Plánem je rozšířit park Kraví hora o nevyužité oplocené prostory, které jsou zarostlé náletovými dřevinami. Zmizela by i část nevyužívaných budov z druhé světové války, které hyzdí oblast parku v těsném sousedství s brněnskou hvězdárnou.

„Měl by se alespoň zčásti odstranit plot, aby území bylo veřejně přístupné,“ vysvětlil náměstek primátorky Jiří Oliva.

Vědecká stezka

Město Brno v areálu vlastní zhruba hektar přilehlý k hvězdárně, na kterém stojí pět budov. „Ty, které budou nepotřebné, chceme postupně zbourat a na jejich místě zřídit nový veřejný park, což znamená i revitalizaci a dosadbu zeleně. Doufám, že někdy v budoucnu se totéž stane se zbytkem areálu, který patří VUT,“ upřesňuje Oliva.

Video
Video se připravuje ...

U brněnské hvězdárny v parku Kraví hora by mělo vyrůst takzvané přírodovědné interaktorium. Markéta Malá

Park by se pyšnil netradičními interaktivními atrakcemi. „Nově zde mají být instalovány mobilní exponáty nové vědecké stezky. Skloněný svah nabízející přirozenou elevaci může být využit pro letní kino nebo audiovizuální happeningy. Nabízí se také vytvoření piknik spotu pro setkávání a trávení volného času,“ řekl náměstek primátorky Tomáš Koláčný.

Dvanáct měsíců

Nový projekt počítá s využitím celkem šesti pozemků, které jsou ve vlastnictví města Brna. Aby mohl vzniknout, musí být Hvězdárně a planetáriu Brno svěřeny k užívání. 

Následně do šesti měsíců by měl mít definitivní podobu projekt kompletní přestavby svěřených pozemků a budov. Za dalších šest měsíců by se pak mohl areál otevřít veřejnosti.

Fotogalerie
9 fotografií