Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hamáček na koni, Jurečka s krávou a Rakušan s balonem. Politici zkouší trefit přízeň voličů

  • Autor: Jakub Veinlich - 
    14. 6. 2021
    05:45

    V době předvolební kampaně se snaží být politici co nejvíce na očích. A zkouší se ukázat z lidské stránky, co to jen jde. Právě čas před volbami, kdy se snaží přilákat a přesvědčit voliče, jsou k vidění v nezvyklých situacích. A mnohem více také pouští lidi, alespoň přes sociální sítě, do svého soukromí. Už teď se tak může každý dozvědět, že se například šéf STAN Vít Rakušan s rodinou přestěhoval, nebo se „utrhnul“ při otevírání sportovní haly v obleku s basketbalovým míčem, že šéf KDU-ČSL Marian Jurečka používá trička k volebním sloganům, nebo že si předseda ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala začal nápadně často strkat ruce do kapes. A šéf Pirátů Ivan Bartoš dokumentuje svůj běh i cvičení v přírodě a ukázal se i se svou rodinou.

    Volby do Poslanecké sněmovny budou letos 8. a 9. října. Politici poklepávají na základní kameny staveb a přestřihávají pásky hotových projektů. Kampaň je v plném proudu.

    Premiér Andrej Babiš i jeho ministři, ale i lídři zástupci volebních koalic se rozjeli postupně do terénu. V regionech při kontaktní kampani sundávají postupně roušky, navštěvují podniky i domovy důchodců a snaží se být lidští. Přes léto většinou politici uberou na plynu, aby o politické hlasy zabojovali ještě během září, kdy se budou konat i předvolební diskuse. Sérii sedmi diskusí plus jednu superdebatu lídrů parlamentních stran chystá také redakce Blesk Zpráv.

  • 1.Babiš bez respirátoru s pivem a seniory

    Sotva to situace dovolila, vyrazil do regionů „obšlapávat“ terén i premiér Andrej Babiš. Už i on začal na veřejnosti sundávat respirátor. A někdy i kravatu. To ve chvíli, kdy se potkává s lidmi na ulici. Ve čtvrtek byl například v Olomouci. Do domova seniorů nasadil respirátor, venku ho ale opět sundal. Při výjezdu se také dozvěděl o rezoluci Evropského parlamentu, který konstatoval, že český premiér je ve střetu zájmu.

    V pondělí poklepal i s vicepremiérem a ministrem dopravy a průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem a dalšími regionálními politiky na základní kámen úseku dálnice D4, která má spojit Příbram s Pískem. Tu v rámci PPP projektu postaví a další roky bude spravovat soukromá firma.

    Svůj pravidelný sumář týdne minulou neděli natočil v ležérní košili a s půllitrem piva. „Budu mluvit o českém pivu, o české hospodě a české gastronomii. A chtěl bych všechny, kteří podnikají v tomto oboru podpořit,“ řekl Babiš v úvodu nedělního videa. „Gastronomie a naše hospody byly nejvíc postižené v rámci pandemie,“ dodal šéf vlády a předseda hnutí ANO. A vyzval lidi, aby zašli na pivo.

    Babiš by měl kandidovat jako lídr hnutí ve Středočeském kraji. Vyloučená stále ale není také jeho kandidatura v Ústeckém kraji. Tam má kandidovat další volební adept na premiéra, šéf Pirátské strany Ivan Bartoš.

    Premiér Andrej Babiš vyzval lidi po otevření hospod, aby zašli na pivo. (6. 6. 2021) Premiér Andrej Babiš vyzval lidi po otevření hospod, aby zašli na pivo. (6. 6. 2021) | Úřad vlády

  • 2.Bartoš maká na postavě

    Piráti jdou do voleb na společné kandidátce se Starosty. Společně chtějí zemi vrátit budoucnost. Jejich lídr Ivan Bartoš si v kampani zvolil roli až lidovou. A tak se na sociálních sítích nechává vyfotit jak ometá z auta sníh, nebo jak přeje místopředsedkyně strany Olze Richterové k narozeninám. Nebo jak je s manželkou Lidií Frankou Bartošovou, synem Bertramem a rodinou Víta Rakušana, šéfa hnutí STAN, na “Mírově-bojovém běhu z Miletína do Sv. Jana nebo též Krsovic”.

    Bartoš, abstinent ne příliž statné postavy, se na sobě i během kampaně snaží makat. V zimě se například chodil otužovat do ledové vody. Ráno občas vyběhne do pražské Stromovky, kde si zacvičí, ale na jeho facebookovém profilu kromě oficiálních schůzek snaží získat hlasy i fotkami ze svého rodinného zákulisí.

    Video  Bartoš o volbách: Chtěli jsme sto zastupitelů a máme je. Spolupráci se STAN budeme řešit dál  - Facebook - Piráti
    Video se připravuje ...

    Jako obyčejného člověka ho tak mají ukázat například fotografie z dětského koutku, při které prý vyjednávat předvolební spojenectví se Starosty. Fotka se synem a ženou z pražského parku Parukářka. „Na oblíbené „Paruce“ s 3/4 rodinky a kamarádem „co fotí“,“ připsal ke společné rodinné fotce. Na jiné je zase zachycený, jak nakupuje na Tylově náměstí s kočárkem na trzích, i jak hladí ovce. 

    Bartoš bude kandidovat jako jednička společné kandidátky Pirátů a STAN v Ústeckém kraji. Po volbách chce být premiérem.

    Ivan Bartoš se svým synem Bertramem a manželkou Lydií Franka Bartošovou společně v parku Parukářka Ivan Bartoš se svým synem Bertramem a manželkou Lydií Franka Bartošovou společně v parku Parukářka | Facebook Ivan Bartoš

  • 3.Fiala využívá kapsy a sundal oblek

    Koalice SPOLU tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL zahájila volební kampaň 21. května v Brně. I když její lídr Petr Fiala chce být českým premiérem ve své domovině, při zahajovacím mítinku stáli mladí podporovatelé s nápisy „Fiala for premiér.“ Tehdy byl součástí kampaně ještě i Dominik Feri. Mladý politik se ale po článcích, ve kterém ho několik žen obvinilo ze sexuálního obtěžování i nátlaku, vzdal poslaneckého mandátu a odešel z TOP 09.

    „My politici koalice SPOLU vám garantujeme, že Česká republika nebude nikdy na prodej,“ řekl při zahájení kampaně Fiala. 

    Od té doby adept na premiéra Petr Fiala, šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová i šéf KDU-ČSL Marian Jurečka někdy spolu, někdy každý zvlášť objíždějí intenzivně regiony.

    Fiala sundal oblek, navlékl se do ležérnějšího saka a snaží se být lidový například i tím, že na fotografiích strká často ruce do kapes. Tedy pokud se dočasně po operaci kolene neopíral o francouzskou hůl. 

    I Fiala ke své prezentaci hojně využívá sociální sítě. Návštěvy z regionů sem tam proloží volebními hesly a také založil rubriku „Lidé kolem mě“, ve které představuje například své kolegy a kolegyně ze Sněmovny i další spolupracovníky. 

    Petr Fiala kandiduje jako lídr koalice SPOLU v Jihomoravském kraji.

    Petr Fiala ruce z kapes téměř nevydá - snaží se být lidovější? Petr Fiala ruce z kapes téměř nevydá - snaží se být lidovější? | Facebook Petr Fiala

  • 4.Hamáček na koni

    Před krajskými volbami se snažil vicepremiér, ministr vnitra a šéf ČSSD Jan Hamáček (ČSSD) polidštit červeným svetrem. Během první vlny pandemie koronaviru ho téměř nesundal. Stal se dokonce i symbolem kampaně. 

    A červené zůstávají sociální demokraté věrní i nadále. Na začátku června si dokonce všichni ministři i poslanci ČSSD vzali červené svetry na jednání Sněmovny.

    Nyní Hamáček překvapivě osedlal i koně. A neváhal se pochlubit ani fotkou se psem leonbergerem, kterého prý chodí i s dalším chlupáčem venčit. 

    Zatímco většina stran cílí v kampani zatím spíš na podnikatele, sociální demokraté mluví často o důchodech a seniorech jako takových, nebo zaměstnancích a zvyšování mezd.

    Jan Hamáček se pochlubil fotkou ze svého soukromí. V červené mikině a "vyženěným" leonbergerem. Jan Hamáček se pochlubil fotkou ze svého soukromí. V červené mikině a "vyženěným" leonbergerem. | Facebook/ Jan Hamáček

  • 5.Rakušan v saku mířil na koš

    Předseda hnutí STAN Vít Rakušan tráví většinu času během kampaně s šéfem Pirátů Ivanem Bartošem, s jehož stranou Starostové jdou do voleb v koalici. 

    Rakušan na sebe v posledních dnech prozrazuje také věci, které se během běžného „nevolebního“ období lidé moc nedozví. Všichni se tak mohli dozvědět, že se s rodinou například přestěhoval z dosavadního kolínského bytu do domu, který několik let rekonstruoval. 

    „Prodal jsem byt po rodičích a budu prodávat náš stávající, abych rekonstrukci ufinancoval. Mám několikamilionovou hypotéku, kterou budu splácet do konce života. Lidé se na náš dům chodí dívat, viděl jsem i pána s fotoaparátem,“ napsal mimo jiné Rakušan na svůj facebookový účet k historii svého stěhování. A přidal také snímky z rekonstrukce.

    Stejně jako Rakušan má i většina politiků dva profily na této sociální síti. 

    V kampani ale Rakušan také napodobil například současného britského premiéra Borisa Johnsona i někdejšího amerického prezidenta Baracka Obamu. I český politik si během kampaně v obleku zastřílel baskeťákem na koš. A to při příležitosti otevření nové sportovní haly v Kolíně. Jako  bývalý starosta tu také přestřihával slavnostně pásku. 

    V kontaktní kampani pak v obleku a batohem na zádech roznáší například koaliční noviny. Zveřejnil ale také například fotografii v mikině, jak si točí pivo. Během kampaně se pak pohybuje na kole i koloběžce. 

    Vít Rakušan kandiduje jako lídr společné kandidátky Pirátů a Starostů ve Středočeském kraji.

    Vít Rakušan (STAN) hrál 12 let basketbal závodně za BC Kolín Vít Rakušan (STAN) hrál 12 let basketbal závodně za BC Kolín | Facebook/ Vít Rakušan

  • 6.Jurečka má trička jako billboardy

    Každý dělá v předvolební kampani, co může. Billboardy jsou nákladné, navíc z blízkosti silnic musely částečně zmizet, a tak i politici volí nové způsoby propagace sebe i svých volebních hesel. Marian Jurečka na to šel metodou asi nejoriginálnější. 

    Jako billlboardy zvolil bílá trička. A tak při točení videí u farmářů, na polích nebo v různých podnicích, mají voliči celou dobu na očích ve zkratce hesla, která mu jsou jako soukromému farmáři blízké anebo, které jaké politik prosazuje.

    Na prsou tak nosí Jurečka nápisy jako například: „Du se očkovat. Tečka,“ „Půda místo štěrku,“ „I love venkov,“ nebo „Příroda nepočká.“

    A někdejší ministr zemědělství se i během kampaně projevil jako milovník piva. Během koronavirové pandemii ho ale vyšlo v jednu chvíli draho. To když si ho dal i přes zákaz jen tak na patníku a ještě se k tomu vyfotil. 

    A samozřejmě ani lidovecký šéf nevynechal jízdu na kole. „Cyklodoprava je nejen šance, jak udělat něco pro životní prostředí, ale taky pro svoje zdraví!,“ píše na svém facebooku.

    Marian Jurečka kandiduje jako lídr koalice SPOLU v Olomouckém kraji.

    Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) | Facebook Marian Jurečka

dvorece ( 22. července 2021 08:37 )

Já se dívám, co pro nás v minulosti udělali - jestli jen ostudu nebo je důvod je volit.

salto ( 15. června 2021 15:22 )

tlemik ( 14. června 2021 12:57 )

Jede Hami na koni vesele si píská, jednou rukou ptáka honí druhou koně tříská

wenzel trousil ( 14. června 2021 12:47 )

Dovedu si predstavit Ciciolinu Marketu taky na konickovi...Feri by byl dobrej hrebecek,...

bre-burda ( 14. června 2021 11:01 )

To je tak, když jejich volební program nikoho neoslovuje, tak to zkoušejí alespoň těmito kašpařinami. Takové si máme postavit do vedení země?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa