Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hašení elektromobilů v Česku: Olomoučtí hasiči přišli s revolučním řešením

Autor: VaB - 
7. června 2021
15:54

Revoluce v hašení elektromobilů? Olomoučtí profesionální hasiči vytvořili speciální vozíky, díky kterým hořící auto snadněji vytáhnou z podzemních garáží na povrch. Tam ho uhasí nebo ponoří do kontejneru s vodou.

Doteď nebylo úplně jasné, jak u hořících elektromobilů správně postupovat. Případů, kdy u nás elektromobil hořel, mnoho není. Naposledy došlo k požáru auta s elektrickým pohonem v Čestlicích. Stalo se tak 24. června loňského roku.

Tehdy hořící auto hasiči vytlačili ven z dílny, uhasili ho a poté ponořili do speciálního kontejneru s vodou, který jej odvezl. Auto může být v kontejneru až několik dní. Olomoučtí hasiči si lámali hlavu nad tím, jak se s podobným problémem vypořádat v podzemních garážích.

Šikovní hasiči z Olomouce

„Zapouzdřené baterie uvnitř vozu podle zkušeností ze světa i Česka představují komplikaci při hašení. A to zejména proto, že k vývoji tepla a zplodin hoření dochází uvnitř skrytého a nedostupného akumulátoru. Jak tedy efektivně zvládnout takovou situaci? S řešením nyní přišli hasiči z HZS Olomouckého kraje, kteří vyvinuli ve spolupráci se soukromou strojírenskou společností speciální sadu technických prostředků pro manipulaci s vozidly,“ uvádí mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Na celém systému není nic složitého. Jde o čtyři speciální vozíky, na které hasiči auto položí a poté efektivně a poměrně dost rychle vytáhnout ven z garáže. A to tak, aby nedošlo k poškození ostatních aut. Hasiči se auto pokusí částečně uhasit, nebude to tedy vypadat tak, že vytahují ohnivou kouli.

Olomoučtí požárníci jsou patrně i prvními hasiči v Evropě s takovýmto systémem. „V rámci České republiky i Evropy jde o jedinečný technický prostředek, díky němuž se urychlí a zefektivní zásah hasičů a zásadně se eliminují škody i následky požárů vozidel na alternativní pohon,“ dodává Balážová.

Video  Revoluce v hašení elektromobilů  - HZS Olomouckého kraje
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání