Martin Stypa se pochlubil ukázkovými křemenáči, které našel na místech, kam téměř nikdo nechodí. „Už je i suším,“ popsal pro Blesk.cz s tím, že je skutečně houbovým nadšencem. „Doma mám houbařské »muzeum«, knihovna čítá na čtyři sta svazků o houbách,“ přiznává.

A jak vidí start hřibové sezóny? „Podmínky jsou zatím dobré, ale jestli nezaprší, bude hůř,“ dodává.

Se svým nálezem je spokojená i Blanka Parvusová, která ráda houbaří s manželem a fenkou německého ovčáka Enny. „Nejen že jsme každou volnou chvilku v lese, ale také ho chodíme čistit od odpadků po méně čistotných lidech,“ vysvětlila Blanka, podle níž právě rostou jarní čirůvky májovky, sírovce, křemenáče, kozáci a ojediněle již hřiby dubové. Radí vydat se na Brdy, dále směr Plzeň, ale i na jih Čech. „Začínají v Podkrkonoší a na Liberecku,“ radí zkušená houbařka.

Velmi ale bude záležet na počasí, které může začátek sezóny hřibovitých zkomplikovat. „Houby měly relativně rychlý nástup, ale stejně tak mohou rychle odejít, pokud nebude pravidelně pršet,“ řekl pro Blesk.cz mykolog Michal Mikšík.

Osobně v tuto dobu doporučuje ke sběru hlavně hřiby kováře, které jsou poměrně hojné, tužší a nebývají prakticky vůbec červivé. „Najdete je ve smíšených či jehličnatých lesích, aktuálně třeba v Brdech nebo na Vysočině,“ popisuje.

Naopak hřib dubový vyžaduje výhradně listnaté lesy a daří se mu aktuálně třeba v Polabí. „Nevýhodou je ale obrovská červivost vpodstatě hned od začátku růstu,“ přiznal Mikšík. A na své si přijdou i milovníci křemenáčů. „Křemenáče březové mají rády zastiněná místa, líbí se jim v břízách a borůvčí, kde je dost vlhkosti,“ popisuje odborník.

Celkově ale v Česku na houby narazíte hlavně ve vyšších polohách, v podhůří hor. „Rostou nerovnoměrně, chtělo by to déšť,“ dodává Mikšík.

Podle mykologa se ale zatím nemusíme bát houbových otrav. Ze smrtelně jedovatých hub roste aktuálně snad jen muchomůrka jarní, ale ta je extrémně vzácná. „V Česku má jen jedno stanoviště, které je na Hodonínsku a znají ho asi jen mykologové,“ dodává Mikšík.

Fotogalerie
21 fotografií

ViDEO: Kamery v přímém přenosu zachytily houbařku, která sebrala hříbek. Mrkněte!

Video
Video se připravuje ...

Kamery v přímém přenosu zachytily houbařku, která hříbek sebrala. mall.TV