Sója – patří do zdravého jídelníčku? A jaké o ní kolují mýty?

  • Sója – patří do zdravého jídelníčku? A jaké o ní kolují mýty?
    2. června  2021 
     06:00

    Výrobky ze sóji patří ve zdravé výživě mezi sporné potraviny – zařadit je, nebo se jim zcela vyhnout? Někteří odborníci tvrdí, že sója má negativní vliv na lidské hormony, negativně ovlivňuje funkci štítné žlázy, a dokonce přispívá ke vzniku rakoviny. Žádná studie to však nikdy nepotvrdila. Je však rozumné konzumovat sóju v přiměřeném množství. Avšak kdo by se jí měl vyhnout úplně a proč?

    Sója je hodnotným zdrojem bílkovin. Přesto však obsahuje určité látky, které mohou ve větším množství uškodit. Které to jsou?

  • Mýtus č. 1: Konzumace sóji ovlivňuje lidské hormony

    Autor: Profimedia.cz

    Odpůrci sójových potravin přicházejí často s tvrzením, že fytoestrogeny obsažené v sóji způsobují pokles testosteronu a podporují produkci ženského hormonu estrogenu. Zvýšená hladina estrogenů podle tohoto tvrzení podporuje vznik rakoviny prsu, předčasný nástup puberty, a dokonce způsobuje neplodnost. „Fytoestrogeny jsou přírodní rostlinné látky a zdravotní rizika v souvislosti s obsahem fytoestrogenů v sóji, zvlášť v případě nepříznivého vlivu na sexuální vývoj či reprodukční zdraví člověka, zatím žádná studie nedokazuje. Pokud jste zdraví, konzumujete sójové produkty v rozumné míře a kombinujete to s dalšími nutričně hodnotnými potravinami, není důvod k obavám,“ tvrdí Ing. Michaela Ryglová, odborná garantka výživy za společnost Bonavita.

    Náš tip: Právě je v prodeji letní speciál magazínu Blesk pro ženy, nenechte si ho ujít! 145 skvělých receptů a tipů na pohodové české léto! Speciál zakoupíte v novinových stáncích nebo si ho můžete objednat v tištěné či elektronické podobě v našem iKiosku ZDE.

  • Mýtus č. 2: Sója způsobuje potíže se štítnou žlázou

    Tvrzení, že sója negativně působí na funkci štítné žlázy, potvrzují dokonce i někteří odborníci z řad nutričních specialistů. Mají totiž za to, že goitrogeny obsažené v sóji potlačují funkci štítné žlázy. Jako důvod se přitom uvádí vliv goitrogenů na vstřebávání jodu. Ani v tomto případě však neexistuje dostatečné množství studií, které by tyto názory potvrzovaly. Obsah goitrogenů v sóji tedy nemá na štítnou žlázu u zdravých lidí žádný vliv, zvlášť pokud obsahuje jejich strava dostatek jodu. Nadměrnému množství sóji ve stravě by se měli vyhýbat pouze lidé, kteří již mají sníženou funkci štítné žlázy.

    Věděli jste, že zdrojem goitrogenů není jen sója, ale i jiné potraviny? Goitrogeny jsou obsaženy v brokolici, kapustě, zelí, arašídech či třeba piniových oříšcích.

  • Mýtus č. 3: Sója obsahuje nekvalitní bílkoviny

    Autor: istock.com

    Výrobky ze sóji jsou bohatým zdrojem bílkovin, přičemž není pravda, že se jedná o nekvalitní bílkoviny. „Sója obsahuje všech osm esenciálních aminokyselin, které lidské tělo potřebuje. Zároveň je zdrojem polynenasycených mastných kyselin a nenajdete v ní cholesterol,“ říká Michaela Ryglová. Z hlediska výživy stojí za zmínku také to, že sója obsahuje antioxidanty, vitamin B a železo. Konzumací sójového masa tak do sebe dostanete řadu prospěšných látek a díky cennému obsahu bílkovin podpoříte svalový růst. To ocení nejen sportovci, ale i ti, kteří se snaží zhubnout. „Bílkoviny jsou klíčovým makronutrientem pro hubnutí. Při zvýšeném podílu kalorií z bílkovin se totiž snižuje chuť na jídlo, zvlášť pak touha po pozdním večerním mlsání,“ dodává specialistka na výživu.

  • Mýtus č. 4: Sója zabraňuje přijímání živin

    Mezi další tvrzení patří, že sója zabraňuje tělu v přijímání důležitých živin a minerálních látek, jako jsou vápník, hořčík, železo či zinek. Důvodem je vysoký obsah fytátů v sójových výrobcích. Zde hraje důležitou roli množství fytátů, které ze stravy přijmete. Určité množství fytátů totiž může být zdraví prospěšné – například pomáhá s prevencí rakoviny. Vyšší příjem však skutečně může tělu škodit. Navíc fytáty neobsahuje pouze sója, ale najdete je třeba i v celozrnných obilovinách. „Obecným doporučením v případě fytátů a jejich škodlivosti je, abyste je konzumovali v přiměřeném množství. Jíte-li větší množství sójových produktů, omezte další pokrmy obsahující fytáty. Pozornost věnujte také úpravě sóji. Fermentovaná sója obsahuje pouze třetinové množství fytátů. Stejně tak lze obsah fytátů snížit tím, že sóju nejdříve namočíte nebo properete,“ radí Michaela Ryglová.

  • Sójové nudličky v rajčatové omáčce

    Ingredience:

    1 balení sójových nudliček (např. Bonavita)

    marináda: 3 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sójové omáčky, špetka soli, koření dle chuti (náš tip: kari, chilli nebo pepř tří barev)

    omáčka: 1 cibule, oregano, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce sójové omáčky, 0,5 l zeleninového vývaru, 1,5 dl rajčatového pyré nebo uvařená čerstvá rajčata, 200 g mraženého hrášku s mrkví, špetka chilli

    Postup:

    Začněte tím, že sójové nudličky přelijete horkou vodou, necháte chvíli ustát, poté vodu vylijete. Teprve pak sójové nudličky vařte (cca 15–20 minut nebo dle návodu), ideálně v zeleninovém nálevu. Poté vývar slijte, vymačkejte z nudliček přebytečnou vodu a naložte je na pár hodin do marinády (olivový olej, pár kapek kvalitní sójové omáčky, špetka soli, koření dle chuti). Jakmile budou nudličky připraveny k vaření, rozpalte na pánvi lžíci olivového oleje, přisypte na kostičky nakrájenou cibuli a orestujte. Přidejte mraženou zeleninu a znovu restujte. Směs zalijte zeleninovým vývarem a nechte krátce podusit. Přidejte sójovou omáčku, chilli koření a vše promíchejte. Nyní přidejte okapané sójové nudličky, přilijte rajčatové pyré nebo přidejte čerstvá rajčata (ta je třeba ještě alespoň 15 minut povařit), oregano a nechte za občasného promíchání probublávat. Do maximálně 10 minut se odpaří přebytečná voda a chutný pokrm je hotový.

/
Autor: Veronika Duží

Diskuse ke článku

.

Aplikace a kalkulačky

BMI
kalkulačka
Výpočet
energetického
příjmu

Jídelníčky na míru

Vyberte si jídelníček na míru
a hubněte konečně efektivněji