Koloběžky Lime se přestanou povalovat po ulicích Prahy 3. Od pátku minulého týdne znemožnila společnost parkovat kdekoli na ulici,“ oznámil místostarosta Prahy 3 Ondřej Rut (Zelení).

Podle Ruta se městské části často soustředí na řešení parkovacích míst pro auta a na tzv. sdílenou mobilitu se spíše zapomíná. To pak může vést k tomu, že koloběžky se povalují po ulicích. „Od uživatelů kol a koloběžek těžko můžeme vyžadovat správné parkování, když je míst pro parkování kol kritický nedostatek,“ říká místostarosta.

Jinde už to nepůjde

Se společností Lime podle něj byla dohoda poměrně snadná, nakonec vzniklo kolem dvou set míst, kam lze koloběžky be problémů zaparkovat. Místa lze najít pomocí mobilní aplikace sdílené mobility Cyril. Pokud se někdo pokusí zaparkovat na nevhodném místě, aplikace provozovatelů mu to jednoduše neumožní.

Radnice podle Ondřeje Ruta považuje jízdu na sdílených kolech nebo koloběžkách za přirozenou součást města a ukáznit jejich uživatele je jen otázka domluvy. „S tímto přístupem mohou fungovat služby mikromobility daleko lépe než tam, kde je chtějí vyhnat,“ myslí si.

Podobně jako s firmou Lime se Praha 3 už domluvila s dalšími provozovateli hlavně sdílených kol, která rovněž parkují jen na určených místech.

První dohoda

Zatím se ze strany provozovatele koloběžek jedná o první takovou dohodu, firma je otevřená vyjednávání i s dalšími městskými částmi. „Jsme rádi, že se nám s městskou částí Praha 3 podařilo uzavřít spolupráci, která má za cíl sjednotit způsob parkování pro uživatele sdílené mikromobility. Věříme, že se náš pilotní projekt osvědčí a brzy podobnou spolupráci uzavřeme i s ostatními pražskými městskými obvody,“ uvedl k tomu manažer ze společnosti Lime Václav Petr.

Video
Video se připravuje ...

Opilý mladík (24) na koloběžce sejmul 28. září na Václavském náměstí skupinu turistů. Městská policie Praha

Fotogalerie
9 fotografií