Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Harry a Meghan mají dceru Lilibet: První reakce rodiny? Pouhá dvě slova! Proč tohle jméno?

/
  • Harry a Meghan pojmenovali dceru po prababičce: Jaké tajemství přezdívky Lilibet?
    7. června 2021 ● 05:00

    Chvíle plné štěstí prožívá princ Harry se svou manželkou Meghan Markleovou. Manželé přivítali na svět druhého potomka, dcerku Lilibet „Lili“ Dianu. Holčičce vybrali jméno po dvou významných ženách z rodiny – po britské královně Alžbětě II., její prababičce a po zesnulé princezně z Walesu, Dianě, její babičce. Přezdívku královny Alžběty II., Lilibet, však jen tak někdo nezná, říká se jí tak pouze za zdmi Buckinghamského paláce. Jaké skrývá tajemství?

  • 1.

    Radostná novinka

    V pátek krátce před polednem se v Santa Barbaře v Kalifornii narodil další člen britské královské rodiny. Meghan Markleová, vévodkyně ze Sussexu, tam přivedla na svět dceru. Holčička po narození vážila necelých 3,5 kilogramu a měla se k světu!  Se svými rodiči by už podle informací britského deníku Daily Mail měla být doma. 

    „S velkou radostí princ Harry a Meghan, vévoda a vévodkyně ze Sussexu, vítají na světě svou dceru Lilibet „Lili“ Dianu Montbatten-Windsorovou,“ stojí v oznámení na webu Archewell, kde šťastní rodiče poděkovali všem, kteří s nimi tuto šťastnou chvíli sdílí, a zároveň vyjádřili vděčnost za všechny gratulace, které se k nim dostávají z celého světa.

  • 2.

    Prohlášení Meghan a Harryho

    „4.června jsme byli požehnáni příchodem naší dcery Lili. Je víc, než jsme si kdy dokázali představit, a zůstáváme vděční za lásku a modlitby, které jsme pociťovali z celého světa. Děkujeme vám za vaši trvalou laskavost a podporu během této velmi zvláštní doby pro naši rodinu,“ zní celé prohlášení královského páru, který se rozhodl vzdát svých povinností v rodině a přestěhovat se do Kalifornie.

    Není tedy jasné, kdy královna uvidí své jedenácté pravnouče. Holčička byla přitom pojmenovaná na její počest. „Lili je pojmenována podle své prababičky, jejího veličenstva královny, jejíž rodinná přezdívka je Lilibet,“ uvádí se v prohlášení s tím, že druhé jméno Diana dostala po své zesnulé babičce princezně z Walesu.

  • 3.

    Tajemství přezdívky Lilibet

    Jak je v prohlášení prozrazeno, Lilibet je přezdívka britské královny Alžběty II. Roztomilou přezdívku jí dal její dědeček král Jiří V. Královna, ještě coby batole, totiž nedokázala správně vyslovit své jméno, které je v angličtině Elizabeth. Dědeček napodoboval její pokusy o správnou výslovnost, až z toho vzniklo Lilibet. 

    Přezdívka se uchytila a její blízcí ji tak v soukromí oslovovali. Jinak jí neřekl ani zesnulý vévoda z Edinburghu, který dokonce své tchýni, královně matce, napsal: "Lilibet je jediná „věc“ na světě, která je pro mě naprosto skutečná.“ Zároveň zkrácenina Lily, květina Lilie, znamená čistotu, odhodlání, znovuzrození a plodnost.

  • 4.

    Strohá gratulace z Británie

    Britskému princi a jeho manželce pogratulovala královna spolu s princem Charlesem a jeho manželkou Camillou. „Královna, princ z Walesu a vévodkyně z Cornwallu a vévoda a vévodkyně z Cambridge byli informováni a jsou potěšeni zprávou o narození dcery vévodovi a vévodkyni ze Sussexu.“

    Gratulace do USA poslal prostřednictvím twitteru i premiér Boris Johnson. „Mnohokrát gratulujeme vévodovi a vévodkyni ze Sussexu k narození dcery.“

  • 5.

    Proč ne domácí porod?

    Meghan původně chtěla rodit ve své luxusní vile v Los Angeles. Domácí porod již plánovala i během prvního těhotenství, ovšem nakonec od toho upustila a Archie, jenž již oslavil druhé narozeniny, se narodil v nemocnici v Londýně. „Plán Meghan byl porodit Archieho doma, ale víte, co se říká o nejlépe připravených plánech,“ uvedl tehdy zdroj pro The Sun. Plán domácího porodu se neuskutečnil ani v případě porodu Lilibet, kdy raději využila pohodlí a možnosti rychlé lékařské péče v nemocnici v Santa Barbaře.

    VIDEO: Harry a Meghan: Nejzásadnější okamžiky ostře sledovaného páru

    Video
    Video se připravuje ...

    Harry a Meghan: Nejzásadnější okamžiky ostře sledovaného páru Mall.tv

    Fotogalerie
    70 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 45

tntyna: Gratuluju k miminku.Doufam,že ji rodiče věnují více svého času než jejich prvorozenému synovi a budou schopný se o miminko postarat ve dne v noci sami,bez pomoci chůvy.O tom je rodičovství.Ne vrhat jedno dítě za druhým a nacpat je druhým,st se o ně starají,za to nikdo nezaslouží obdiv...

(08. 06. 2021 23:12)

prochaskanamoste: Pokud nějaká vůbec je.

(08. 06. 2021 01:17)

prochaskanamoste:

(08. 06. 2021 01:17)

prochaskanamoste: Utekli do USA, prý aby měli klid. Proč se pořád snaží být středem pozornosti? Princ neměl šťastnou ruku při výběru nevěsty. Vypadá to, že nikdy nic nepochopí a ona s ním bude orat do konce života.

(08. 06. 2021 01:11)

picoda:

(07. 06. 2021 23:55)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy