Silným výrokům v pořadu Českého rozhlasu předcházel běžný rozhovor dvou profesionálů. Až ve chvíli, kdy se Xaver zeptal, co populární herec plánuje, mu odpověděl, že připravuje hodinový stand-up o pokrytectví. Je to vlastnost, kterou Měcháček na sobě i na ostatních lidech nesnáší.

Xaver a ruská rozvědka

„Vy třeba jste pokrytec a zbabělec, urážíte novináře a své kolegy v Českém rozhlase, tajíte, komu patří XTV, porušujete Kodex Českého rozhlasu,“ vyčítal moderátorovi Měcháček a dodal: „Kosíte v radě Českou televizi. Je to strašně těžký. Držel jsem se, abych nerušil váš pohodový pořad,“ vmetl do očí Xaverovi. Na závěr jej ještě konfrontoval s nepodloženou informací, že internetovou XTV platí ruská rozvědka. „Slyšel jsem, nemám to potvrzené, že XTV platí Rusové, respektive ruská rozvědka. To je strašný. Ti, co zabili dva lidi ve Vrběticích, platí Vaši televizi, která sídlí na Vašem trvalém bydlišti,“ kladl v pořadu otázky. Odpovědí se ve vysílání ale nedočkal. Více si řekli až po dotočení.

Do rozhlasu Xaver nepatří

Konfrontaci svérázného moderátora plánoval Tomáš Měcháček už před rozhovorem. „Neměl jsem naplánované, že to řeknu na konci. Nevěděl jsem, kdy to řeknu. Chtěl jsem to udělat přirozeně, aby to nebylo násilně natlačené. Myslel jsem i na posluchače. Nejlépe to vyšlo na konci,“ řekl pro Blesk Podcast. Zároveň chtěl, aby jeho řeč vyzněla víc ironicky, „což se mi kvůli staženému krku a napětí, v kterém jsem v ten moment byl, úplně nepovedlo,“ popsal, jak se cítil.

O vlastnické struktuře XTV nebo o hlasování Lubomíra Xavera Veselého v Radě ČT si chce herec zjistit víc, přesto si na svém stanovisku stojí: „Neměl by v Českém rozhlase být. Ať moderuje kdekoliv jinde, ale ne ve veřejnoprávním médiu, kde porušuje kodex,“ řekl na adresu Xavera Veselého Měcháček.

Trestní oznámení

Za svůj výrok se podle webu XTV.cz dočkal trestního oznámení: „XTV s.r.o. se dále co nejdůrazněji ohrazuje proti tvrzení, že je snad řízena nebo financována entitami z Ruské federace a výslovně žádá ty subjekty, které tyto falešné informace rozšiřují, aby přestaly s jejich publikací či jiným způsobem zveřejňování a to v jakékoliv podobě. S našimi právními zástupci jsme již v uvedené souvislosti byli nuceni podniknout právní kroky proti panu Tomáši Měcháčkovi, na nějž jsme dne 1. června 2021 podali trestní oznámení a dne 4. června 2021 jsme odeslali předžalobní výzvu,“ stojí na webu internetové televize.

O obvinění nevěděl

Když se Tomáše Měcháčka moderátor Blesku zeptal, zda si z rozhovoru s Xaverem něco odnesl, tedy kromě trestního oznámení, herec oponoval, že k oznámení nedošlo. „Fakt padlo? Počkejte. Tak to je perfektní,“ smál se Měcháček. „Nebyl jsem dlouho doma, možná, že něco mám ve schránce. Já vůbec nevím, to bude moje první trestní oznámení,“ svěřil se. Později během natáčení si informaci vyhledal na mobilu: „To je skvělý,“ uvedl nevěřícně a kroutil hlavou. Naštěstí mu přišly po rozhovoru s Xaverem Veselým i nabídky na bezplatnou právní pomoc. Možná ji využije.

Zdali se mají herci a známé osobnosti vyjadřovat o politice na veřejnosti, proč se stal dočasně sanitářem v nemocnici ve Vrchlabí během koronavirové pandemie a co má společného s původní rolí lékaře Adama Brejchy ze seriálu Modrý kód, prozradil Tomáš Měcháček v Blesk Podcast:

Video
Video se připravuje ...

Měcháček v Podcastu: Řekl, proč naložil Xaverovi. O trestním oznámení se dozvěděl v Blesku. Jiří Marek

Fotogalerie
18 fotografií