Letošní jaro přišlo s velkým zpožděním. A nejenže jsme si zatím moc neužili sluníčka, studené a deštivé počasí škodilo včelkám. Místo aby sbíraly pyl, zůstaly uvězněné v úlech. V některých regionech si tak včelaři zoufají. O dvě třetiny méně Hrozivá situace vládne na Pardubicku, kde včelař Evžen Báchor odhaduje pokles produkce medu oproti loňsku až o dvě třetiny.

„V úlech už je vidět, že včely udělaly minimum medu, který jim ale nemůžeme vzít, ohrozili bychom je na životě. Bude ho strašně málo,“ vysvětlil Blesku Báchor s tím, že v jiných krajích může být lépe. Například na Rakovnicku bude včelař Zdeněk Kulhánek stáčet osm z deseti plástů.

Cena poroste

S nedostatkem medu jde ruku v ruce zvýšení ceny. „Český statistický úřad registruje jen mezi letošním dubnem a březnem zdražení o osm procent. Sleduje ovšem cenu medu včetně dováženého ze zahraničí nebo slabší kvality,“ řekl ekonom Lukáš Kovanda. Podle něj nekoupíme kilo pod 200 korun. Tmavý medovicový pak vyjde i na 230 korun.

Pozor na faleš

Med je podle Státní zemědělské a potravinářské inspekce jednou z nejčastěji falšovaných potravin na českém trhu. „Nekalí výrobci hřeší například nepovoleným přidáváním barviv či sladidel. V obchodě falšovaný med rozpozná obtížně i zkušené oko včelařovo,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda a poradil, že signálem falešného medu je například to, když se ve sklenici část medu usadí a zkrystalizuje, zatímco jiná část medu zůstane tekutá. Pokud ale chcete vsadit na jistotu, je dobré nakoupit přímo od prověřeného včelaře.

Včelař Ondřej Mandík: Hrozba jsou i viry

Proč dochází k úhynu včel?

Obrovský problém je chlad a vlhko, v dešti totiž včely nelétají, a tím do úlů nic nenanosí.

Některá včelstva vyhynula už přes zimu, čím to je?

Někteří včelaři jsou spořiví a krmí před zimou méně, než je třeba. Hrozí tak, že dojdou zásoby a včely vyhladoví.

Ohrožují je ale i nemoci, jaké?

Jedná se zejména o virové onemocnění, které přenáší roztoč varroa. Je to vlastně takové klíště, které saje hemolymfu (oboba krve, pozn. red.) a zakousnutím šíří viry. V Čechách je ale nejčastější virus deformovaných křídel.

Co způsobuje?

Mladé včely se líhnou s deformovanými křídly, takovými pahýlky. Pochopitelně nelétají a to je problém. Mají navíc i další deformace a poraněné orgány.

Měla na med dopad také pandemie koronaviru?

Ano. Zvýšily se náklady, energie nezlevnily a o 80 procent se navýšila cena povinného léčení včel. Velkou roli hraje také cena cukru, která určuje cenu krmení.

Co jste o včelách nevěděli...

pyl je pro včely jediným zdrojem bílkovin, které slouží k výživě larev. Zimní včely potřebují pyl k vytvoření zásoby tuku pro přežití.

✔ dosahují rychlosti až 29 km/h a za hodinu jedna navštíví asi 800 květů

na jeden gram medu musí navštívit zhruba 7000 květů

✔ životní dílo jedné včely je zhruba půlka čajové lžičky medu

na kilogram medu v průměru uletí vzdálenost asi 280 tisíc kilometrů, což je asi sedmkrát kolem rovníku Země

✔ jedno včelstvo se skládá z jedné včelí matky, několika set trubců a až 60 tisíc dělnic

Zemi obývají 80 milionů let

Dají se v obchodech koupit zdravé hotovky a jak je vybírat?