Několikapatrové podzemní parkoviště je pod piazzettou Národního divadla, která je v současné době přístupná jen úzkým průchodem. Měla by se z velké části otevřít v létě, velkých změn ale nedozná právě s ohledem na chystanou rekonstrukci Nové scény.

„Ukázalo se, že něco je uděláno jinak, než jsme si mysleli, zejména že jednotlivé betonové desky mají větší tloušťku, než jsme předpokládali. Někde byly statické problémy, ale jsme v limitu, který nám přísluší podle zákona o zadávání veřejných zakázek, který umožňuje vícepráce do 30 procent,“ řekl k navýšení ceny provozní ředitel ND Václav Pelouch. Podotkl, že rekonstrukci do jisté míry pomohla pandemie covidu-19 a kvůli ní zavřené divadlo; bourací práce se tak nepotkávaly s návštěvnickým provozem.

Dobíjecí stanice

Rozměr parkoviště se nezmění, stejně jako počet 204 parkovacích míst, z toho několik jich bude pro elektromobily včetně dobíjecích stanic, několik pro motocykly a budou v něm i stání pro kola. V podzemí vznikl i nový sklad kostýmů, když nádrž pro hasicí zařízení byla přesunuta do menších prostor.

Národní divadlo má za sebou několikaletou rekonstrukci budov Státní opery a chystá rekonstrukci Nové scény, měla by podle dřívějších informací trvat asi dva roky a stát asi 700 milionů korun. Nová scéna je díky svému exteriéru jednou z nejdiskutovanějších pražských staveb. Na ministerstvu kultury leží již dlouho návrh na prohlášení Nové scény za kulturní památku. Pelouch dnes ČTK řekl, že stavba zřejmě památkou prohlášena bude a plánovaná rekonstrukce s tím počítá.

ND má v plánu v příštích letech opravit i přiléhající budovu známou dříve jako Themos, v ní by měla být zkušebna a prostory pro vzdělávací aktivity.

Video
Video se připravuje ...

Ředitel Národního divadla o těžkých rozhodnutích: „Rušíme stovky představení, otevřeme ve 3. stupni." Blesk

Fotogalerie
11 fotografií