Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nekonečné čekání na vakcínu: Věra (77) má sníženou imunitu, praktik ji nemá čím očkovat

Autor: Hynek Zdeněk - 
29. května 2021
11:35

Komu je nad 30 let, může se již nechat registrovat k očkování. Přes sto tisíc seniorů nad 70 let, kteří patří do kriticky ohrožené skupiny, na vakcínu přitom stále ještě čeká. Očkovat proti covidu-19 by se chtěla i paní Věra (77) z Brna. Její lékařka ale nemá vakcíny.

„Mám závažné zdravotní problémy. Z covidu-19 mám obavu. Chci se nechat naočkovat. Registrována jsem již dlouho, ale moje obvodní lékařka vakcíny stále nedostala,“ uvedla paní Věra z Brna, která po většinu života pracovala jako zdravotnice v nemocnici.

Bojí se nákazy

Do očkovacího centra se bojí jít kvůli vysoké koncentraci lidí. „Mám silně narušenou imunitu. Snadno bych se tam mohla nakazit,“ vysvětluje požadavek na očkování u své praktické lékařky. U ní podle jejích slov nedochází k žádné větší kumulaci pacientů.

Z domu paní Věra vychází jen v nejnutnějších případech. „Jsem opravdu bezradná. Proč konečně nedostanou vakcíny praktičtí lékaři? Vždyť to potřebujeme a hrozí nám vysoké riziko závažných problémů,“ zdůraznila paní Věra.

Takových lidí, jako je paní Věra, je přitom v České republice více než 100 tisíc. Navíc jen ve věkové skupině nad 70 let.

Čekají na praktika

Podle ministerstva zdravotnictví je k 28. květnu ve věkové kategorii 80+ na 35 900 lidí, kteří jsou registrovaní, ale nemají termín očkování. V kategorii 70 až 79 let je 70 777 registrovaných bez termínu vakcinace. Jde o seniory, kteří již i několik měsíců čekají na vakcinaci u svých praktických lékařů. Jen málokterý z lékařů však dostal od státu vakcíny.

Některá města nabízí možnost očkování přímo v bytě seniora. V Brně je tato služba zajištěna na čísle 771 135 452. Podmínkou je věk nad 80 let a nepohyblivost klienta. Ti mladší mohou využít možnosti očkovacího centra v Brně na výstavišti.

Pro seniory, kteří by se chtěli očkovat v očkovacím centru, ale nemají možnost, jak se tam dostat, existuje tzv. Seniorbus. V Brně funguje na čísle 731 518 348. Vozidlo přepraví seniory z bydliště až do centra a zpět za poplatek 50 korun. Objednávky fungují v pracovní dny mezi 7:00 a 15:00.

VIDEO: Pro nemohoucí seniory nad 80 let funguje v Brně mobilní očkovací tým.

Video  Brno jako první město v republice očkuje seniory i doma.  - Hynek Zdeněk, blesk.cz
Video se připravuje ...

jajas ( 30. května 2021 20:41 )

Tvl. a to fakt není možné, aby třeba město zajistilo odoz takových lidí na očkování jinde než k praktikovi? Něco jako senior taxi, které třeba máme my v obci? To jako když praktik vakcíny nedostane, tak ti staří budou furt čekat? Bych rezervaci u praktiků zakázal a všichni by se měli registrovat v centrech nebo nemocnicích. I když to mají ti staří nebo nepohybliví dál než k praktikovi, to jsou všichni bez rodiny či známých nebo sousedů, kteří by je zavezli do očkovacího centra? To fakt nechápu.....

Covid_19 ( 29. května 2021 12:07 )

k lékařce to může mít přes ulici, také jí před očkováním změří tlak, udělá celkovou zdravotní prohlídku a potom ji naočkuje. Takto to dělali praktici v Praze 7 v půlce ledna, když mohli očkovat. Zkuste si třeba O2 arénu, tam málem spadla známá, která má něco přes 40 let, měla podpatky a ty schody tam nejsou ideální. Přístupnost ordinací praktických lékařů je většinou bezbariérová

al.bunda ( 29. května 2021 11:57 )

Proč se neregistruje do centra?? Asi IQ tykve anebo chtěla být mediální hvězda...Zřejmě volička ODS či jiných šmejdů

frantacizek ( 29. května 2021 11:54 )

no to je jedna z chyb vlády.. Paní doplatila na to, že je starší ročník a ještě rizikovkou, které se registrovaly jako první a nyní to už asi nejde přeregistrovat, když koluje zpráva, že nejsou praktici zásobováni
Nyní už každý ví, že se má registrovat výběrem v menu ne u praktika, ale v očkovacích centrech, což jsou ve všech městech nemocnice nebo různá ambulantní zařízení. Já měl termín hned druhý den. Navíc tam mají podle mě lepší Pfizer, u praktiků bývá Moderna..Samozřejmě není ideální, že nejsou praktici zásobování a chyba logistiky, doufám, že takových lidí z rizikovek je co nejméně, jinak to nemá logiku..stejně jako to, že se paní nemůže případně pregistrovat do očkovacího centra ve svém městě

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa