Alergici dobře vědí, jak je nepříjemné celou noc pokašlávat a posmrkávat, budit se ráno ještě unavenější, než když si člověk večer lehal do postele. Zdravý vzduch bez nečistot a alergenů je ale samozřejmě důležitý nejen pro alergiky. Věděli jste například, že v jedné matraci mohou být až miliony roztočů? „Kde v domácnosti trávíte nejvíce času, tam také ztratíte nejvíce kůže. Zde s velkou pravděpodobností najdete také největší množství roztočů,“ uvádí Gem McLuckie, vedoucí vědecká pracovnice společnosti Dyson, a dodává: „V posteli strávíme třetinu našeho života. Ve skutečnosti tedy většina z nás pravděpodobně spí v lůžku plném výkalů roztočů.“ Důležité je proto pravidelně čistit matraci a každý týden převlékat povlečení.

Fotogalerie
20 fotografií

Pomoct vám může i čistička vzduchu. Při jejím výběru se zaměřte jak na výkon, tak i na druh filtrace, který používá. Účinný je HEPA filtr, který zachycuje takřka 100% drobných pevných nečistot, ale i viry, plísně apod. Investovat do čističky však není nezbytně nutné, zdravějšímu prostředí v ložnici pomůžete i pravidelným úklidem, odstraněním lapačů prachu a také výběrem vhodných pokojovek.

Minimalizujte textil

V ložnici alergika může být problémem všechno, co zadržuje prach. Nevhodné jsou tedy těžké závěsy, které lze vyměnit za rolety nebo venkovní stínění, a také koberce s vysokým chlupem. Pokud chcete vstávat nohama na teplou podlahu, bude vhodnější bavlněný kobereček, který se dá prát. Doporučuje se zároveň vsadit na podlahové topení, neboť při jeho používání se v místnosti méně víří prach. Připadá vám, že bez množství polštářků, přehozů a dalších textilních doplňků bude ložnice strohá? Oživit ji můžete plakáty na stěnách nebo soškami a dalšími doplňky, z nichž prach snadno setřete. Spoustu parády udělá i vhodné osvětlení.

Zdravé materiály

Pokud jste alergici, pečlivě také vybírejte, jakou postel si pořídíte. Lepší, než dnes tak oblíbená čalouněná lůžka, pro vás bude klasický rám z dřevěného masivu a prodyšný lamelový rošt. A proč je kvalitní masiv nejlepší? Nejde jen o to, že nezadržuje prach a jeho povrch lze snadno setřít – na rozdíl od rámů z laminátových desek neobsahuje lepidla, která mohou vyvolat alergickou reakci. Přírodní by měly být i materiály lůžkovin. Hodí se klasická bavlna, kterou lze prát na vysokou teplotu, každopádně přes 60 °C. Při této teplotě totiž nepřežijí roztoči a prádlo se dezinfikuje. Antibakteriální vlastnosti má i další momentálně populární přírodní tkanina, a tou je len. Dokonale dýchá, pohltí značné množství vlhkosti a tím zaručuje příjemný spánek. Zároveň je dobrým vodičem tepla, který umí správným způsobem podpořit termoregulaci organismu – v létě lněné povlečení příjemně chladí, v zimě hřeje.

Matrace a ložní prádlo

Jak už bylo řečeno, povlečení je třeba měnit jednou týdně a pravidelně byste se měli starat i o matraci. Důležité je ji nechat čas od času vyvětrat na čerstvém vzduchu. Můžete ji také posypat trochou jedlé sody, která vytáhne nečistoty a vlhkost. Sodu nechte několik hodin působit a pak matraci vyluxujte. Nic nezkazíte ani použitím parního čističe. Nejen alergici by měli měnit matraci jednou za 7 let. Jakou ale vybrat? Vedle toho, aby pro vás byla pohodlná a správně podpírala spící tělo, musí být také dostatečně prodyšná. Důležitý je i potah na matraci, který dnes seženete s antibakteriální úpravou a měl by jít vyprat při doporučované teplotě 60 °C. Možností jsou i speciální protiroztočové povlaky. Ty se navlékají jak na matrace, tak na polštáře a přikrývky, přes ně se dává běžné povlečení. Povlaky se perou zhruba jednou za půl roku na 60 °C. Fungují na principu fyzické bariéry mezi zdrojem alergenů (tj. matrací, polštářem nebo peřinou) a alergickým člověkem. Proto se můžete setkat i s označením bariérové povlaky. Látka, ze které jsou potahy ušité, je tak hustě tkaná, že sice zůstane prodyšná, ale mikroskopické částice, jako jsou právě alergeny, nepropustí.

Zajímají vás další tipy na zdravý spánek, jaké nemovitosti má ve sbírce Sandra Bullock, nebo DIY návody? To vše a mnohem více najdete v aktuálním čísle Blesku Bydlení, které koupíte na novinových stáncích. Nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

Titulka Blesk Bydlení červen 2021
Autor: Czech News Center