Když začalo v pondělí krátce po páté odpoledne hořet, majitel domu, jímž je dlouholetý starosta Prahy 9 Jan Jarolím (74), který se letos zjara vzdal starostenského postu ve prospěch mladšího kolegy Tomáše Portlíka (ODS), nebyl doma.

Jak se v plamenech ztrácí milovaný domov, který v roce 1997 vybudovali, mezi prvními viděla jeho manželka. „Tou dobou akorát plela na zahradě kytky. Když si všimla, že se nad střechou tetelí horký vzduch, myslela, že hoří pole. Ale ono hořelo u nás,“ svěřil se Blesku Jarolím s tím, že manželka je stále v šoku a z prožité hrůzy vůbec nespala.

O požáru se místostarosta dozvěděl od zabezpečovací firmy. „Hned jsem sedl do auta a vyrazil, měl jsem strach, co se děje. Když jsem přijel, stála v ulici celá řada hasičských aut, přes která jsem se ani pořádně nemohl dostat blíž. Až když byl oheň pod kontrolou, mě pustili se na tu zkázu podívat,“ popsal a hleděl při tom na napáchané škody.

Skutečný domov

Vila se stala Jarolímovým vysněným domovem. „Na dům jsme šetřili celý život. Doufal jsem, že tu na stará kolena strávím klidné stáří,“ vysvětlil s tím, že většinu života prožil na dtřížkovském sídlišti v Praze 9, kde má dnes spíše už jen pracovní byt. Ztráty sahají k desítkám milionů. Prohořela střecha, shořely krovy, zničeny byly i solární panely na střeše a komplnětně vyhořela strojovna bazénu, o poničených zdech či zničeném nábytku ani nemluvě..

V konstrukci se navíc usadily jedovaté zplodiny, promáčené jsou stropy i vytápěné podlahy po celé vile. „Takže bude zapotřebí měnit je i v přízemí, kam oheň sice nedosáhl, ale stékala sem voda od hasičů,“ sčítá Jarolím, podle kterého zůstala jakž takž nedotčená jediná místnost v celé vile. „I do ní sice protekla voda, ale naštěstí ne tolik.”

Hořet začalo ve strojovně k bazénu.
Autor: Blesk:Alexandr Malachovský

Zničená strojovna, podlahy, stropy

Kvůli závadě na ventilátoru začalo hořet ve strojovně k bazénu. Díky tomu, že disponuje protipožárními dveřmi, se oheň nešířil dále do přízemí. Vystoupal ale na střechu, která je z velké míry zničená. Největší škody podle Jana Jarolíma vznikly právě na strojovně bazénu, kde jsou cirkulační čerpadla na vodu.

Byly tam napojené solární panely na střechu, ty jsou úplně v pytli, protože požárem nejvíce utrpěla právě střecha. Voda protekla i do vytápěných podlah, které jsou zcela zničené a bude třeba je strhnout, stejně jako stropy po celém domě,“ zoufá si místostarosta.

Poděkování hasičům

Optimismus do žil mu nevhání ani odhady znalců. „Už hasiči, jimž za zásah náleží plná chvála za to, že nedošlo k větším škodám, a jimž tímto děkuji za to, že zachránili, co se zachránit dalo, mi sdělili, že škody jsou fatální,” uvedl Jarolím. K požáru v pondělí vyjelo celkem deset hasičských jednotek ze Středočeského kraje i z Prahy.

Hasiči také odhadli cenu škod na 40 milionů korun, přičemž vybavení vily v hodnotě dalších 20 milionů se jim podařilo uchránit. „Nejsem schopen říct, zda jde o správný odhad. Vilu jsme si nechávali vystavět v částce, která se blížila 40 milionům, ale když člověk připočte její vybavení a další úpravy, je hodnota nemovitosti určitě větší,” sdělil místostarosta.

Popelem lehlo i vzácné dědictví

Jarolím přišel i o předmět nevyčíslitelného charakteru. „Požárem mimo jiné utrpělo i křeslo po mém tatínkovi,“ zmínil známého architekta Jana Jarolíma staršího. Ten stavěl například Maceškův palác na Vinohradech, lázně v Apolinářské ulici nebo bývalý hotel U Zlaté Pšenice na Václavském náměstí.

Otcův majetek zabavili komunisté, ale Jarolímově rodině byl navrácen v rámci restitucí po roce 1989. „Právě ten vyrestituovaný majetek mi umožnil tuto vilu postavit,“ dodal s tím, že některé nemovitosti, které mu byly navráceny, pronajímá

Janu Jarolímovi hořela vila v Horoměřicích u Prahy, škoda šplhá ke 40 milionům.
Autor: Blesk:Alexandr Malachovský

Konec v politice

Vilu hodlá Jarolím opravit. „Za každou cenu! I když to znamená bourání, které mi trhá srdce, ale do nového už bych nechtěl. Chci tu dožít v klidu. Asi mi to ukousne nějaký rok života, ale nechci se té vily vzdát,“ dodal s tím, že se nadcházejících voleb do zastupitelstva už „na stará kolena“ nehodlá zúčastnit.

Hlavní město tak přijde o jednu z ikonických, byť nenápadných tváří komunální politiky. Na rozdíl od mnoha jiných politiků totiž Jarolíma nepronásledují žádné kauzy ani skandály. Na radnici Prahy 9 strávil celkem 26 let, z toho 15 jich bylo přímo v čele městské části.

Komplikovaný zásah

Plameny krotilo deset jednotek hasičů z Prahy i Středočeského kraje. Zásah ale komplikovaly horší příjezdové možnosti. Od března se totiž rekonstruuje most v Horoměřické ulici v Nebušicích přes Nebušický potok, kvůli čemuž jsou Horoměřice pro Pražany daleko hůře přístupné.

Video
Video se připravuje ...

Janu Jarolímovi hořela vila v Horoměřicích u Prahy, škoda šplhá ke 40 milionům. Alexandr Malachovský

Fotogalerie
86 fotografií