„Byl to pořádně hnusný pocit,“ vypráví Věra, která chce před tímto přenosem nebezpečné nemoci varovat i ostatní. „Klíště bylo hodně napité, vzala jsem rukavice a kleštičky, abych ho odstranila. Jenže jsem ho rozmáčkla a vystříklo mi přímo do pravého oka. Neštípalo to, nebolelo, jen to byl velmi ošklivý pocit,“ popisuje.

První myšlenka, která se jí honila hlavou, byla, že je to situace přesně na boreliózu. Paní Věra si šla oko hned vypláchnout borovou vodou a použila i oční kapky. „Říkala jsem si, že z toho snad nic nebude. Ale pořád, když jsem na to pomyslela, tak mi běhal mráz po zádech, takový ten šestý smysl, který já mám,“ vzpomíná.

Dva měsíce bolestí a únavy

Po týdnu začala cítit, že ji začínají bolet klouby, cítila se schvácená, přidala se horečka. Lékařka nejprve nic neobjevila, ale paní Věra si naštěstí vzpomněla na nepříjemnost s klíštětem. „Lékařka mi tedy vzala krev a bylo to jasné, potvrdila se borelióza. Brala jsem postupně asi šestero antibiotik, zkoušelo se, co zabere. Jen jsem ležela a nebyla ničeho schopná,“ popisuje dvouměsíční trápení Věra.

„Vylezla jsem třeba dvacet schodů do kuchyně, myla jsem nádobí, už v půlce umývání ze mě tekl pot a pak jsem dvě tři hodiny spala, jen proto, že jsem byla tak moc unavená,“ vypráví Věra s tím, že k nevydržení byly i bolesti kloubů a hlavy. „V životě už jsem pak tolik antibiotik nebrala,“ dodává. 

Hřebíček v Alpě a 16 klíšťat

Do lesa stále vášnivě ráda chodí, vždy ale myslí na ochranu před klíšťaty. Používá repelent a vlastní tinkturu z hřebíčku vyluhovaného v Alpě. „Hřebíček se louhuje asi tři týdny, pak se scedí přes plátýnko a tinktura se nalije do rozprašovače,“ popisuje Věra, která nicméně přiznává, že loni byla sezóna malých parazitů děsivá, z jedné lesní návštěvy si najednou přinesla šestnáct klíšťat! 

„Jinak na houbaření doporučuji světlé oblečení, kalhoty do ponožek, vysoké boty a po návratu domů hned osprchovat,“ dodává paní Uhrová.

Současné podnební podmínky jsou pro klíšťata jako dělané. Podle Českého hydrometeorologického ústavu je riziko napadení klíštětem v současné době vysoké v celé republice. Boreliózu přitom podle TN.cz potažmo mluvčí Biologického centra AV ČR Daniely Procházkové přenáší až jedna pětina parazitů. Encefalitifu pak jedno až tři procenta.

Fotogalerie
12 fotografií