Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Maláčová se hádala o vyšší důchody. Střelili jsme se do nohy a může za to Babiš, tvrdila

Autor: simao - 
23. května 2021
12:05

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) v neděli v Partii na Primě hájila, proč by se měly od příštího roku zvednout důchody víc než o zákonnou valorizaci 450 korun. Rýpla si přitom do premiéra Andreje Babiše (ANO). Maláčová již dříve uvedla, že je pro zvýšení o 750 korun, Babiš zmínil cca 650 korun k průměrnému důchodu pro rok 2022 navíc. „Party skončila a zdroje nejsou. Jakékoliv zvyšování nad rámec zákonné valorizace je naprosto nezodpovědné a populistické,“ vytýkal Maláčové ekonom Mojmír Hampl.

„Zadlužení ČR je obrovské zejména kvůli nákladům na koronakrizi. To se děje ve všech zemích světa,“ uvedla v Partii Terezie Tománkové ministryně Jana Maláčová (ČSSD). „Střelili jsme se jako ČR do nohy a ve velké míře jsme si podsekli příjmy. A to zejména tím neprofesionálním způsobem, jak se zrušila superhrubá mzda. A za to může pan Babiš a taky ODS,“ podotkla.

„Já jsem sociální demokratka, já nemůžu připustit to, když tady pan Babiš a ODS zničí státní rozpočet, tak aby to odnesli senioři. (...) Senioři tady nejsou skupina obyvatel, kteří mají o něco škemrat, které možná přidáme, když zbudou peníze. To by přeci na seniory nezbylo nikdy,“ upozornila Maláčová.

Maláčová: Vyšší důchody je třeba probrat

Maláčová přitom navrhuje, aby se důchodcům pro příští rok přidalo k průměrnému důchodu, který již nyní přesahuje 15 tisíc korun, dalších 750 korun navíc - z toho 450 korun činí přidání ze zákona v rámci valorizace, které je jisté. Maláčová je však pro přihození dalších tří stovek.

„Jasně říkám, že vzhledem k tomu, jak v minulých měsících rostla inflace, jak se bude zdražovat, ale také vzhledem k tomu, že potřebujeme udržet tempo růstu důchodů, tak je potřeba diskutovat o tom, jak navýšit důchody nad zákonnou valorizaci. A to bude velmi legitimní debata jak ve vládě, tak v Poslanecké sněmovně,“ hájila svůj návrh. „O navyšování důchodů nerozhoduje Jana Maláčová, ale rozhoduje o tom parlament,“ upozornila přitom ministryně.

Hampl si rýpl do schopností vlády

Ekonom Mojmír Hampl se postavil proti dalšímu zvyšování důchodů. I on upozornil na neudržitelný stav veřejných financí a astronomické schodky rozpočtu.

„Ta sekera, kterou jsme zaťali do veřejných financí v posledním roce a kterou očekáváme, že budeme zatínat ještě v letech následujících, podle konvergenčního programu, který vláda předložila do Bruselu, tak má zajímavý rys, že na jednu stranu relativně málo jsme pomáhali těm potřebným, těm zasaženým sektorům, a na druhou stranu jsme i tak vytvářeli relativně velké dluhy. Dosáhnout těchhle dvou věcí najednou, to už vyžaduje speciální úsilí a speciální dovednosti. Nám se to podařilo,“ vytkl ironicky vládě a upozornil: „Posun od premiantů k nejslabším, nejhorším je strašně rychlý.“

Zvyšovat důchody nad rámec valorizace dle Hampla není dobrý nápad. „Je opravdu nezodpovědné k tomu ještě přidávat další kamínky tím, jako je např. zvyšování důchodu nad rámec zákonného minima,“ uvedl ekonom.

Stihne se reforma?

Maláčová upozornila, že problém je nyní v nedostatku příjmů do státního rozpočtu. Pokud se však bude mluvit o zvýšení daní, je nutné určit, které to budou. „Já si nepřeju, abysme zdaňovali toho obyčejného, pracujícího člověka, ten už je zdaněný až dost,“ podotkla.

Hampla Maláčová nařkla, že je ve studiu jako ekonom, který hájí to, aby velcí a silní neplatili vyšší daně. „Ne, paní ministryně, prosím, já jsem tady jako občan ČR, který má tuto zemi rád, já tady chci žít, já chci, aby tady žily i mé děti. Ale já mám nějakou elementární zodpovědnost i za budoucnost, ne jen za období do října letošního roku,“ reagoval Hampl s narážkou na blížící se sněmovní volby. Politici podle něj přestali chápat udržitelnost veřejných financí jako hodnotu.

Podle Maláčové by se přitom právě do voleb při dobré vůli dala stihnout schválit důchodová reforma, kterou navrhuje. Hampl Maláčové oponoval, že nejde o reformu, ale o úpravu některých parametrů.

Nezodpovědné, vzkázal ekonom

Ohledně zbytečného utrácení státu ekonom upozornil na rozbujelost státního aparátu, když uvedl, že jen 230 miliard stojí zaměstnanci státního sektoru. „Nepřidávejte na tu horší stranu tím, že budete zvyšovat další mandatorní výdaje, a to způsobem, na který ten zákon dnes nemyslí. Já myslím, že je to opravdu nezodpovědné. A dokonce si myslím, že i ti koneční příjemci, řada z nich si to uvědomuje a ani by to nechtěla,“ dodal někdejší viceguvernér ČNB.

„Souhlasím s vámi, státní rozpočet je ve špatné situaci, a proto je potřeba řešit jeho příjmovou stránku tak, abychom nemuseli škrtat a šetřit na lidech, kteří si to nezaslouží,“ uvedla Maláčová.

Důchod 12 500? Nevyžijete, podotkla ministryně

Maláčová však nápad na navýšení bránila dál. „Vím, že důchody tvoří velkou část státního rozpočtu, vím, že se hodně přidávalo v minulých letech, ale asi se shodneme na tom, že milion lidí v této republice, i když celý život pracovali, tak mají důchod pod 14 tisíc. A z takových částek se nedá vyžít pro velkou část lidí. Ono je to ještě jednoduché, když žijete ve dvou, ale když vám zemře partner a máte třeba 12 500, ze kterých máte zaplatit úplně všechno, tak můžete argumentovat makroekonomicky, ale ti lidé pracovali celý život, vybudovali tuhle zemi,“ podotkla ministryně.

Hampl u seniorů podotkl, že s Maláčovou mluví každý o něčem jiném. „Vy mluvíte o nějakém morálním argumentu zásluhovosti, já mluvím o zdrojích, které nemáme, takže moje otázka na vás zní: Budete do voleb navrhovat dodatečný bonus pro seniory tak, jako byl v loňském roce? Ano, nebo ne? A budete navrhovat zvýšení penzí na příští rok, které je nad rámec zákonné valorizace? Ano, nebo ne? Protože to jsou věci, které by se neměly dít, pokud se shodneme na tom, že veřejné finance jsou ve stavu, kdy party skončila a zdroje nejsou,“ obrátil se na ministryni.

Nechce se handrkovat

Maláčová ohledně valorizace řekla, že „asi pravděpodobně bude celá debata o tom, jestli 200, nebo 300 (korun)“, čímž upozornila právě na rozdílný pohled s premiérem Babišem.

„Potřebujeme udržet tempo růstu důchodů, máme velký strach z toho, jak se bude zdražovat, už to všichni pociťujeme, a senioři a seniorky jsou ta skupina obyvatel, která si nemůže pomoci prací,“ zopakovala Maláčová s tím, že se nechce handrkovat, ale dohodnout se na koaliční radě. Pokud by se zároveň schválila digitální daň, je podle Maláčové možné si tu stovku navíc dovolit. „Pojďme zvýšit daně těm, kteří dosud daně neplatí,“ apelovala.

Maláčová v zápalu šila i do moderátorky

Senioři jsou lidé, kteří si předplatili, upozornila Maláčová. „Neustále to točíte tak, jako by to byli lidé, kteří by ujídali z našeho rozpočtu,“ obořila se v jednu chvíli Maláčová i na moderátorku Tománkovou, u které si hned zpočátku „vyprošovala“, když slyšela slova o „jejích nápadech“. Tománková odmítla, že by se jakkoliv vyslovila proti přidání důchodcům.

Hampl za unikum označil to, že se Maláčová distancuje od hospodaření vlády, jíž je členem. „Paní ministryně to tady teď řekla: To udělal koaliční partner, s tím sice my vládnem, ale nás se to netýká,“ zaryl do Maláčové.

Kupování hlasů voličů?

„Co se týče seniorů, zaznamenali jsme, prosím, všichni, že v té době pandemické tím, kdo byl nejvíc zasažen z hlediska ztráty příjmu nebo ohrožení příjmu, tak byli malí podnikatelé, sektor služeb, svobodná povolání, živnostníci? Senioři na rozdíl od nich žádnou ztrátu příjmů nezaznamenali, ani žádné ohrožení příjmů. Totéž jako státní zaměstnanci. Pojďme to, prosím, balancovat, pojďme to dát do nějaké rozumné rovnováhy,“ vyzval Hampl a Maláčové vytkl, že se snaží vytrhnout jednu část obyvatel a vyvýšit ji nad všechny ostatní, což na druhé straně politicky přinese hodně hlasů.

„Zvětší to rozpočtový problém. Za cizí peníze si nějaké hlasy koupíme, ale ten problém bude řešit někdo jiný. Koneckonců to ani není náš problém, protože my jsme jenom koaliční partner. To je opravdu…,“ divil se rétorice zástupkyně ČSSD Hampl. „Já se ohrazuji proti tomu, že si tady kupujeme hlasy. Při vší úctě. Já to kvůli tomu nedělám. Opravdu to kvůli tomu nedělám,“ tvrdí Maláčová.

Video  Epicentrum - Jana Maláčová  - Jakub Veinlich, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 24. května 2021 14:50 )

Každá vláda která přidá na důchodu nám seniorům má můj hlas. A jistě víte, že když budete mít štěstí a dožijete se toho, tak také budete senior.

RASPUTIN ( 24. května 2021 14:48 )

Máš pravdu, taková pohoda života jako byla tenkrát zde v žumpě demokracie není.

doktormediciny ( 23. května 2021 18:47 )

Dodatek Lide co nenajdou praci po padesatce se tlaci do invalidniho duchodu. Na to musi mit ale zdrav. stav...Nakonec vidi chybu v lekarich...

doktormediciny ( 23. května 2021 18:46 )

Poslystze, jde o nepresnou definici. Pod pojmem bida si kazdy predstavi neco jineho..

sorgedoktor ( 23. května 2021 18:43 )

Hm no...Ma vysokou skolu v Anglii, zna jazyky.Asi dovede spocitat, kolik da duchodce za leky/ Ja doplaqcim skoro tiisic ty nevratne doplatky
/ Kapky do oci Hyal drop je doplatek asi 220 Kc, 2 baleni za mesic,.atd...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa