Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Jižní Korea není peklo?“ Mladí Severokorejci objevují západní kulturu, Kim zuří

Autor: sova - 
15. června 2021
21:20

Jihokorejská kultura si pomalu, ale jistě získává srdce mladých Severokorejců. Vliv hudby a filmů od jižního souseda se samozřejmě nelíbí vůdci KLDR Kim Čong-unovi. Dokonce to označil za „brutální rakovinu“, která kazí „oblečení, účesy, i projevy chování“ mladých Severokorejců. Před kulturou z Jižní Koreje už varovala i státní média.

Poté, co si získala fanoušky po celém světě, nastoupila jihokorejská popkultura poslední štaci: Severní Koreu, kde její rostoucí vliv přiměl vůdce totalitního státu vyhlásit novou kulturní válku, aby ji zastavil. Ale i diktátor může mít problém zadržet příliv.

V posledních měsících uběhl sotva den, aniž by se Kim nebo státní mediální propaganda nevymezili proti „antisocialistickým a nesocialistickým“ vlivům šířícím se v zemi. Na mušce mají zejména jihokorejské filmy, takzvaná filmová „dramata“ a k-popové videoklipy. Podle některých informací Kim své vládě nařídil potlačit kulturní invazi.

Kazety, CD i flash disky z Číny

Tvrdá cenzura přichází v době, kdy se severoevropská ekonomika zmítá a její diplomacie se Západem se zastavila. To možná způsobí, že mládež v zemi bude vnímavější vůči vnějším vlivům a zpochybní Kimovu autoritu v severokorejské společnosti.

Severokorejská státní propaganda dlouho popisovala Jižní Koreu jako „živé peklo“ s plazícími se žebráky. Prostřednictvím filmů a videoklipů, nejprve pašovaných na kazetách a CD, se mladí Severokorejci dozvěděli, že zatímco se během hladomoru snažili zajistit nějaké jídlo, jejich jižní sousedé drželi dietu, aby zhubli. Jihokorejská zábava se také nyní pašuje na flash discích z Číny.

Severní Korea dokonce přijala v prosinci loňského roku nový zákon, který by měl problém řešit. Zákon požaduje pět až 15 let v pracovních táborech pro lidi, kteří sledují nebo drží ve vlastnictví jihokorejskou zábavu. Předchozí maximální trest za tyto zločiny byl pět let tvrdé práce.

Zobrazit celou diskusi