Žena z Prahy 11 na začátku loňského srpna na facebooku uveřejnila článek o třech sirotcích, kterým při dopravní nehodě zemřeli rodiče, a nikdo se o ně nepostaral. Na pomoc dětem zveřejnila v článku také číslo účtu a požádala veřejnost o zaslání finančních darů, které měly usnadnit dětem další život. Do falešné sbírky přispělo zhruba 1300 lidí.

Vše jen výmysl?

Na základě prošetřování věci kriminalisté dospěli k závěru, že si organizátorka sbírky všechny informace uvedené v článku vymyslela, aby vzbudila vlnu solidarity a touhu pomoci nezaopatřeným dětem. Účet, který byl ke sbírce zřízen, si žena založila sama těsně před zveřejněním a byl veden na její jméno.

Pěstounka loni v srpnu komunikovala s Bleskem. „Dozvěděli jsme se, že nás chlapci podvedli,“ znělo její vysvětlení poté, co na nesrovnalosti v celé záležitosti upozornila policie. „Já se k tomu už nesmím vyjadřovat. Ani bych to nezvládla. Je mi to celé moc líto,“ dodala později. „Trvám na tom, že veškeré dary, které jsme obdrželi, budou vráceny dárcům.”

Bylo skončeno vyšetřování a spisový materiál byl předložen dozorovému státnímu zástupci s návrhem policejního orgánu na podání obžaloby,“ uvedl Cimbala. Účet policie zablokovala a peníze vrátila poškozeným.

Video
Video se připravuje ...

Exkriminalista Doucha popsal práci vyšetřovatelů na místě činu Jiří Marek