Kostry dvou žen objevili vědci v šachtách v Krumlovském lese na Znojemsku. „Přibližně v šestimetrové hloubce byla kostra ženy ve věku 30 až 35 let. Ještě o metr hlouběji byla kostra ženy, která měla na hrudi kostru novorozence. V tomto případě měla žena 35 až 45 let,“ uvedla antropoložka Eva Vaníčková.

Byly příbuzné

Vědci zjistili, že obě ženy byly příbuzné. „Podle DNA šlo nejspíše o sestry, teoreticky ale mohlo jít i o matku s dcerou. Dítě ale nebylo příbuzné ani s jednou z nich,“ upřesnila Vaníčková.

Obě ženy byly drobné postavy. „Mladší žena mohla měřit asi 149 centimetrů. Tělesné vlastnosti obou žen budí podezření, že těžké práce nevykonávali ti nejsilnější, ale ti, koho bylo možné nejsnáze k tomu přinutit,“ dodala antropoložka.


Krumlovský les je mimořádnou archeologickou lokalitou. „Jde o jedno z největších těžních polí evropského pravěku, s dochovaným reliéfem i nadzemními terénními tvary v podobě kamenných sedátek. To je zde zcela unikátní, stejně jako provozování těžby od mezolitu do starší doby železné,“ zdůraznil archeolog Martin Oliva.

VIDEO: Zájem o dávnou minulost v tuzemsku výrazně posílil film Cesta do pravěku.
Video
Video se připravuje ...

Zrestaurovaná Cesta do pravěku míří na plátna kin. V Praze ji uvede režisér Kung Fu Pandy John Stevenson Bontonfilm


Fotogalerie
4 fotografie