Požár střechy rodinného domu v Horoměřicích vypukl v pondělívečer. „Kvůli tomu, že se jedná o požár objektu o rozměrech 200 metrů čtverečních, který je složitější na hašení, byl vyhlášen druhý stupeň poplachu,“ sdělila Blesk.cz Tereza Fliegerová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje, v pondělí večer. Škody podle ní sahají ke 40 milionům korun. Uchráněné části domu by se měly pohybovat v hodnotě 20 milionů korun.

Soukromá čtvrť

Dům se nachází na konci ulice K Sanatoriu, která tvoří v podstatě malou osamocenou vilovou čtvrť na kraji pole. Vjezd do ulice je zahrazen bránou, přes kterou se nikdo, kdo tu nebydlí, nedostane. Přestože ulice patří k Horoměřicím, od kraje obce je vzdálená více než kilometr. Mnohem blíže má k Praze, konkrétně k městské části Nebušice.

Horoměřičtí obyvatelé o místě v podstatě nic nevědí. „Tam nikdo z nás nechodí,“ řekl jeden z místních. Lidé tu v podstatě slyšeli jen to, že hořelo. „Jediné, co vím je, že tam hořel drahý dům,“ řekla Blesku paní, která pracuje v místní knihovně. Komu dům patří, nikdo netuší.

Ani v Nebušicích, ke kterým má uzavřená ulice mnohem blíže, místní nic moc nevědí. Viděli akorát stoupající dým. Místní starosta Viktor Komárek (STAN) nicméně Blesku potvrdil, že Jan Jarolím v těchto místech bydlí. „Několikrát jsme se spolu sešli, ale nevím, který dům konkrétně hořel, naši hasiči k požáru nebyli volaní,“ řekl Blesku.

Současný starosta starosta Prahy 9 Tomáš Portlík (ODS) pro Blesk.cz potvrdil, že se jednalo o dům Jana Jarolíma. „Byl to bohužel dům našeho pana místostarosty,” sdělil.

Jarolím je majitelem vily podle výpisu z katastru nemovitostí, bydliště má na pražském Střížkově v Praze 9. „Když si člověk vybaví Prahu 9 devadesátých let a podívá se na ni dnes, je rozdíl nepřehlédnutelný. Bydlel jsem na Proseku, přímo naproti poliklinice, takže vím, o čem mluvím,” sdělil kdysi v rozhovoru pro Blesk.cz. „Jeho tatínek byl významným architektem, takže Jarolímova rodina dostala v rámci restitucí hodně majetku nazpět,” dodal Portlík.

Praze 9 předsedal coby starosta dlouhých 15 let. Jan Jarolím řídil radnici Prahy 9 od roku 2006 až do letošního března, kdy skončil z vlastní vůle. Nahradil ho předseda pražské ODS Tomáš Portlík. Okomentoval to tehdy slovy, že „nastala správná doba.”

Vše odznova

„Dopadli jsme špatně,” vyjádřil se pro Blesk.cz sám Jarolím. Škody odhaduje na desítky milionů. Požár podle něho zničil horní patro vily, poškodil krovy a spodní patra poničila voda, kterou hasiči hasili oheň. „Vila byla relativně nová, z roku 1997,” mrzí jej.

„Šlo přitom o vcelku banální věc. Podle hasičů mělo dojít ke zkratu ventilátoru ve sprše u našeho bazénu. Tam požár začal, postupně se plameny prohořely po trámech až na půdu nad pokoje,” sdělil Jarolím. „Teď nás čeká hodně práci, vrátit dům do stavu, v jakém byl, když jsme jej kupovali. V podstatě budu dělat znovu to, co jsem již dělal, když jsme si jej pořizovali. Snad se toho dožiji,” dopověděl Jarolím, kterému na podzim bude 75 let.

Fotogalerie
32 fotografií