Žáková se u soudu žalobou domáhá toho, aby pražské arcibiskupství zničilo stříbrný odlitek sousoší, který je umístěn v katedrále od roku 2018. Požaduje také 2,7 milionu korun a tvrdí, že jí patří autorská práva k plastice. Podle právního zástupce arcibiskupství Jiřího Dukáta však veškerá práva vlastnila nejprve Jednota pro dostavbu hlavního chrámu sv. Víta na hradě Pražském a po ní Kancelář prezidenta republiky.

„Model, který je v katedrále, jsme měli doma. Není to ten, který si objednala jednota,“ uvedla dnes Žáková, bývalá manželka sochařčina syna. Dukát to však odmítá. Po skončení jednání uvedl, že arcibiskupství nechalo opravit rozbitý původní sádrový odlitek vytvořený Vobišovou do soutěže, kterou vyhlásila jednota v roce 1936. Následně nechalo vytvořit formu a z ní pak stříbrné sousoší, které je v chrámu nyní.

Liška ve středu vyzval strany, aby před samotným jednáním ve věci předložily materiály týkající se skutečné velikosti a uměleckého stylu sochy a jednotlivých jejích forem. V případě, že se neshodnou na tom, o jaký odlitek jde, bude soud muset zajistit znalce. Liška také naznačil, že má problém se zničením stříbrného odlitku. „Je to zásah i do práv dalších dědiců autorských práv,“ uvedl.

Vlastníkem je Česko?

Soud ve středu nezačal o sporu jednat, protože zástupce pražského arcibiskupství vznesl námitku nepříslušnosti soudu. Žáková totiž mimo jiné žádá, aby rodině církev vydala původní sádrový odlitek sochy. „My jim ho nechceme vydat, protože se domníváme, že vlastníkem je Česká republika,“ uvedl Dukát. Podle něj se v tomto bodě ale jedná o spor o vlastnictví, které má řešit obvodní soud. Soudce tak odročil jednání na říjen, do kdy by podle něj již o příslušnosti mohlo být rozhodnuto.

Sestra Dominika Bohušová v roce 2018 promluvila o historii i současnosti sousoší svatého Vojtěcha:

Do té doby uložil soudce stranám, aby se pokusily vyřešit spor smírně. Žáková uvedla, že peníze požaduje zejména na další propagaci a vystavení děl Karly Vobišové. Liška proto navrhl, že by se mohla s arcibiskupstvím dohodnout místo na penězích například na poskytnutí prostor a zajištění reklamy. „Pokud by šlo o řešení v zájmu sochařky, tak ho podpoříme,“ prohlásil u soudu Dukát. Podle něj arcibiskupství přistoupilo i k vytvoření sousoší zejména z podnětu autorčina syna Karla Václava Žáka.

Sousoší sv. Vojtěcha, Radima a Radly

Sousoší svatého Vojtěcha, Radima a Radly bylo v katedrále odhaleno 17. dubna 2018 v době, kdy se do vlasti vracely ostatky kardinála Josefa Berana. Český patron je úzce spjat s pražským arcibiskupstvím. Pozici pražského arcibiskupa se říká stolec svatého Vojtěcha a socha se začala připravovat v době, kdy funkci zastával kardinál Beran.

Soutěž vypsanou v roce 1936 vyhrála sochařka Karla Vobišová Žáková (1887 až 1961). V roce 1947 byl model sousoší umístěn do katedrály. Stejně jak byl po nástupu komunistického režimu kardinál Beran internován, tak byl model sousoší v roce 1948 z chrámu odstraněn. Dokončení projektu inicioval kardinál Dominik Duka v roce 2010, kdy ho navštívil syn sochařky Karel Václav Žák a seznámil s návrhem sousoší.

Arcibiskupství uvádí, že postupovalo od počátku v dobré víře a vyšlo vstříc prosbám autorčina syna. Zajistilo zhotovení sousoší, jehož výroba a instalace v katedrále stála asi deset milionů korun, přispěli i dárci. Žák, který v roce 2016 zemřel, podle arcibiskupství neuplatňoval žádné nároky jako držitel autorských práv.

Fotogalerie
12 fotografií