Velký problém mají podle TN.cz především ve vesnici Salvaš. Místní farář Mario Brkić natočil video, které problém s komáry dokumentuje. „Chci ukázat, co je to napadení komáry a do jaké míry se v této oblasti komáři vyskytují,“ uvedl Brkić. 

Fotografie zdi obsypané komáry se objevila i na sociální síti twitter. „Uf komáři, bohužel je jich tolik, že před nimi člověk neuteče, a to teprve začal červen,“ napsala uživatelka, která na síť obrázek umístila.

Likvidace vyjde na 1,5 milionu!

„Je potřeba se s touto situací vypořádat a udělat vše pro to, aby se invazi komárů zabránilo,“ dodal farář. Obec Sarvaš začala s likvidací hmyzu už před týdnem, bohužel zatím neúspěšně. Podle serveru vyjde na v přepočtu téměř 1,5 milionu korun. Pomocí letadla se na rozlohu 1300 hektarů aplikuje speciální postřik. 

Problém s komáry neřeší Chorvatsko poprvé, v roce 2019 se přemnožili v oblasti Osijeka a tamní lidé z toho byli naprosto zoufalí. „Nemůžeme vycházet z domu, nejde tady žít! Nic takového jsem za 34 let života nezažil,“ řekl tehdy Ivan Zgrebec z obce Josipovac nedaleko Osijeku zpravodajskému serveru 24sata.hr. „Používáme repelenty a insekticidy, všude máme ochranné sítě, ale komáři se do domu stejně dostanou. Nejhorší je to pro děti. Nedovedete si to představit, jsme naprosto bezmocní. Ti komáři jsou jako zmutovaní!“ řekl zoufalý Ivan.

Fotogalerie
11 fotografií