Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Šéf domova důchodců, kde zemřel očkovaný senior, personál předem varoval. Návrh Maláčové vítá

Autor: šamol - 
12. června 2021
12:45

V domově důchodců ve Velkých Hamrech zemřel očkovaný senior na nákazu koronavirem, který chytil od neočkované zaměstnankyně. Ředitel domova Čestmír Skrbek personál varoval, že taková situace může nastat, řekl Blesk Zprávám. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) bude jednat s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO) o povinnosti očkování u zaměstnanců v sociálních službách. Skrbek v rozhovoru pro Blesk Zprávy plán Maláčové přivítal a řekl, že v domově se prokázaly další dva případy nákazy, které jsou však bez příznaků.

Co říkáte na návrh ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD), aby všichni zaměstnanci, kteří se starají o seniory, byli očkováni? Paní ministryně připomněla, že například u žloutenky typu B tato povinnost už je…

Pokud nám nějaké kompetentní orgány pomůžou, bude to jen dobře. Osobní věc je to u osob, které se nechtějí očkovat, avšak mají zaměstnání, ve kterém nepřijdou do kontaktu s rizikovou skupinou. Ale když se někdo stará o lidi, kteří nemají možnost nikam odejít a jsou v rukou pečovatele, u těch bych očkování přivítal.

Jiné to je, když se někdo nemůže očkovat ze zdravotních důvodů, je jasné, že nemůže vakcinaci podstoupit. Ty ostatní, bez vážného zdravotního důvodu, by riziko očkování mohli podstoupit. Nejlepší by bylo, kdyby to zaměstnanci udělali dobrovolně. Vláda by měla zvolit takovou očkovací kampaň, aby se každý chtěl očkovat sám od sebe. Proto si myslím, že vláda na tom musí víc zapracovat. Tento problém se začal řešit, až když se u nás stalo tohle neštěstí, a to je pozdě.

Už víte, o jakou mutaci koronaviru se v případě seniora jednalo?

U nás se ve všech případech jednalo o britskou mutaci.

Jakými testy zaměstnance testujete a jak často?

Máme přístroj na antigenní testy, ale mezi PCR a tímto testem jsme v citlivosti nenašli žádný rozdíl. Testujeme od září. Ti, co jsou očkovaní, se testují jednou za pět dní, neočkovaní každý den při příchodu na směnu. Teď jsme protestovali i všechny klienty.

Vím, že tento týden jsou ve vašem domově důchodců zakázané návštěvy, i s ohledem na zvyšující se počty nakažených v regionu. Jak to s nimi bude dál?

Návštěvy budou povolené od pondělí, kdy se každý musí objednat na přesný čas, prokázat se negativním testem a při vstupu je mu změřena teplota, jak tomu je po celou dobu koronavirové krize. O návštěvy je i přes epidemii stále velký zájem, máme proto nastavený přísný systém, kterým se návštěvníci musí řídit.

Máte ještě nějaká další opatření, která nyní zavedete?

Zpřísnili jsme pravidla pro ochranné pomůcky, což pro zaměstnance nebude moc komfortní. V tuto chvíli nemáme možnost neočkovaný personál přeřadit na jinou práci, bohužel na to není kapacita.

Nakazil se ještě nějaký jiný klient i přesto, že je očkován?

Celkem se nákaza potvrdila u jednoho zaměstnance a tří klientů. Jeden bohužel nákaze podlehl, další dva nakažení jsou manželský pár, který je bez příznaků. Pár je od ostatních oddělen a byl přesunut na infekční pokoj. Kdybychom je netestovali, tak na nákazu asi ani nepřijdeme. Všichni klienti jsou očkováni, tak doufám, že se epidemie u nás nebude dále šířit.

Jedná se o první úmrtí po nákaze koronavirem u vás?

Je to první úmrtí po čtyřech měsících. Náš domov patřil k těm, kterým se nákaza koronavirem skoro vyhnula. Do nemocnice jsme za celou pandemii převezli dvě pacientky. Máme karanténní oddělení - a v tom vidím výhodu.

Jak je na tom psychicky pracovnice, která nakazila pacienta? Bude tento případ pro ni mít nějakou personální dohru?

Žádnou dohru to mít nebude, ani nesmí mít. Teď je v karanténě, každý se s tím musí vypořádat sám. Já jsem personál na to, že k tomu může dojít, upozorňoval. Minulý týden jsem s nimi měl rozhovory kvůli očkování, kde jsem se je snažil přesvědčit, aby odmítanou vakcinaci podstoupili. Přece jen, jedná se i o zdraví našich seniorů… a kvůli tomu tady jsme.

Uživatel_5525391 ( 14. června 2021 06:40 )

Očkovanci mají akorát tak sníženou inteligenci.

Uživatel_5525391 ( 14. června 2021 06:36 )

Takže jsme se dozvěděli,že očkování je k hovnu,že novináři vědí od koho se ten senior nakazil i když k tomu nemají žádný důkaz,že vlivem vyděračské kamoaně bude vnuceno očkování jedné skupině obyvatel,kdo bude příště?Takže rozhodnutí je jasný,očkovat na virus rýmy?Nikdy.

doktormediciny ( 13. června 2021 19:45 )

sTOPROCENTNI TO SAMOZREJME neni.Ovsem z hlediska cerlospolecenskeho je to projev heube nekazne

marcelinka007 ( 13. června 2021 14:58 )

naprostý souhlas s tím, co jste napsal

marcelinka007 ( 13. června 2021 14:56 )

Tak proč se o maminku nestaráte doma a strčíte ji do domova seniorů . Já jsem svoji mámu dochovala, nikam jsem ji nestrčila jako vy.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa