Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Temné, tajemné, úzké a děsivé: Hasiči z Olomoucka trénovali záchranu v jeskyních

Autor: VaB - 
27. května 2021
12:18

Hasiči nezasahují jen u požárů nebo dopravních nehod. K jejich práci patří i výjezdy do těsných a stísněných prostor. Často musejí zachraňovat zraněné z jeskyní. Proto si hasiči z Olomouckého kraje připravili výcvik pro podobnou událost.

Temné, tajemné, úzké a děsivé. Záchrany v jeskyních jsou pro hasiče velkým oříškem a zároveň i výzvou. Blíží se turistická sezóna, a tak je třeba se na podobné zásahy připravit. Olomoučtí hasiči se vydali na výcvik do Javoříčských jeskyň.

„S místními speleology jsme se ponořili do míst, která jsou veřejnosti nepřístupná. V propastech a dómech, kde nám dělali společnost jen netopýři, jsme si vyzkoušeli záchranu zraněného turisty,“ popisuje mluvčí hasičů Lucie Balážová.

Záchrana z hloubky 50 metrů

Tentokrát zachraňovali jen figuranta. Museli ho vytáhnout ve speciálních nosítkách z téměř padesátimetrové hloubky! Vytahovali je na světlo skrze klikaté a úzké dutiny. Podobné zásahy jsou pro hasiče a speleogolické záchranáře extrémně náročné.

Cestu do hlubin a zpět komplikuje řada faktorů. „Úzké prostory, málo místa pro vybavení, složitá orientace v členitých chodbách, mazlavé bláto, kapající voda, nedostatek kvalitních kotevních míst pro lana, tma a všudypřítomné vlhko a kluzko. A neúprosně běží čas,“ dodává Balážová.

Při záchraně nesmí polevit, musejí vymýšlet kreativní postupy a myslet i na taktiku. „Přesto jsou od nás i ze světa známé případy, kdy se úspěšně podařilo zachránit z podzemních komplexů nezkušené turisty,“ dodává mluvčí.  

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání