Když se Jakub Starý se svým partnerem Milošem a několika přáteli rozhodli v pátek kolem půlnoci projít po náplavce, asi ani v nejčernějších snech by je nenapadlo, co se za několik minut odehraje. Jakub Starý se se svým partnerem Milošem drželi za ruce a šli v čele skupiny, když je míjela parta osmi mladých Čechů, kteří na ně začali pokřikovat homofobní nadávky.

Řvali na nás ,vy za*raný buzeranti', já jsem se okamžitě proti této nadávce ohradil a řekl jsem tomu dotyčnému, že je homofob a snažil jsem se mu vysvětlit, že nemá žádné právo nás takhle napadat. Měl jsem v sobě nějaký alkohol, když to zpětně vyhodnocuji, asi bych se nyní zachoval jinak,“ přiznává Jakub Starý pro Blesk. Po slovní přestřelce se strhla rvačka. Z pětičlenné skupiny to nejvíce odnesl právě Starý se svým partnerem Milošem a ještě jeden kamarád Pavel. „Ostatní šli kus za námi, a když viděli, co se děje, báli se a utekli,“ dodává.

Rvačku ukončila až náhodně projíždějící policejní hlídka, skupina agresorů se však před policií dala na útěk. „Měli jsme štěstí, že zrovna jeli kolem. Policisté mi museli přivolat záchranku a odvezli mě na stomatologickou pohotovost, kde se zjistilo, že mám nejen vyražený zub, ale poškozenou i kost. To bohužel znamená, že mi nemohou udělat rovnou implantát, ale bude se muset počkat, až se rána zahojí, což může trvat až tři měsíce,“ říká Jakub Starý. To bude podle jeho slov výrazně limitovat jeho výkon zaměstnání a navíc jsou vysoké i finanční náklady podobného zákroku.

Nevhodné jednání policie?

Druhý den po incidentu se rozhodl Jakub Starý jít celou situaci nahlásit a podat trestní oznámení. Chování policisty ho však podle jeho slov překvapilo, až šokovalo. „Nejdříve vše probíhalo standardně, když jsem ale zmínil, že jsme se s partnerem drželi za ruce, chování policisty se změnilo. Začal být nepříjemný, a když jsem nebyl schopný přesně odpovědět na otázky, začal na mě dokonce řvát. Rozhodně to nechci nechat být a ve spolupráci s organizací In Iustitia (organizace se zabývá tématem předsudečného násilí a poskytuje i právní pomoc poškozeným, pozn. red.) plánuju podat na dotyčného policistu stížnost,“nastínil kroky Starý.

„Pokud má jakýkoli občan pocit, že s ním policie zacházela nevhodně, má samozřejmě právo na stížnost, tou se pak budou zabývat příslušné orgány,“ sdělil Blesku policejní mluvčí Jan Rybanský.

Je třeba změnit myšlení ve společnosti

Podle Starého by se mohl z jejich zážitku stát precedens. „Není normální, aby v 21. století byl člověk napaden jenom proto, kým je. To se musí změnit,“ říká.. „Určitě takových útoků je mnoho, bohužel ale většina lidí to pak na policii nahlásit nejde, protože se bojí, stydí a má obavy z toho, že jejich případ bude policií zlehčován,“ dodal.

Starý přiznává, že je z celého incidentu dost otřesený a že kromě šrámů na těle jsou mnohem větší ty na duši. „Jsme z toho všichni tři dost v šoku, vlastně až dnes (v pondělí) mi pořádně dochází, co se opravdu stalo. Ale nechci se bát a rozhodně se nehodlám nějak schovávat. Tohle chování k menšinám, a je jedno, jestli je člověk napaden kvůli orientaci, vyznání nebo čemukoli jinému, musí přestat,“ uzavírá Starý.

Fotogalerie
44 fotografií