Klapku delší dobu provázely zdravotní problémy. Koncem roku 2019 vyletěl v autobuse ze sedadla, dopadl až na dveře a poranil si rameno. Několik měsíců musel chodit s ortézou a ještě po téměř půlroce nosil ruku raději v závěsu. „Taky nohy mi už špatně slouží. Už by mi nepomohla žádná operace,“ říkal zasloužilý umělec smutně. Později onemocněl rakovinou. „Absolvoval jsem dvě operace a tři pobyty v nemocnici, které končily ozařováním. Uvidíme, co bude.“

V léčebně už byl několik týdnů po dalších náročných zlomeninách ruky a nohy.

Klapka se narodil v Praze, kde také vystudoval Jiráskovo pedagogické gymnázium. V roce 1953 byl přijat na DAMU, kterou o pár let později úspěšně absolvoval, jeho spolužáky byli Jiřina Bohdalová, Rudolf Jelínek nebo Antonín Hardt. Jeho herecká kariéra je spjata zejména s dnešním Švandovým divadlem v Praze, kde působil dlouhých 33 let. Zazářil ale také na scéně Divadla na Starém Městě, v Divadle v Dlouhé, v Činoherním klubu anebo v Divadle Na Fidlovačce. Dlouhá léta spolupracoval s Českým rozhlasem a téměř dvacet let vyučoval herectví na Pražské konzervatoři. S manželkou Stankou byl ženatý více než 60 let, stal se trojnásobným dědečkem a jeho vnoučata už z něj udělala i pradědečka.

VIDEO: Dalimil Klapka na pohřbu Svatopluka Matyáše

Video
Video se připravuje ...

Dalimil Klapka na pohřbu Svatopluka Matyáše Hana Höschlová, Jan Jedlička

Zatímco ve filmu Dalimil Klapka dostával spíše menší role, výrazněji se prosadil v dabingu. Jeho nejznámější rolí je dabování amerického herce Petera Falka (†83) v úspěšném detektivním seriálu Columbo. Diváci ho mohou znát také jako ředitele Seymoura Skinnera a dědu Abrahama Simpsona z animovaného seriálu Simpsonovi. Těchto rolí se však musel postupně vzdát. „Po ozařování se mi úplně změnil hlas. Už nemám tu fistuli,“ stýskal si herec v červnu 2021. Koronavirová pandemie jej sice připravila o práci, on však stále doufal, že se na prkna, která znamenají svět, vrátí.

S krutou nemocí a následnou ztrátou charakteristického hlasu se obdivuhodně statečně vyrovnával. „Nic jiného taky člověku nezbývá,“ krčil rameny muž, který se vždy vyznačoval obrovskou silou vůle.

V mládí byl velkým bohémem a veškerý volný čas trávil v hospodě. S pitím nepřestal ani poté, co mu jeho manželka vyhrožovala rozvodem, a dokonce se pokusila i o sebevraždu. Koncem roku 1968 tehdy pětatřicetiletý Klapka prohlásil, že končí s pitím… a od té doby se už nikdy nenapil. Místo chození po restauračních zařízeních začal chodit pravidelně ráno plavat a to mu vydrželo až do pozdního věku. Stejným způsobem se o několik let později zbavil další své velké neřesti, kouření.

Fotogalerie
28 fotografií