Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Šéf WHO: Teorie o původu viru z laboratoře není vyloučená. Chce poctivý přístup Číny

Autor: ČTK, for - 
13. června 2021
13:15

Hypotéza o tom, že koronavirus, jímž se od loňska na světě nakazilo přes 175 milionů lidí, pochází z wuchanské laboratoře, je stále otevřená. Na setkání s nejvyššími představiteli ekonomicky silných zemí ze skupiny G7 to řekl šéf Světové zdravotnické organizace (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Na summitu skupiny G7 se jednalo kromě jiného o tom, jak předejít dalším pandemiím, a skupina chce poskytnout miliardu očkovacích dávek proti covidu-19 chudším státům. Polovinu z nich hodlají uhradit USA, 100 milionů Británie.

Tedros se ale domnívá, že to nestačí. K zastavení pandemie je zapotřebí 11 miliard dávek, aby bylo naočkováno do poloviny příštího roku (kdy se bude konat další summit G7) 70 procent světové populace. „Potřebujeme jich víc a rychleji,“ řekl Tedros k vakcínám na sobotním jednání. Zopakoval, že by bylo dobré, aby do konce roku bylo v každé zemi naočkováno 30 procent občanů.

Tedros na setkání s novináři přiznal, že se na jednání hovořilo i o původu koronaviru. Americký prezident Joe Biden v květnu nařídil tajným službám vyšetřit původ pandemie, a to včetně teorie o tom, že původcem je laboratoř v Číně.

Video  Mína při výcviku. Druhý vzorek označila jako nakažený. Nespletla se  - Veronika Foltová
Video se připravuje ...

Covid-19 zabil od loňska téměř 3,8 milionu lidí. „Je to tragické a myslím, že si ti lidé zaslouží, aby se vědělo, odkud ten virus pochází, abychom tomu mohli v budoucnu předejít,“ řekl Tedros. WHO podle něj připravuje další fázi vyšetřování, při němž bude zapotřebí „spolupráce a poctivý přístup Číny“.

Kopacka ( 13. června 2021 23:50 )

Mezinárodně uznávaný akademický časopis PNAS vydal 8. dubna článek nazvaný „Fylogenetická síťová analýza genomů SARS-CoV-2". Autorem článku je Dr. Peter Forster z Univerzity Cambridge, který analyzoval data ze 160 genomů nového koronaviru SARS-Cov-2 shromážděných z celého světa od 24. prosince 2019 do 4. března 2020. Výzkumníci pod jeho vedením našli tři hlavní varianty SARS-Cov-2, které pojmenovali jako typy A, B a C podle různých změn aminokyselin. Peter Forster uvedl, že jedním z prvních genomů objevených při propuknutí epidemie v čínském Wuhanu byl virus typu B. Vědci si v té době mylně mysleli, že typ B je původní virus, ale další analýzou bylo zjištěno, že původním virem je typ A, který se ve Wuhanu v době vypuknutí epidemie nevyskytoval. Studie dále zjistila, že téměř polovina vzorků infikovaných původním virem typu A pocházela z oblastí mimo východní Asii, zejména ze Spojených států a Austrálie. Nejvíce, celkem dvě třetiny infikovaných vzorků původním virem typu A bylo ze Spojených států.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa