Princ Harry společně se svou chotí Meghan Markleovou udělali něco nečekaného – svou dcerku, která přišla na svět v pátek krátce před polednem v kalifornské Santa Barbaře, pojmenovali Lilibet Diana. Královští komentátoři nyní věří, že volba jména může být gestem smíru. Jde totiž o královninu přezdívku z dětství, kterou láskyplně používal její zesnulý manžel princ Philip (†99) během jejich manželství, které trvalo neuvěřitelných 74 let.

Podle královského komentátora Dickieho Arbitera (80), který byl pobočníkem královny v letech 1988 až 2000, je to dojemné a všeříkající gesto. „Harry se přestěhoval do Kalifornie, aby se distancoval, ale volba tohoto jména je jasná. Takže mě zajímá, jestli převzetí královniny přezdívky pro jméno jeho dítěte je olivovou ratolestí? Na to může odpovědět jen Harry,“ řekl britskému deníku The Mirror.

„Dalo by se to považovat za docela kontroverzní pokřtít dítě jménem, které je původně jenom přezdívkou. Možná tím Harry a Meghan znovu ukazují svou nezávislost - stejně jako Archie, což je jméno docela jiné než se používá v královské rodině,“ pokračoval Arbiter v odkazu na fakt, že Archie je často pouze zkráceninou jména Archibald. Samostatně se začalo používat až poté, co ho proslavil hlavní hrdina Riverdale.

„Výběr Dianina jména pro jejich dítě není překvapením, protože všichni víme, že Harry měl k matce velice blízko a její ztráta mu způsobila psychické problémy trvající dalších 24 let. Zajímalo by mě, co by Diana řekla na to, že je pro jejich dceru jenom prostředním jménem, a ne hlavním. Ostatně Charlotte má také Dianu jako prostřední jméno. Pokud jsou tato jména skutečnými olivovými ratolestmi, až čas ukáže, zda fungují,“ domnívá se Arbiter.

VIDEO: Harry a Meghan: Nejzásadnější okamžiky ostře sledovaného páru

Video
Video se připravuje ...

Harry a Meghan: Nejzásadnější okamžiky ostře sledovaného páru Mall.tv

Podle deníku The Sun, který zpovídal dalšího odborníka, Duncana Larcombeho (45), není pochyb, že se vévoda s vévodkyní ze Sussexu snažili dát své dceři ta „nejkrálovštější jména“. „Je to znamení, kterým možná Harry a Meghan dávají najevo, že touží poprvé od Megxitu o znovupostavení mostů. Otázkou ale ve skutečnosti je to, zda se na nějaké mosty vůbec dá stavět? Škodu už způsobili.“

Odkazuje tím na výbušná tvrzení Meghan v show americké moderátorky Oprah Winfreyové (67), a také série interview, které princ Harry v nedávné době poskytl, co vedla k tomu, že mezi nimi a královskou rodinou panovalo jisté nepříjemné napětí. Přece jenom nešlo o nějaké „zákulisní drby“, nad kterými by se dalo mávnout rukou, ale o drsná nařčení.

Například že nejmenovaný člen monarchie pronášel rasistické komentáře na adresu jejich tehdy ještě nenarozeného synka Archieho, a také vyprávěla, že jí nikdo z nich nepomohl, když v těhotenství trpěla sebevražednými myšlenkami. Harry zase dal k dobru historku, že žít pod drobnohledem veřejnosti bylo jako bydlet v ZOO nebo být součástí Truman Show, což je film o muži, který neví, že je od narození součástí reality show. Harry se nechal slyšet, že se snažil uniknout tomuto tlaku  - a také nedostatku lásky v rodině - pomocí drog a alkoholu.
Fotogalerie
47 fotografií