Neutěšené nároží Na Knížecí, kde ještě nedávno stála tržnice, se v příštích týdnech radikálně promění. Přesune se sem smíchovské Manifesto, které se v současné době nachází na náměstí 14. října. Nový prostor nabídne však mnohem více místa, což bude znamenat 13 restaurací, dva velké bary a zbude i na místo pro letní kino, koncerty nebo jógu. Stejně tak jako na náměstí 14. října mají vizuální podobu na starosti tým architektů ze studia Kryštof a Chybík.

„Veškerý materiál ze smíchovského Manifesta využijeme i zde Na Knížecí. Kromě kontejnerů tedy i osvětlení, nábytek i podlahy. Pro novou lokalitu však vznikne i nový design a velikost bude asi trojnásobná. To byla jedna z hlavních nevýhod náměstí 14. října, že prostor byl poměrně malý.“ vysvětlil pro Blesk vedoucí projektu Petr Němec.

13 restaurací, 2 bary a jezírko

Pravdou je, že nový prostor je opravdu rozlehlý, navíc architekti počítají s víceúrovňovým řešením, které nabídne sezení až pro 500 hostů. „Celý areál bude rozdělen do několika sektorů, přičemž každý z nich nabídne trochu něco jiného. Hned u hlavního vchodu, který bude z ulice Stroupežnického, počítáme s větším množstvím míst k sezení a bude to takové klidnější místo. Centrální část bude ta nejrušnější, ve které nebude chybět vodní prvek podobný tomu ze 14. října, severní část pak bude upravena pro hudební produkci, kino a další aktivity,“ popsala budoucí podobu Manifesta architektka Laura Drukenyte.

Součástí areálu bude i mnoho vzrostlých stromů, upraví se i zeleň, která v současné době celý prostor odděluje od ulice Ostrovského. K zálivce zeleně by se pak měla využívat především dešťová voda.

Udržitelnost na prvním místě

Kromě gastro a kulturního zážitku klade Manifesto velký důraz na ekologii a udržitelnost, ve které se snaží posouvat neustále kupředu. Úplnou novinkou bude vertikální hydroponická farma. Její výpěstky se pak budou užívat v kuchyních Manifesta. „V hydroponické farmě se jedná o pěstování rostlin bez půdy s využitím živného roztoku, který cirkuluje u kořenového systému rostlin. Jejími zásadními výhodami jsou až pětadevadesátiprocentní úspora spotřeby vody, výrazné zkrácení dopravních vzdáleností, možnost pěstování bez ochranných postřiků a rychlý růst rostlin,“ vysvětluje princip supermoderního pěstování spoluzakladatelka GreeenTech Karolína Pumprová.

Video
Video se připravuje ...

Takto vypadá celý areál nyní Veronika Foltová

Kromě futuristického pěstování by zde neměl chybět ani kompost na rostlinné zbytky. Získaná zemina by mohla posloužit při vzniku komunitní zahrady.  „Snažíme se udržitelnost neustále posouvat novými projekty. Chceme navázat spolupráci i s místními školami. Věříme, že prohlídka hydroponické farmy může být zajímavá pro všechny – od malých dětí v mateřských školách až po studenty vysokých škol. Komunitní záhony by zase mohly posílit sousedské vazby v okolí,“ myslí si Němec. Vše by mělo být hotové v horizontu 8–10 týdnů. Podle Němce je priorita stihnout ještě letní sezonu.

Nové umístění uvítala i radnice

Oživení prostoru vítá i městská část v čele se starostkou Renátou Zajíčkovou (ODS). „Anděl je přesně ta lokalita, která si podobný projekt zaslouží a je pro něj jako stvořená. Upřímně se těším, protože Manifesto areál bývalé vietnamské tržnice oživí a výrazně promění i strukturu návštěvníků, což se příznivě odrazí i na pocitu vyšší bezpečnosti. Bude to pěkné místo pro setkávání aktivních lidí nebo rodin s dětmi a jsem přesvědčená, že celkově zvýší atraktivitu Anděla jako širšího centra metropole," uzavřela starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS).

Fotogalerie
19 fotografií