Více než roční výpadek kvůli pandemii je pro kulturní průmysl těžkou ránou. A zatímco v minulých letech měla většina divadel a dalších kulturních institucí přes léto dovolenou, letos ji rozhodně neplánují, spíš naopak. Kromě představení ve svých domovských scénách se chystají různé venkovní alternativy. Jednou z nich je i letní scéna ve Valdštejnské zahradě, která vznikla ve spolupráci se Senátem České republiky.

„Kultura prošla, tak jako celá společnost, nějakou formou abstinence a umělci neměli možnost se plnohodnotně realizovat a užívat si ohlas svého umění naživo,“ vysvětluje iniciátor projektu a místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer, jak vznikl nápad na půdě horní komory parlamentu umělcům znovu umožnit živý kontakt s diváky.

Program zahájí mladá kytaristka

Kromě divadelních představení jsou v plánu i koncerty vážné hudby. Více než dvouměsíční kulturní program zahájí koncert mladé kytaristky Barbory Kubíkové. „V posledním roce trpěli všichni umělci tím, že nemohou být v kontaktu se svými posluchači. Myslím, že mladé umělce to zasáhlo ještě o něco více. Ti se chtějí ukázat a prosadit. Proto jsem ráda, že jsem převzala záštitu nad úvodním koncertem skvělé kytaristky Barbory Kubíkové,“ řekla Blesku senátorka  Anna Hubáčková.

Kubíková má za sebou několik českých i mezinárodních ocenění. V roce 2013 dokonce vyhrála národní i mezinárodní rozhlasovou soutěž Concertino Praga, kde získala cenu EMCY za mimořádný a jedinečný hudební projev.

Představí se tělesa z celého Česka

Myšlenku nabídnout prostory Valdštejnské zahrady pro kulturu prezentovali jednotliví senátoři ve svých regionech a nápad se setkal s velmi pozitivním přijetím. Kromě pražských divadel se tak diváci mohou těšit na Horácké divadlo z Jihlavy, které ve Valdštejnské zahradě uvede představení Utrpení mladého Werthera nebo Moravské divadlo Olomouc.

Vinohradské divadlo představí shakespearovskou klasiku Romeo a Julie, Dejvické divadlo pak uvede představení Ucpanej systém, které vzniklo podle povídek z knihy a scénáře k filmu Irvina Welshe Acid House. Pražské divadlo Na Zábradlí chystá představení Mýcení. „Děj se odehrává v pokojíčku napěchovaným obrazy a hosty, který se stává dusivě sevřeným dějištěm umělecké večeře, s jejímž začátkem se stále čeká na herce Národního divadla. Ze slavnostního setkání se stane hluboká, ironická i jízlivě zábavná sonda do života lepší společnosti,“ stojí na stránkách divadla v popisu představení.

Některá představení budou zdarma

Některé koncerty a představení budou zdarma, za jiné si divák bude muset zaplatit. „Ten úvodní koncert pod mojí záštitou bude zdarma, u ostatních představení záleží na organizátorech. My jim zajistíme techniku, osvětlení a podobné nezbytnosti, na nich záleží, jestli potřebují doplnit po náročném roku kasu nebo mají třeba sponzora, díky kterému mohou diváky přivítat zdarma,“ vysvětlila Hubáčková.

V případě špatného počasí se mohou představení i koncerty přesunout do Sally Terreny. „Doufáme, že počasí vyjde. Salla Terrena je přeci jen menší, takže bychom museli omezit počet návštěvníků a navíc by jeviště a hlediště bylo v jedné rovině, což by nepřineslo tak pěkný zážitek,“ uzavřela senátorka Anna Hubáčková.

Fotogalerie
24 fotografií