Obě sanitky budou fungovat jako ošetřovny pro lidi závislé na drogách. Na sanitky finančně přispěl magistrát hl. m. Prahy, který tuto službu považuje za jednu z klíčových součástí protidrogové politiky. Mnoho uživatelů návykových látek není v kontaktu s žádným kamenným centrem, v těchto případech by právě upravené sanitky měly pomoci.

Terénní pracovníci mobilní ošetřovnu přistaví tam, kde je to pro drogově závislé nejpřirozenější, tedy na ulici. Klientům pak nabídnou kromě výměny použitých jehel také možnost otestovat se na infekční choroby, sociální poradenství a také zdravotní ošetření.

Pomoc během pandemie

„Za uplynulý rok si naši terénní pracovníci zaslouží opravdu respekt a pochvalu. Když se ulice vyprázdnily, udeřily mrazy a čísla nakažených letěla strmě vzhůru, oni pořád dělali svoji práci a naše klienty neopustili. Distribuovali jsme roušky, respirátory i dezinfekci a klienti se u nás také mohli nechat otestovat. Do toho jsme samozřejmě pokračovali ve standardních službách jako je výměna jehel, ošetření a testování například na HIV,“ řekla u příležitosti převzetí nové sanitky ředitelka Sananim Martina Richterová Těmínová.

Sanitky pomohou závislým přímo na ulici

Druhou sanitku převzala společnost Drop In, která už 30 let pomáhá drogově závislým v celé České republice. „Když jsme před 30 lety začínali, ani se nám nesnilo o tom, že jednou budeme takhle spolupracovat s vedením města. Finanční pomoc pro nás znamená, že budeme naše služby moct poskytnout ve větším komfortu než doposud. Jsem rád, že současné vedení města s námi v protidrogové politice takto spolupracuje,“ řekl ředitel Drop In Jiří Presl. Sanitka Drop Inu se bude pohybovat ve Vrchlického sadech, které nesou nelichotivou přezdívku pražský Sherwood, nedaleko Hlavního nádraží, prozatím dvakrát v týdnu.

Tyto terénní programy přicházejí k uživatelům drog nejblíže, terénní pracovníci aktivně vyhledávají místa, kde se tito lidé sdružují a nabízejí jim pomoc. Tato pomoc pak může být pro drogově závislé odrazovým můstkem, jak se dostat z ulice a zapojit se do návazných služeb. Výsledně tak dochází k ochraně veřejného zdraví před rizikem šíření infekčních chorob, jako je například HIV, a také ke snižování kriminality.

V budoucnu vznikne síť center

„Tyto mobilní ošetřovny jsou jistě velmi užitečnou součástí protidrogové politiky. Musím ale přiznat, že bych mnohem raději viděla otevírat nějaké kamenné centrum. Není snadné pro tato centra najít vhodné prostory, ale intenzivně na tom s kolegy spolupracujeme a snažíme se najít vhodný objekt, ať už v majetku města nebo v majetku soukromníků. Než ale síť těchto adiktologických center vybudujeme, bude to nějakou dobu trvat, proto jsem ráda, že do té doby budou Sananimu i společnosti Drop In sloužit tyto dvě nové sanitky,“ uzavřela Milena Johnová (Praha Sobě), radní pro sociální politiku a zdravotnictví.

Video
Video se připravuje ...

Magistrát přispěl na koupi dvou nových sanitek. Ty budou využívat terénní pracovníci organizací Drop In a Sananim, kteří pomáhají drogově závislým Veronika Foltová

Fotogalerie
24 fotografií