V těsném sousedství radnice i poblíž nově postaveného obchodního centra stojí více než patnáct let nevyužívaná budova kulturního domu Eden. Budova postavená v roce 1986 v místech bývalého zábavního parku svému původnímu účelu sloužila poměrně krátce. Od roku 2005 je uzavřená především kvůli ekonomické neudržitelnosti. Nyní Praha 10 vyhlásila architektonickou soutěž na její eventuální budoucí využití.

„Budova je samozřejmě poplatná době svého vzniku. To ale neznamená, že by byla nekvalitní. Najdeme v ní i mnoho kvalitních uměleckých děl včetně lustru od tehdy neznámého designéra Bořka Šípka,“ říká Martin Valovič (ODS), místostarosta Prahy 10. „Provoz je však ekonomicky neudržitelný, proto jsme se rozhodli vyhlásit architektonickou soutěž, která definitivně rozhodně, co se s bývalým kulturním domem stane,“ dodává.

Zbourá se?

Pozemek, na kterém brutalistní stavba stojí, patří městské části. Navíc těsně přiléhá k budově radnice, která má být v nejbližší budoucnosti rekonstruována. „Je to takové srdce naší městské části. Z jedné strany je radnice, z druhé drážní promenáda, nedaleko vlaková zastávka a naproti budovy továrny Koh-i Noor. Místo si tedy zaslouží, aby bylo reprezentativní,“ říká místostarosta.

Roky nevyužívaná budova by měla najít novou funkci prostřednictvím architektonické soutěže. „Ze soutěže může ale dost dobře vyplynout, že budova zkrátka v dnešní době už využití nemá, a proto bude stržena. Předpokládáme, že v tomto případě navrhnou architekti i možné využití uvolněného pozemku,“ říká Valovič.

Místní souhlasí i s demolicí

Případné demolici se nebrání ani obyvatelé Prahy. „Asi bych se nezlobila, kdybyste to zbourali a postavili tam parkovací dům pro rezidenty. Roky to tam nikomu nechybělo, akorát to chátrá. Zato parkování furt vyřešené není, jen jste za něj začali vybírat poplatky,“ napsala na Facebook svůj názor Martina N. „Domů je všude okolo dost, zbourejte to a dodělejte park u fontány, která tam je. Trocha zeleně, která tam dost chybí, bude lepší než utrácet miliony za další zbytečný projekt. A pokud někomu chybí parkování, vsadila bych spíš na podzemní garáže. Vršovice jsou opravdu zastavěné až až, nejbližší pořádný park je Grébovka,“ dodává Majka B.

Jak bylo zmíněno, Praha 10 ve zmíněné oblasti plánuje velké změny. Pokud by mělo dojít ke kompletní rekonstrukci kulturního domu Eden, předpokládaná cena je skoro miliardu. Na to městská část samozřejmě ze svého rozpočtu nemá, proto by měl pomoci nejen magistrát, ale také například evropské fondy. Jak to celé dopadne, bude jasné zhruba v zimě letošního roku. Soutěžní návrhy pak architekti mohou odevzdávat do půlky září.

Dominanta Prahy 10?

Loni zjara přitom kulturní dům Eden figuroval mezi osmi potenciálními objekty, mezi nimiž obyvatelé Prahy na Facebooku hlasovali coby o dominantě Prahy 10. Budova se ocitla v užším výběru třeba s Vršovickým zámečkem, s kostelem sv. Václava na Čechově náměstí nebo s Novou strašnickou školou. V anketě nakonec nezvítězila. Prvenství si na základě hlasování především fotbalových fanoušků vysloužil moderní Sinobo Stadium čili domácí scéna fotbalistů Slavia Praha.

Video
Video se připravuje ...

Vizualizace plánované rekonstrukce radnice Prahy 10 MČ Praha 10

 

Fotogalerie
6 fotografií