozvážní, vnímejme, co se děje také kolem nás. Vy to vnímáte pouze českou perspektivou, ale my jsme přece součástí Evropy, jsme součástí světa, víme, co se děje v jiných zemích. A znovu říkám, podívejte se na Borise Johnsona ve Velké Británii, jakým způsobem je opatrný s rozvolněním těch opatření, která tam jsou. Myslím, že tam vůbec není debata o tom, že by tam skončila opatření v tuto chvíli. Myslím si, že to je otázka času, kdy k nám může skutečně ta indická mutace, ta delta mutace, se rozšířit takovým způsobem, že tady ten problém reálně nastane a pak tady budeme se někde scházet a znovu vyhlašovat stav pandemické pohotovosti místo toho, abychom to měli pod kontrolou,“ vyzýval ministr k obezřetnosti.

Ve čtvrtek projednají aktuální situaci kolem pandemie

„Tak zásadní věc by si žádala odůvodnění,“ uvedl k návrhu koalice Spolu předseda pirátských poslanců Jakub Michálek. Šéf komunistické frakce Pavel Kováčik se pozastavil nad tím, že snaha o zařazení bodu přišla neočekávaně. Obával se, že by se jednalo o „předvolební populistické výkřiky“.

Poslanec KDU-ČSL Vít Kaňkovský na tiskové konferenci řekl, že pro pandemickou pohotovost není důvod, protože se koronavirus v ČR komunitně nešíří a situace ve většině krajů je příznivá. Vláda by podle něj měla připravit konkrétní kroky na bázi ochrany veřejného zdraví a nastavit model sekvenování, což je metoda, která může odhalit mutace koronaviru. Podle dalšího lidoveckého poslance Marka Výborného je možné určitá opatření nadále činit na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

Poslanci nakonec po dohodě zařadili na čtvrteční dopoledne bod s názvem Informace vlády o dalším postupu v pandemické situaci, jak navrhl předseda KDU-ČSL Marian Jurečka. „Ukončení pandemické pohotovosti neznamená konec všech omezení,“ řekl.

Video  „Neviditelný závod o čas," Maďar o nebezpečí nakažlivějších mutací. Třetí dávka vakcín už za rok  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

 

Jokl ( 16. června 2021 23:07 )

Tomik007 je hlásná trouba udavače Bartoše.Meleš jenom ubohé ptákoviny,zřejmě to máš v palici popletené a jinak nic.

vinke ( 16. června 2021 20:07 )

Mezi předvídavostí a doufáním je sakra rozdíl. Což tobě, jako mnoho jiných věcí , uniká

vinke ( 16. června 2021 19:48 )

Kdyby tě nikam nepustil, nerozvolňoval anebo tu karan­ténu/­samo­izola­ci , kterou jsi povinna dodržovat dokázal u každého jednoho kontrolovat, asi bys ses po kadila vzteky. Tak co vlastně chceš? Všude co.urat a nic nedodržovat, žít jakoby covid neexistoval a jen kvůli všemu řvát a řvát. To chceš, tak se prober ty!

vinke ( 16. června 2021 19:44 )

zada, ptej se vědců, proč ještě nemají vymyšlenou univerzální vakcínu na všechny mutace, i na ty které ještě ani neznáme.

vinke ( 16. června 2021 19:42 )

Třeti vlna přijde na 100%.
A teď protivládní rejpalová napiště jak si představujeta ta opatření, po kterých rady voláte a tvrdíte, že vláda nic nedělá, když:
Všichni chcete ho hospody, k moři, cestovat, vše bez kontroly. Testy vás obtěžují, respirátory a roušky jsou nepříjemné o tom žádná,očkování, které funguje a kdo chtěl už ho má nebo zakrátko mít bude, se vysmíváte a karanténu nedodržujete a o rozestupech už ani nepíši. Protože vy jste přeci cool a free.
Asi máte tajný recept na vakcínu, která by ochránila nadosmrti každého a proti každé mutaci.
Tak povídejte, jaké jsou vaše návrhy na odvrácení 3. vlny?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa