Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hlasovaly pro občanky bez -ová, samy příjmení měnit nebudou. Mám ráda česká specifika, říká Schillerová

Autor: Dagmar Machotová - 
3. června 2021
18:10

Většina českých političek hlasovala pro změnu příjmení bez přechýlení -ová, aby umožnily jiným ženám se svobodně rozhodnout, jak se po svatbě budou jmenovat. Své příjmení ale měnit nechtějí, zjistily Blesk Zprávy. Ministryně financí Alena Schillerová má podle svých slov ráda česká specifika.

Poslankyně Jana Černochová (ODS) ze své praxe starostky ví, že některé ženy o příjmení bez -ová mají zájem. „Hlasovala jsem pro. Ať se každá žena rozhodne, jak to chce. Častokrát jako starostka oddávám a vím, že o to hodně žen stálo,“ napsala pro Blesk Zprávy Černochová. 

Dosud mohly příjmení bez přípony -ová žádat jen cizinky, Češky s trvalým pobytem v zahraničí nebo manželky cizinců. Na středečním jednání Sněmovny byly tyto podmínky zrušeny. 

Video  Přechylování nevyjadřuje vlastnictví, odmítá lingvista. „Přispívá k ekonomičnosti vyjadřování,“ říká  - redakce Blesk
Video se připravuje ...

Změnu podpořila i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová: „Osobně jsem o tom sice neuvažovala, ale jsem ráda, že ženy v Česku budou mít možnost si nepřechýlené příjmení svobodně zvolit.“ Usnadnění života zmínila Jana Maláčová (ČSS): „Možnost volby podporuji i u přechylování příjmení. Může to zjednodušit život.“

Místopředsedkyně Pirátské strany Olga Richterová napsala, že ráda dopřeje jiným možnost volby, i když ona by tuto možnost nevyužila. Právě možnost volby uváděly téměř všechny české političky. 

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) uvedla, že má ráda česká specifika a příjmení v mužském tvaru by nevyužila. Podobně reagovala i senátorka Miroslava Němcová (ODS) „Mám ráda své příjmení a ráda zůstanu Němcová,“ napsala Blesk Zprávám.

Právě do Senátu teď zákon míří a čeká se, že projde bez potíží. „Já bych ten návrh rozhodně podpořila, ale sama bych ho nevyužila. Stát nemá zájem na tom, aby do této oblasti lidem zasahoval, a vnímám pozitivně, že si ženy budou moci vybrat, jak se budou jmenovat, řekla Blesk Zprávám senátorka Adéla Šípová (Piráti). 

Návrh podala někdejší ministryně spravedlnosti Helena Válková (ANO). Zdůvodnila ho tím, že vzrůstá zájem žen zvolit si nepřechýlené příjmení, což současná právní úprava neumožňuje. „Vytváří tím neodůvodněné nerovné postavení a může vést k absurdním situacím. Například Češka trvale žijící na území Slovenska si může nechat příjmení v matriční knize zapsat v mužském tvaru, kdežto Češka s trvalým pobytem na území České republiky tuto volbu učinit nemůže,“ uvedla poslankyně. Zákon nyní míří k projednání do Senátu. 

 

kecamaprotiviru ( 9. června 2021 14:02 )

Levicová kopyta prosadila zákaz uvádění akademických titulů v občance. Prostě bude zase jen kasta soudruhů a plebs.

prochaskanamoste ( 4. června 2021 00:29 )

Nezdá se mi vůbec šikovné, když žena nemá přechýlené příjmení. Často člověk neví, koho si představit pod Jindra Novák, Míla Svoboda, bude se muset používat ještě něco k tomu, aby byla snadná identifikace. Takže blbost, jsem ráda s ová, ABY BYLO HNED JASNO.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa