„Houbařky a houbaři, v nejsevernějších Čechách úspěšně pokračuje růst křemenáčů osikových a hřibů kovářů. Za pár dní by mohli růst i dubáčci. Vydrží-li trend počasí a nenastanou-li tropy, bude houbařský ráj,“ soudí Martin Stypa z Jiříkova.

Co všechno roste?

Optimisticky zní i mykolog Jaroslav Malý, který ale podotýká, že v současné době je sběr hub opravdu stále ještě o pečlivém hledání. „Sporadicky se hřiby objevují zejména v nížinách. Nejčastěji se houbaři mohou setkat s kovářem, hřibem dubovým, žlutomasým a na některých místech s borovým. Dále se již objevují křemenáče, klouzky, některé holubinky a oblíbená muchomůrka růžovka. Těch druhů je samozřejmě vícero, ale ještě je to hodně o hledání,“ popisuje Malý s tím, že sucho naštěstí není.

Hřiby i v parku

Nadšení sdílí i Jitka Krupková z Ústecka. „Kovářů nám roste hodně, malé jsem ponechala lesu. Dubový hřib zatím ani jeden. První hřibovité jsem ale našla už 21. května a radost byla obrovská,“ popisuje Jitka. To Jaroslav Málek ani nemusel na houby do lesa. Hřiby koloděje našel v práci! „Objevil jsem je v trávě při sekání obce,“ usmívá se spokojeně.

Při vaření jim dejte čas...

Pokud sbíráte hřiby kováře a koloděje, mějte na paměti, že tyto houby vyžadují delší tepelnou úpravu! „Kovář má poněkud tvrdší dužninu a vyžaduje minimálně 15 minut dlouhou tepelnou úpravu. Nedostatečně upravené plodnice mohou způsobit zažívací obtíže. Stejně je tomu u koloděje, nedoporučuji z něho proto dělat řízky,“ upozorňuje mykolog.

A jak v kuchyni s oběma hřiby nejlépe naložit? Kovář i koloděj se hodí do masitých pokrmů a omáček. „Houby by se všeobecně neměly kombinovat s alkoholem, u koloděje to platí dvojnásob,“ dodává Malý.

Zajímá vás, jaká je první pomoc při otravě houbami? Důležité rady najdete ZDE.

Zapečené žampiony se špenátem, žloutky a sýrovým trikem ve finále

Fotogalerie
16 fotografií